Vesti
Politika

"Srbija finansirala ideju o promeni granica"

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocenio u Tirani da je Srbija finansirala ideju o promeni granica, koja je naišla i na podršku na Kosovu, piše Koha ditore.
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Kim)

Govoreći pred studentima u Tirani, Haradinaj je kazao da je Srbija sponzor ideje o promenama granice.

"Zašto treba nametati takvu raspravu pošto je Srbija investirala, dala pare, stvarala prijatelje i lobirala da se ta ideja proširi i unutar nas. Zašto treba da se suočavamo sa teorijom podele. I ja nisam imao dovoljno rasprava sa mojim narodom da bi im pokazao gde je istina", kazao je Haradinaj studentima u Tirani.

U obrazlaganju stava protiv podele Haradinaj se vratio u retrospektivi u vreme rata na Kosovu i spomenuo međunarodne sporazume, ali i naglasio da ne može biti kompromisa sa teritorijom Kosova.

Dnevnik piše da je ideja o promenama granica naišla na podršku predsednika Kosova Hašima Tačija. Haradinaj kaže da predsednik Kosova ima pravo da vodi spoljnu politiku zemlje, ali ne i da sa nekim razgovara o teritoriji i granicama. "To pravo pripada samo Skupštini Kosova", kazao je Haradinaj.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021