"Srbija da ubrza reforme u pravosuđu, BG i PR da nastave dijalog"

EU poziva Srbiju na ubrzavanje reformi vladavine prava, pohvaljuje sprovedene ekonomske reforme, a od Beograda i Prištine traži nastavak dijaloga, stoji u nacrtu zaključaka koji bi Savet ministara EU trebalo da usvoji danas u Luksemburgu.

Podeli ovaj članak sa:
  • Brisel (Foto arhiva Kim)

Na sastanku čija tema je proširenje na Zapadni Balkan, očekuje se da će evropski ministri odložiti odluku o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom za drugu polovinu godine.

U zaključcima o Srbiji Savet ministara poziva Beograd da značajno ubrza reformske napore i ostvari konkretne i opipljive rezultate u osnovnim oblastima, pre svega vladavini prava.

Savet ministara poručuje da je sadašnji status kvo u dijalogu Beograda i Prištine neodrživ i poziva na nastavak dijaloga "što je pre moguće".

"Priština mora da povuče uvedene tarife i uzdrži se od svake akcije koja može biti shvaćena kao provokacija", navode ministri i ocenjuju da je uvođenje tarifa jasno kršenje CEFTA sporazuma i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Prištine, i ujedno podrivanje regionalne saradnje.

Kad je reč o Beogradu, potrebni su dalji napori na "uspostavljanju povoljnog ambijenta za dijalog, uključujuci i angažman Beograda na medjunarodnom i regionalnom planu i uzdržavanje od akcija koje mogu biti shvaćene kao provokacija", stoji u zaključku.

Ministri su pohvalili "kontinuirani napredak" Srbije u ekonomskim reformama i pozvali na dalje podsticanje konkurentnosti i dugoročnog rasta "kroz strukturne reforme, posebno energetskog sektora i tržišta rada, kao i veću transparentost i predvidljivost zakonskog okvira".

Han: Teško motivisati Beograd i Prištinu da se vrate pregovorima

Evropski komesar za proširenje i dobrosusedsku politiku Johanes Han poručio je da je za početak jula odložio svoje napore da odblokira dijalog Beograda i Prištine.

Johanes Han je ocenio da je teško motivisati lidere dve strane da se vrate za pregovarački sto.

"To nije lak zadatak i potrebno je dosta političke hrabrosti da se radi na kompromisu. Treba znati koje su pozitivne posledice, a pozitivne posledice mogu biti evropska perspektiva", rekao je Han na konferenciji za novinare u Luksemburgu, odgovarajući na pitanje Tanjuga o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Han je objasnio da je, zbog toga što je bio usredsređen na situaciju u Moldaviji, odložio svoje napore da odblokira dijalog Beograda i Prištine za početak jula. "Ali sigurno neću odustati od tog pitanja", poručio je evropski komesar.

Ukazujući na značaj Prespanskog sporazuma između Atine i Skoplja, Han je ocenio da je njegovo postizanje pokazalo da se zamrznuti sukobi mogu rešiti ako postoji evropska perspektiva.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane