Vesti
Politika

"Srbija da ubrza reforme u pravosuđu, BG i PR da nastave dijalog"

EU poziva Srbiju na ubrzavanje reformi vladavine prava, pohvaljuje sprovedene ekonomske reforme, a od Beograda i Prištine traži nastavak dijaloga, stoji u nacrtu zaključaka koji bi Savet ministara EU trebalo da usvoji danas u Luksemburgu.
Brisel (Foto arhiva Kim)

Na sastanku čija tema je proširenje na Zapadni Balkan, očekuje se da će evropski ministri odložiti odluku o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom za drugu polovinu godine.

U zaključcima o Srbiji Savet ministara poziva Beograd da značajno ubrza reformske napore i ostvari konkretne i opipljive rezultate u osnovnim oblastima, pre svega vladavini prava.

Savet ministara poručuje da je sadašnji status kvo u dijalogu Beograda i Prištine neodrživ i poziva na nastavak dijaloga "što je pre moguće".

"Priština mora da povuče uvedene tarife i uzdrži se od svake akcije koja može biti shvaćena kao provokacija", navode ministri i ocenjuju da je uvođenje tarifa jasno kršenje CEFTA sporazuma i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Prištine, i ujedno podrivanje regionalne saradnje.

Kad je reč o Beogradu, potrebni su dalji napori na "uspostavljanju povoljnog ambijenta za dijalog, uključujuci i angažman Beograda na medjunarodnom i regionalnom planu i uzdržavanje od akcija koje mogu biti shvaćene kao provokacija", stoji u zaključku.

Ministri su pohvalili "kontinuirani napredak" Srbije u ekonomskim reformama i pozvali na dalje podsticanje konkurentnosti i dugoročnog rasta "kroz strukturne reforme, posebno energetskog sektora i tržišta rada, kao i veću transparentost i predvidljivost zakonskog okvira".

Han: Teško motivisati Beograd i Prištinu da se vrate pregovorima

Evropski komesar za proširenje i dobrosusedsku politiku Johanes Han poručio je da je za početak jula odložio svoje napore da odblokira dijalog Beograda i Prištine.

Johanes Han je ocenio da je teško motivisati lidere dve strane da se vrate za pregovarački sto.

"To nije lak zadatak i potrebno je dosta političke hrabrosti da se radi na kompromisu. Treba znati koje su pozitivne posledice, a pozitivne posledice mogu biti evropska perspektiva", rekao je Han na konferenciji za novinare u Luksemburgu, odgovarajući na pitanje Tanjuga o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Han je objasnio da je, zbog toga što je bio usredsređen na situaciju u Moldaviji, odložio svoje napore da odblokira dijalog Beograda i Prištine za početak jula. "Ali sigurno neću odustati od tog pitanja", poručio je evropski komesar.

Ukazujući na značaj Prespanskog sporazuma između Atine i Skoplja, Han je ocenio da je njegovo postizanje pokazalo da se zamrznuti sukobi mogu rešiti ako postoji evropska perspektiva.Ostale vesti

SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020
Tači: Što pre formirati vladu
Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da vladu treba formirati što pre i pozvao institucije i političke partije da poštuju odluku Ustavnog suda.
  • 29.05.2020