Vesti
Politika

"Srbija će uvesti red u srpske institucije na KiM"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da će radna mesta na Kosovu opstati, da će Srbija nastaviti da podržava srpski narod kroz institucije.
Marko Đurić (Foto Kim)

On je naveo i da će Srbija uvesti neuporedivo više reda u funkcionisanje tih institucija.

"Sada je vreme za snagu, energiju i hrabrost, a ne za strah. Poslovi će ostati, radna mesta će ostati, država će ostati kroz podršku kroz institucije, kroz nastavak borbe koji su daleko od normalnih, ali smo za 16 godina naučili da opstajemo u teškim okolnostima", rekao je Đurić.Prema njegovim rečima, srpski narod treba da bude svestan da može da planira mirnu budućnost jer postoji izvesnost i sigurnost da će Srbija nastaviti da bude prisutna i da će nastaviti da pomaže naš narod.

"Neće biti ukidanja radnih mesta za ljude koji žive na Kosovu i Metohiji, a veoma dobro ćemo proveriti ko zaista prima podršku i pomoć iz Srbije zato što znamo da ima mnogo onih koji su samo na papiru tu i koji se samo na budžetskim listama vode kao Srbi sa Kosova i Metohije", dodao je Đurić.

Prema njegovim rečima, problem je to što sa jedne strane na Kosovu ima mnogo onih koji imaju potrebe a ne dobijaju pomoć zbog toga što neko zloupotrebljava njihovo ime.

"Kada pogledate ukupan zbir sredstava koji se izdvaja nominalno za podršku platama različitim institucijama na Kosovu i Metohiji i kada pogledate stanje na terenu vidite ogromnu razliku.

Razlog tome je što prethodnih 16 godina postoji nesređenost stanje u institucijama", rekao je on.

Kako je rekao, ova Vlada po nalogu premijera Aleksandra Vučića nastoji da nađe način da najpre utvrdi faktičko stanje, a zatim uvede neuporedivo više reda u funkcionisanje institucija.

"Nama ne trebaju table i fasade, nego stvarni ljudi koji rade i žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić i dodao da Srbija neće blagonaklono gledati na one koji misle da koriste Kosovo i Metohiju kao privilegiju, a da žive na nekim drugim mestima.Ostale vesti

Policija dala odobrenje za organizovanje „probe protesta“
Kosovska policija je odobrila organizovanje takozvane probe protesta, kako je sutrašnje okupljanje nazvan u Pokretu Samoopredeljenje, koji je organizator događaja.
  • 27.05.2020
Borel: Dijalog pod okriljem EU jedini način
Potpredsednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel poručio je da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, kao i da "ne postoji drugi način sem dijaloga pod okriljem EU".
  • 27.05.2020
Zašto je SNS izostavio decu sa Kosova u predizbornom spotu?
Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) objavila je kratak predizborni spot pod sloganom „Za našu decu“, u kojem su na mapi Srbije prikazani svi gradovi, osim gradova ili drugih srpskih sredina na Kosovu. Analitičari veruju da je partija Aleksandra Vučića time želela da uputi poruku međunarodnoj zajednici da je spremna da se odrekne Kosova.
  • 27.05.2020
Vučić: Pritisci na Srbe neće prestati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su pritisci na Srbe, posebno u Metohiji, stalni i da nikada neće prestati, zato što se, kako je naglasio, vodi stalna kampanja albanskih medija protiv povratka Srba, naročito u metohijska mesta, javlja Tanjug.
  • 27.05.2020
Kurti: Ne treba da brinemo da će protesti biti nasilni
Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, rekao je da na Kosovu ima povoda za proteste zbog mnogih stvari, ali da ne bi trebalo brinuti da će takvi protesti biti nasilni.
  • 27.05.2020
EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom
Evropska unija nije imala komentar na izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak
  • 27.05.2020