Vesti
Politika

"Srbija će uvesti red u srpske institucije na KiM"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da će radna mesta na Kosovu opstati, da će Srbija nastaviti da podržava srpski narod kroz institucije.
Marko Đurić (Foto Kim)

On je naveo i da će Srbija uvesti neuporedivo više reda u funkcionisanje tih institucija.

"Sada je vreme za snagu, energiju i hrabrost, a ne za strah. Poslovi će ostati, radna mesta će ostati, država će ostati kroz podršku kroz institucije, kroz nastavak borbe koji su daleko od normalnih, ali smo za 16 godina naučili da opstajemo u teškim okolnostima", rekao je Đurić.Prema njegovim rečima, srpski narod treba da bude svestan da može da planira mirnu budućnost jer postoji izvesnost i sigurnost da će Srbija nastaviti da bude prisutna i da će nastaviti da pomaže naš narod.

"Neće biti ukidanja radnih mesta za ljude koji žive na Kosovu i Metohiji, a veoma dobro ćemo proveriti ko zaista prima podršku i pomoć iz Srbije zato što znamo da ima mnogo onih koji su samo na papiru tu i koji se samo na budžetskim listama vode kao Srbi sa Kosova i Metohije", dodao je Đurić.

Prema njegovim rečima, problem je to što sa jedne strane na Kosovu ima mnogo onih koji imaju potrebe a ne dobijaju pomoć zbog toga što neko zloupotrebljava njihovo ime.

"Kada pogledate ukupan zbir sredstava koji se izdvaja nominalno za podršku platama različitim institucijama na Kosovu i Metohiji i kada pogledate stanje na terenu vidite ogromnu razliku.

Razlog tome je što prethodnih 16 godina postoji nesređenost stanje u institucijama", rekao je on.

Kako je rekao, ova Vlada po nalogu premijera Aleksandra Vučića nastoji da nađe način da najpre utvrdi faktičko stanje, a zatim uvede neuporedivo više reda u funkcionisanje institucija.

"Nama ne trebaju table i fasade, nego stvarni ljudi koji rade i žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić i dodao da Srbija neće blagonaklono gledati na one koji misle da koriste Kosovo i Metohiju kao privilegiju, a da žive na nekim drugim mestima.Ostale vesti

CIK: Prebrojavanje uslovnih glasova, vodi Samoopredeljenje
Centar za brojanje i rezultate prebrojao je do sada oko 5.000 uslovnih glasova, nakon vanrednih parlamentarnih izbora koji su na Kosovu održani 14. febraura.
  • 01.03.2021
U Prištinu stiže Lajčak
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak počinje danas trodnevnu posetu Kosovu.
  • 01.03.2021
Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

  • 28.02.2021
Dačić odbacuje nepostojeći non pejper EU i SAD o Kosovu
Ako neko planira da donosi neke non pejpere, poručujem im da ne gube vreme, rekao je danas za TV Pink predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, i dodao da je stav predsednika Srbije jasan - želimo kompromis i dogovor, ali ne prihatamo nikakve ucene.
  • 27.02.2021
Novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije u maju
Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da će novčana pomoć Srbima na Kosovu najverovatnije biti isplaćena u maju.
  • 27.02.2021
Kurti ponovio da ne treba žuriti sa dijalogom
Kandidat za budućeg premijera Aljbin Kurti preneo je i ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu da dijalog sa Beogradom ne treba požurivati, zalažući se za dobre pripreme za stabilan sporazum.
  • 27.02.2021