Vesti
Politika

"Srbija će uvesti red u srpske institucije na KiM"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da će radna mesta na Kosovu opstati, da će Srbija nastaviti da podržava srpski narod kroz institucije.
Marko Đurić (Foto Kim)

On je naveo i da će Srbija uvesti neuporedivo više reda u funkcionisanje tih institucija.

"Sada je vreme za snagu, energiju i hrabrost, a ne za strah. Poslovi će ostati, radna mesta će ostati, država će ostati kroz podršku kroz institucije, kroz nastavak borbe koji su daleko od normalnih, ali smo za 16 godina naučili da opstajemo u teškim okolnostima", rekao je Đurić.Prema njegovim rečima, srpski narod treba da bude svestan da može da planira mirnu budućnost jer postoji izvesnost i sigurnost da će Srbija nastaviti da bude prisutna i da će nastaviti da pomaže naš narod.

"Neće biti ukidanja radnih mesta za ljude koji žive na Kosovu i Metohiji, a veoma dobro ćemo proveriti ko zaista prima podršku i pomoć iz Srbije zato što znamo da ima mnogo onih koji su samo na papiru tu i koji se samo na budžetskim listama vode kao Srbi sa Kosova i Metohije", dodao je Đurić.

Prema njegovim rečima, problem je to što sa jedne strane na Kosovu ima mnogo onih koji imaju potrebe a ne dobijaju pomoć zbog toga što neko zloupotrebljava njihovo ime.

"Kada pogledate ukupan zbir sredstava koji se izdvaja nominalno za podršku platama različitim institucijama na Kosovu i Metohiji i kada pogledate stanje na terenu vidite ogromnu razliku.

Razlog tome je što prethodnih 16 godina postoji nesređenost stanje u institucijama", rekao je on.

Kako je rekao, ova Vlada po nalogu premijera Aleksandra Vučića nastoji da nađe način da najpre utvrdi faktičko stanje, a zatim uvede neuporedivo više reda u funkcionisanje institucija.

"Nama ne trebaju table i fasade, nego stvarni ljudi koji rade i žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić i dodao da Srbija neće blagonaklono gledati na one koji misle da koriste Kosovo i Metohiju kao privilegiju, a da žive na nekim drugim mestima.Ostale vesti

Stoltenberg: Zabrinjavajuće stanje na severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova.

  • 26.09.2021
Borelj: Provokacije su neprihvatljive

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj, rekao je da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su "neprihvatljive" sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

  • 26.09.2021
Stefanović i Mojsilović obilaze vojne snage u Raškoj

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović počeli su danas obilazak dela srpskih vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

  • 26.09.2021
Albanija: Pozivamo Srbiju da povuče svoje oružane snage

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije izrazilo je zabrinutost zbog eskalacije situacije na severu Kosova i pozvalo Srbiju da povuče oružane snage upućene na administrativni prelaz sa Kosovom.

  • 26.09.2021
Šarl Mišel pozvao Beograd i Prištinu da spuste tenzije i nastave dijalog

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Beograd i Prištinu da spuste tenzije na severu Kosova i da nastave pregovarački proces.

  • 26.09.2021
Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021