Vesti
Politika

"Srbija će uvesti red u srpske institucije na KiM"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da će radna mesta na Kosovu opstati, da će Srbija nastaviti da podržava srpski narod kroz institucije.
Marko Đurić (Foto Kim)

On je naveo i da će Srbija uvesti neuporedivo više reda u funkcionisanje tih institucija.

"Sada je vreme za snagu, energiju i hrabrost, a ne za strah. Poslovi će ostati, radna mesta će ostati, država će ostati kroz podršku kroz institucije, kroz nastavak borbe koji su daleko od normalnih, ali smo za 16 godina naučili da opstajemo u teškim okolnostima", rekao je Đurić.Prema njegovim rečima, srpski narod treba da bude svestan da može da planira mirnu budućnost jer postoji izvesnost i sigurnost da će Srbija nastaviti da bude prisutna i da će nastaviti da pomaže naš narod.

"Neće biti ukidanja radnih mesta za ljude koji žive na Kosovu i Metohiji, a veoma dobro ćemo proveriti ko zaista prima podršku i pomoć iz Srbije zato što znamo da ima mnogo onih koji su samo na papiru tu i koji se samo na budžetskim listama vode kao Srbi sa Kosova i Metohije", dodao je Đurić.

Prema njegovim rečima, problem je to što sa jedne strane na Kosovu ima mnogo onih koji imaju potrebe a ne dobijaju pomoć zbog toga što neko zloupotrebljava njihovo ime.

"Kada pogledate ukupan zbir sredstava koji se izdvaja nominalno za podršku platama različitim institucijama na Kosovu i Metohiji i kada pogledate stanje na terenu vidite ogromnu razliku.

Razlog tome je što prethodnih 16 godina postoji nesređenost stanje u institucijama", rekao je on.

Kako je rekao, ova Vlada po nalogu premijera Aleksandra Vučića nastoji da nađe način da najpre utvrdi faktičko stanje, a zatim uvede neuporedivo više reda u funkcionisanje institucija.

"Nama ne trebaju table i fasade, nego stvarni ljudi koji rade i žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić i dodao da Srbija neće blagonaklono gledati na one koji misle da koriste Kosovo i Metohiju kao privilegiju, a da žive na nekim drugim mestima.Ostale vesti

Ana Brnabić do kraja prvog mandata nije posetila Kosovo
Buduća premijerka Srbije Ana Brnabić danas je u svom ekspozeu navela da je jedan od glavnih ciljeva očuvanje vitalnih interesa Srba na Kosovu i Metohiji. O važnosti kosovskog pitanja govorila je i u prethodnom mandatu iako do kraja njegovog isteka nikada nije boravila na Kosovu.
  • 28.10.2020
“Sporazum”: Da li je Ustav Biblija
U novoj emisiji “Sporazum” bilo je rečio o tome da li je Ustav Biblija, da li se i kako može promeniti, Ima li političke volje za to u Prištini i Beogradu ako je cilj normalizacija odnosa i postizanje sveobuhvatnog sporazuma?
  • 28.10.2020
Delegacija Kosova otputovala u Brisel
Kosovska delegacija, predvođena koordinatorom za dijalog Skenderom Hisenijem, otputovala je danas u Brisel, gde će sutra biti održan sastanak sa delegacijom Srbije u okviru briselskih pregovora o normalizaciji odnosa.
  • 28.10.2020
Trajković: Bajden intervenisao u zaštiti Dečana
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je da je kandidat demokrata za predsednika SAD Džozef Bajden zaista lično intervenisao da se zaštiti manastir Dečani, ali da je za bezbednost Srba i njihovih crkava potrebna dosledna primena i poštovanje zakona.
  • 28.10.2020
Brnabić: Šest ciljeva nove Vlade Srbije
Kandidatkinja za predsednicu Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da će i nova Vlada Srbije biti Vlada kontinuiteta sa vladama iz 2014. i 2017. godine.
  • 28.10.2020
EU: ZSO neće biti uporedna vlast, niti usvajati zakone

Stav je Evropske unije da Zajednica srpskih opština na Kosovu "neće biti uporedna vlast i neće usvajati svoje zakone", kako je to "vrlo jasno" u kosovskom parlamentu predočila još 6. maja 2016. tadašnja visoka predstavnica Federika Mogerini.

  • 28.10.2020