Vesti
Politika

"Srbija će udvostručiti napore za podršku Srbima na Kosovu"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je sinoć da će Srbija u narednim mesecima udvostručiti svoje napore u rešavanju problema sa kojima se srpski narod suočava, istakavši da će se raditi  na organizacionom, reformskim i finansijskom polju a najveća pažnja biće posvećena obrazovanju, zdravstvu i Univerzitetu.
Sa sinočnjeg sastanka (Foto Kontakt plus)

“Ako želimo da naš narod u budućnosti ovde opstane mora da bude konkurentan kada je reč o obrazovnom sistemu u kome moramo da popravimo stanje”, rekao je Đurić  neposredno pre sastanka sa  predsednicima Privremenih organa i gradonačelnicima opština na severu kao i sa predstavnicima liste „Srpska“.

On je naveo da oko  25 odsto  svih zaposlenih u obrazovnm sistemu na KiM ne odgovara po svojim stručnim kvalifikacijama, zvanjima i pozicijama koje zauzimaju u osnovim, srednjim školama pa čak i na Univerzitetu što dovodi do toga da deca ne dobijaju onu vrstu kvaliteta u obrazovanju koja im je neophodna.

Đurić je istakao da je slična situacija i sa zdravstvom.

“Mi na papiru imamo 29 zdravstvenih centara, različitih institucija. Međutim, ne bi se moglo reći da dugi niz godina unazad sve one funkcionišu u punom kapacitetu. Iako na papiru imamo gotovo jednak broj zaposlenih u zdravstvu kao pre 1999.godine, očigledno da u ovih 15 godina nismo u dovoljnoj meri sistem prilagodili I učinili funkcionalnijim”, kazao je Đurić.

“U saradnji sa Ministarstvom zdravlja mi mapiramo te probleme i u narednim mesecima pripremićemo program kako da zdravstvene institucije sa onim kapacitetima koje imamo na raspolaganju, bez smanjenja broja zaposlenih, ali sa optimizacijom  organizacije u institucijama,  pružaju bolje usluge”, podvukao je  Đurić.

Govoreći  o prištinskom Univerzitetu (PU) sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Ðurić je podsetio  da još uvek nije u potpunosti rešeno pitanje nostrifikacije odnosno, verifikacije diploma sa ovog Univerziteta iako, istakao je, nema nikakvog valjanog razloga da prištinske institucije ne priznaju diplome koje ovaj Univerzitet izdaje.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), Đurić je istakao da će će Republika Srbija izdvojiti značajna finansijska sredstva za njeno funkcionisanje, i da je to najvažnije pitanje u narednoj rundi pregovora u Briselu.

“Uveren sam da će ZSO kada bude formirana našim trudom i naporom biti krovna institucija srpskog naroda na KiM. Mnoge odredbe o kojima su se dva premijera već dogovorila govore o tome da će ZSO biti taj centar političkog života Srba na KiM” , kazao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je naveo i da dijalog Beograda i Prištine ostaje nešto što je za nas način da dođemo ne samo do rešavanja praktičnih problema, nego i do poboljšanja odnosa Srba i Albanaca na teritoriji Kosova.

Đurić je kazao da mu je žao i da ima utisak da veoma često za to srpska strana nema iskrenog sagovornika sa druge strane.

“Mi razgovaramo o sadržini Prvog sporazuma Beograda i Prištine, a okosnica onoga što je ostalo da se sprovede jeste ZSO i nema razloga da se to od bilo koga krije, nema razloga da se javnost u Prištini  i albanska javnost na KiM plaši Zajednicom srpskih opština jer ZSO nije uperena protiv bilo koga, ZSO biće faktor stabilnosti na KiM, biće institucija koja će povezivati Srbe na KiM i sa Beogradom i sa Prištinom i uveren sam u to da ona može da donese suštinski napredak u normalizaciji odnosa”, istakao je Đurić.

Đurić se osvrnuo i na formiranje Specijalnog suda za OVK istakavši da Srbija i srpski narod na KiM žele da oni koji su  odgovorni za najmonstruoznije zločine od 1998., 1999.godine pa i nakon toga, budu izvedeni pred lice pravde.

“Iako nemamo poverenja u iskrenost političkih predstavnika pojedinih stranaka u Prištini da zaista sarađuju sa pravosudnim organima i da zaista pristupe formiranju ozbiljne pravosudne institucije, mi želimo da damo svoj doprinos svakom nastojanju da oni koji su odgovorni  budu izvedeni pred lice pravde. Ne verujemo u to da imaju kapacitet, a stajaćemo iza svake inicijative koja može da nas učini da budemo bliži tome da ljudi koji su odgovorni za zločine budu pozvani na odgovornost”, kazao je Đurić.

Đurić je istakao da inicijativa pojedinih poslanika u Skupštini Kosova o rezoluciji o genocidu tokom rata na Kosovu ima za cilj da dodatno potkopa međunacionalne odnose na KiM, i da neće na bilo koji način doprineti ni pomirenju  ni normalizaciji odnosa.Ostale vesti

Kurti: Zapadni izaslanici pristrasni, dolaze sa zahtevima Srbije
Premijer Kosova Aljbin Kurti požalio se, u intervjuu za AP, na stav Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije protiv njegove zemlje, odnosno na tolerisanju "srpskog autoritarnog režima".
  • 08.06.2023
Hil: Srbija naš partner, pitanje da li je i Kurti
Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil ocenio je da je pitanje da li SAD mogu da računaju na kosovskog premijera Aljbina Kurtija kao partnera i dodao da se "ne seća tako dubokih podela između Prištine i Vašingtona".
  • 08.06.2023
Pukovnik Mekgregor: Kurti može otkriti da je izgubio vetar u leđa
Kurti trenutno oseća da ima mnogo vetra iza sebe, posebno zbog zbivanja u Ukrajini, ali uskoro može otkriti da je za nekoliko godina taj vetar potpuno nestao i da nikog više neće biti briga šta on radi ili želi, rekao je u intervjuu za Srpski radio Čikago pukovnik u penziji Daglas Mekgregor, vojni analitičar i viši savetnik predsednika Trampa u Pentagonu.
  • 08.06.2023
Skupština Republike Srpske usvojila Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti Srba na Kosovu i o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.
  • 08.06.2023
Kosovski Albanci oprečno o nacrtu statuta ZSO Edija Rame
Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja u Skupštini Kosova Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da poslanici tog pokreta nisu videli nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) kog je predložio premijer Albanije Edi Rama. DPK smatra da ga treba podržati, a DSK da je samo Vlada Kosova nadležna za takve predloge.
  • 08.06.2023
Vulović potpisao ugovor za sanaciju puta od Gazivoda do sela Kovači
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Aleksandar Martinović i predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok Srđan Vulović potpisali su ugovor o raspodeli sredstava za projekat sanacije dela puta u opštini Zubin Potok, na deonici puta od velike brane jezera Gazivode do sela Kovači, u iznosu od 7.996.000,00 dinara, saopšteno je iz pomenutog ministarstva.
  • 08.06.2023