Vesti
Politika

"Srbija će imati odgovor na lobiranje Prištine za priznanje Kosova"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je za Sputnjik da će Srbija, u dogovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, imati odgovor na najavu Prištine da će nastaviti sa lobiranjem za priznanje Kosova.
Ivica Dačić (Foto Tanjug)

Dačić je rekao i da ga ne iznenađuje izjava kosovskog premijera Avdulaha Hotija da lobiranje nije suspendovano i da je dogovorio saradnju sa međunarodnim partnerima o članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

“Mi smo odmah posle objave Grenela rekli da ne verujemo da će se Priština pridržavati dogovora, tako da to za nas ne predstavlja iznenađenje. Oni ne žele nikakav dogovor ni kompromis, oni samo žele da Srbija prizna Kosovo”, konstatovao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je naveo da je za Srbiju takvo ponašanje apsolutno neprihvatljivo, ističući da će Srbija imati odgovor, u dogovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Podsetimo, obustavljanje kampanje lobiranja bilo je preduslov za nastavak dijaloga, na koji se Priština obavezala i Americi i Briselu i Beogradu.

Ričard Grenel, specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine, polovinom juna objavio je na Tviteru da je dobio uveravanja od kosovske vlade da će privremeno zaustaviti kampanju povlačenja priznanja, odnosno zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se 27. juna sastali u Beloj kući.

Deo dogovora je bio da Beograd prekine sa kampanjom povlačenja priznanja Kosova.

Taj sastanak, međutim, nije održan pošto je Hoti obavesti Grenela da ne dolazi u Vašington zbog „novonastale situacije u Prištini“, nakon objavljivanja optužnice protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija.Ostale vesti

Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020
Skupština Kosova danas razmatra zakon o OVK
Skupština Kosova će od 11 sati će razmatrati Nacrt zakona o prevenciji i borbi protiv kovida-19 na Kosovu i Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, piše Koha.
  • 07.08.2020
Hiseni očekuje sporazum za 12 meseci ili neuspeh dijaloga
Koordinator kosovske vlade u dijalogu Skender Hiseni izjavio je da su zapadne sile pružile mogućnost Prištini i Beogradu da u narednih 12 meseci postignu sporazum ili će proces pomirenja potpuno da propadne.
  • 07.08.2020