Vesti
Politika

Srbija bira predsednika i parlament. Lokalni izbori u 14 opština

Od uvođenja višestranačja, građani Srbije danas glasaju po 13. put za predstavnike u najvišem zakonodavnom telu skupštini, a od osamostaljenja Srbije, 2006. godine, četvrti put biraju predsednika. Biračka mesta otvaraju se u 7 sati, a zatvaraju u 20 sati, do kada traje i izborna tišina. Srbi sa Kosova i Metohije neće glasati u svojim sredinama već u Kuršumliji, Vranju, Raški i Tutinu. 
Srbija bira predsednika i parlament. Lokalni izbori u 14 opština
Sa glasanja na prošlim izborima (Foto arhiva Kim)

Na ukupno 8.255 biračkih mesta, pravo glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima ima 6.501.689 građana Srbije. Biraće između 19 izbornih lista i osam kandidata za predsednika republike. Glasa se i za vlast u prestonici, ali i u Boru i još 12 opština u Srbiji.

Srbi sa Kosova glasaju u centralnoj Srbiji

Građani sa Kosova će kao i na januarskom referendumu, glasati izvan svojih opština. Birački centri obezbeđeni su u Kuršumliji, Vranju, Raški i Tutinu.

Oni će sa Kosova organizovano autobusima ali i svojim vozilima odlaziti u centralnu Srbiju da ispune građansku dnost. Kako je najavljeno iz kosovskih institucija, na autobusima i automobilima ne smeju biti isticani državni simboli Srbije.

Kosovska policija je saopštila da će sa posebnom pažnjom pratiti razvoj situacije, a u pružanju bezbednosti učestvovaće i pripadnici KFOR-a i Euleksa.

Podsetimo, kosovska vlast odbila je predlog međunarodne zajednice da se glasanje organizuje u sredinama u kojima žive Srbi.

Ko su kandidati za parlament?

Na parlamentarnom glasačkom listiću nalaze se liste - "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", "Ivica Dačić - premijer Srbije", "Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor", "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM - VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Vlaška stranka), zatim "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - Srpska koalicija Nada - Nacionalno demokratska alternativa - Demokratska stranka Srbije (DS S) - Za kraljevinu Srbiju (Monarhisti) - Vojislav Mihailović", "Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici", "Muftijin amanet - Stranka pravde i pomirenja (SPP) - Usame Zukorlić", "Moramo - Akcija - Ekološki ustanak - Ćuta - Ne davimo Beograd - Nebojša Zelenović". Zatim su tu i lista "Suverenisti - Saša Radulović (D jB), Milan Stamatović (ZS), dr Jovana Stojković (Ž ZS)", "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri - POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu kraljevine Srbije", "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu), "SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin". Na listi su i "Boris Tadić - Ajmo ljudi - Socijaldemokratska stranka - Nova stranka - 1 od 5 miliona - Tolerancija Srbije - Ujedinjeni pokret zelenih Srbije - Bošnjačka građanska stranka - Bošnjačka građanska stranka - Stranka Crnogoraca", "Alternativa za promene - Albanska demokratska alternativa", "Koalicija Albanaca doline", "Otete bebe - Ana Pejić", "Romska partija Srđan Šain" i Ruski manjinski savez - Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin (Srpsko ruski pokret, Srpsko-ruska partija Vukovi, Pokret Grka Srbiza).

Predsednički kandidati

Kandidati za predsednika su Aleksandar Vučić, Zdravko Ponoš, Miloš Jovanović, Boško Obradović, Miša Vacić, ali i tri dame - Milica Đurđević Stamenkovski, Biljana Stojković i Branka Stamenković.

Gde se glasa na lokalnim izborima?

Još jedan glasački listić na biralištima imaće građani 14 lokalnih samouprava - dva grada - Beograda i Bora, i u opštinama Aranđelovac, Smederevska Palanka, Sevojno, Lučani, Knjaževac, Medveđa, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj, gde se glasa za sastave lokalnih parlamenata.Ostale vesti

Fon Kramon i Rojten: Srpska lista da preda izbornu listu
Evropski poslanici Viola fon Kramon i Tijs Rojten pozvali su Srpsku listu da izađe na lokalne izbore i preda svoju izbornu listu, a kosovske vlasti da, s obzirom na to da je rok za prijavu političkih subjekata istekao - pokažu fleksibilnost.
  • 23.03.2023
Brnabić: Hajde da krenemo od prve tačke
Premijerka Srbije Ana Brnabić nije komentarisala izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela da se sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom mora primeniti bez biranja delova i kako to utiče na stav Srbije da Kosovo ne može da uđe u Ujedinjene nacije.
  • 23.03.2023
Kurti: Beograd se neprekidno meša u unutrašnja pitanja Kosova
Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Tviteru napisao da je odbijanje Srpske liste da učestvuje na lokalnim izborima zakazanim za 23. april "znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova".
  • 23.03.2023
Dveri, Zavetnici, Novi DSS i POKS: Evropski plan za Kosovo je ništavan
Poslanici četiri opozicione stranke u Srbiji su u pismu zvaničnicima EU i ambasadama država koje nisu priznale kosovsku nezavisnost izrazili protivljenje evropskom planu za Kosovo i ocenili da je on "ništavan".
  • 23.03.2023
Za Balkan 106,2 miliona dolara
U predlogu budžeta Stejt departmenta za fiskalnu 2023. godinu, u delu u kome se predviđa pomoć za inostrane operacije, za Zapadni Balkan opredeljeno je 106,2 miliona dolara, preneo je Glas Amerike.
  • 23.03.2023
Blinken: Sporazum iz Ohrida vodi ka priznanju Kosova od strane pet zemalja EU

Američki državni sekretar Entoni Blinken smatra da bi primena Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila vrata za priznanje Kosova od strane pet članica Evropske unije koje to nisu učinile.

  • 23.03.2023