Vesti
Politika

Srbi u Štrpcu traže obustavu gradnje hidrocentrale

Predstavnici Srba koji u Štrpcu protestvuju zbog pokušaja gradnje mini-hidrocentrale i rizika da ostanu bez pijaće vode, sastaće se sa lokalnim vlastima, policijom i predstavnicima pravosuđa.
Srbi u Štrpcu traže obustavu gradnje hidrocentrale
Štrpce (Foto arhiva KIM)

Na sastanku u Šrpcu, zakazanom za 11 časova, tražiće obustavu radova na objektu za koji je lokalna samouprava u Štrpcu dala dozvolu pre nekoliko godina, da bi je prošle godine povukla, nakon višednevnih protesta dela žitelja te sredine.

I pored odluke opštine o obustavi gradnje, pre nekoliko dana investitor je ponovo dovezao mašine, zbog čega su se Srbi u Štrpcu pobunuli i mirno protestvovali.

Blokirali su put do gradilišta, ali je specijalna policija reagovala pendrecima i suzavcem. Rasterala je okupljene i omogućila prolaz bagerima.Ostale vesti

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu, ali i toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 13.05.2021
Vučić: Jedna velika sila traži povlačenje Kfora
Imam informaciju, obaveštajnu, koja me brine, a to je da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora sa Kosova, rekao je predsednik Srbije.
  • 13.05.2021
Kurti najavljuje povećanje budžeta za KBS
Premijer Kosova Aljbin Kurti, najavio je danas da će prioritet vlade u narednim godinama biti povećanje budžeta Kosovskih bezbednosnih snaga kako bi Kosovo, kako kaže, imalo dobro obučenu vojsku.
  • 12.05.2021
Aktiv: Ne odbacujte ZSO
Formiranjem nove vlade Kosova otvara se prilika za pokretanje novih napora u unutrašnjem dijalogu i za preispitivanje prirode odnosa između Srba i kosovskih institucija, navodi se u novom istraživanju NVO Aktiv. Ova organizacija je objavila niz preporuka za predstavnike institucija u tom smislu i poziva ih da ne odbacuju ZSO.
  • 12.05.2021
Pahor sutra u Prištini
Slovenački predsednik Borut Pahor posetiće sutra Prištinu, gde će razgovarati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.
  • 12.05.2021
Oštra reakcija Srbije na izjavu izraelskog ambasadora o Kosovu
Izraelski ambasador u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da je Izrael priznao Kosovo pod pritiskom SAD, u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom. "Inače, nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama, sa Izraelom", kaže Vilan. Odgovara mu ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji kaže da su tvrdnje da je Srbija potpisala sporazum sa Kosovom u Vašingtonu netačne i da je reč o "svojevrsnom bezobrazluku".
  • 12.05.2021