Vesti
Politika

’’Srbi su zadovoljni povlačenjem specijalnih jedinica’’

Srbi su zadovoljni što su se kosovske specijalne jedinice povukle sa položaja na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova, Jarinje i Brnjak, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Iz ambasade SAD na Kosovu su pozdravili postizanje sporazuma i poručili da je sada vreme da se marljivo nastavi dijalog.
’’Srbi su zadovoljni povlačenjem specijalnih jedinica’’
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je srpski poslovni centar - Južni Dubai, paviljon Srpske privrede tokom trajanja Dubai EXPO (Foto FoNet/PR)

„Bilo je napeto i bilo je maltretiranja naših ljudi – ‘Sklonite jedan kamion, pa sklonite do kraja’. Videli ste oduševljenje našeg naroda kada su njihove snage napuštale sever Kosova“, kazao je Vučić u Dubaiju za TV Prva.

Govoreći o sporazumu Beograda i Prištine iz Brisela, kojim je prevaziđena kriza na Kosovu izazvana uvođenjem privremenih tablica za vozila iz centralne Srbije, Vučić je rekao da nema lakih sporazuma niti „ništa lako za Srbiju“.

Naveo je da Srbija „faktički“ nema prisustvo na Kosovu od 1999. godine, nakon čega se dogodio pogrom 2004. godine, a 2008. je proglašena i nezavisnost.

„Od tada se borimo da držimo nos, ako ne usta, iznad vode. Da čuvamo bezbednost za naše ljude na Kosovu. Borite se u uslovima u kojima cela zapadna hemisfera vrši pritisak da predate ono što vam je ostalo od nosa“, naveo je Vučić.

On je rekao da Srbi na Kosovu „ne vole“ KFOR zbog agresije NATO na SR Jugoslaviju 1999. godine, ali je dodao da su NATO i KFOR „jedina realna zaštita“ tamo, „na našu žalost, bili su i Rusi, ali su se povukli, a ostao je NATO“.

On je istakao da ne veruje da će Zajednica srpskih opština, na čije se formiranje Priština obavezala Briselskih sporazumom, biti osnovana, „zato što zna s kim Srbija ima posla“.

Ambasada SAD na Kosovu: Beograd i Priština marljivo da nastave dijalog

Otpravnik poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Nikolas Điakob izjavio je da su „Kosovo i Srbija postigli napredak u primeni sporazuma Evropske unije po pitanju granice i da je sada vreme da se marljivo nastavi dijalog“.

„Prisustvo Kfora je privremeno, u roku od dve nedelje očekujemo da se granične operacije vrate u normalu. Vreme je da poradimo na ovom zamahu i da marljivo nastavimo dijalog“, napisao je on na društvenoj mreži Tviter.

Izaslanik za Balkan Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar krajem septembra se susreo sa predstavnicima Prištine i Beograda i uz specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka doprineo postizanju sporazuma, čija je prva tačka danas ostvarena, tako što su uklonjene barikade i što su istovremeno pripadnici specijalnih snaga policije Kosova napustili položaje na prelazima Jarinje i Brnjak.Ostale vesti

Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
  • 27.06.2022
Kurti sa Lajčakom o vrednostima i svrsi dijaloga
Na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka je bilo reči o dosadašnjem napretku, konstruktivnom pristupu tokom procesa dijaloga u Briselu, principima, vrednostima i svrsi ovog procesa, saopšteno je medijima.
  • 27.06.2022