Vesti
Politika

’’Srbi su zadovoljni povlačenjem specijalnih jedinica’’

Srbi su zadovoljni što su se kosovske specijalne jedinice povukle sa položaja na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova, Jarinje i Brnjak, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Iz ambasade SAD na Kosovu su pozdravili postizanje sporazuma i poručili da je sada vreme da se marljivo nastavi dijalog.
’’Srbi su zadovoljni povlačenjem specijalnih jedinica’’
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je srpski poslovni centar - Južni Dubai, paviljon Srpske privrede tokom trajanja Dubai EXPO (Foto FoNet/PR)

„Bilo je napeto i bilo je maltretiranja naših ljudi – ‘Sklonite jedan kamion, pa sklonite do kraja’. Videli ste oduševljenje našeg naroda kada su njihove snage napuštale sever Kosova“, kazao je Vučić u Dubaiju za TV Prva.

Govoreći o sporazumu Beograda i Prištine iz Brisela, kojim je prevaziđena kriza na Kosovu izazvana uvođenjem privremenih tablica za vozila iz centralne Srbije, Vučić je rekao da nema lakih sporazuma niti „ništa lako za Srbiju“.

Naveo je da Srbija „faktički“ nema prisustvo na Kosovu od 1999. godine, nakon čega se dogodio pogrom 2004. godine, a 2008. je proglašena i nezavisnost.

„Od tada se borimo da držimo nos, ako ne usta, iznad vode. Da čuvamo bezbednost za naše ljude na Kosovu. Borite se u uslovima u kojima cela zapadna hemisfera vrši pritisak da predate ono što vam je ostalo od nosa“, naveo je Vučić.

On je rekao da Srbi na Kosovu „ne vole“ KFOR zbog agresije NATO na SR Jugoslaviju 1999. godine, ali je dodao da su NATO i KFOR „jedina realna zaštita“ tamo, „na našu žalost, bili su i Rusi, ali su se povukli, a ostao je NATO“.

On je istakao da ne veruje da će Zajednica srpskih opština, na čije se formiranje Priština obavezala Briselskih sporazumom, biti osnovana, „zato što zna s kim Srbija ima posla“.

Ambasada SAD na Kosovu: Beograd i Priština marljivo da nastave dijalog

Otpravnik poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Nikolas Điakob izjavio je da su „Kosovo i Srbija postigli napredak u primeni sporazuma Evropske unije po pitanju granice i da je sada vreme da se marljivo nastavi dijalog“.

„Prisustvo Kfora je privremeno, u roku od dve nedelje očekujemo da se granične operacije vrate u normalu. Vreme je da poradimo na ovom zamahu i da marljivo nastavimo dijalog“, napisao je on na društvenoj mreži Tviter.

Izaslanik za Balkan Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar krajem septembra se susreo sa predstavnicima Prištine i Beograda i uz specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka doprineo postizanju sporazuma, čija je prva tačka danas ostvarena, tako što su uklonjene barikade i što su istovremeno pripadnici specijalnih snaga policije Kosova napustili položaje na prelazima Jarinje i Brnjak.Ostale vesti

Kurti: Stav po pitanju Visokih Dečana poznat
Premijer Kosova Aljbin Kurti nije odgovorio novinarima na pitanje da li je sa ambasadorima zemalja članica Kvinte na sastanku pre četiri dana razgovarao o njihovom o ponovljenom pozivu da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.
  • 06.12.2021
Eskobar u Severnoj Makedoniji
Zamenik pomoćnika američkog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar boravi u jednodnevnoj poseti Severnoj Makedoniji, gde je sa predsednikom Stevom Pendarovskim razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o situaciji u regionu.
  • 06.12.2021
’’Ne postoji spremnost Prištine i Beograda’’
Malo je verovatno da će se ubrzo organizovati nova runda dijaloga Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou. Zvaničnici Evropske unije (EU) upuċeni u proces smatraju da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u ovom procesu.
  • 06.12.2021
Milanović na Kosovu tokom Badnje večeri sa pripadnicima hrvatske vojske
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović boraviće u zvaničnoj poseti Kosovu uoči Božića i provesti Badnje veče sa pripadnicima hrvatske vojske angažovanim u okviru Kfora, potvrdio je Milanovićev kabinet, a vest o njegovoj poseti objavili su prištinski mediji najavljujući i susrete s kosovskim čelnicima.
  • 06.12.2021
Poslanici Srpske liste nisu ustali dok je trajao minut ćutanja za Boba Dola
Sednica Skupštine Kosova počela je minutom ćutanja povodom smrti bivšeg američkog senatora Boba Dola, javlja Kosova press.
  • 06.12.2021
Kurti: Sledeći sastanak sa Vučićem možda sledeće sedmice, zavisi od EU
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da bi sledeći sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogao biti održan u drugoj sedmici decembra.
  • 05.12.2021