Vesti
Politika

“Srbi sa Kosova nemaju čemu da se nadaju od nove Vlade Srbije”

Iako je jedan od glavnih ciljeva nove Vlade „očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, Srbi koji ovde žive nemaju čemu da se nadaju, bar po mišljenju analitičara Đorđa Vukadinovića i Ljubomira Stanojkovića.

“Srbi sa Kosova nemaju čemu da se nadaju od nove Vlade Srbije”
Ana Brnabić u Skupštini Srbije (Foto EPA)

“Kosovo nije prioritet nove Vlade”, iako je premijerka Srbije Ana Brnabić u jučerašnjem ekspozeu najavila da je to jedan od šest njenih ciljeva, kaže za RTV Kim politički analitičar i nekadašnji poslanik u Skupštini Srbije Đorđe Vukadinović.

“U nastupu i govoru Ane Brinabić Kosovo i Metohija ne figurira više nego kao klasično i faktički druga država, pa ćemo se mi brinuti o interesima Srba koji tamo žive. Nije pomenuta rezolucija 1244, nije pomenut Ustav Republike Srbije u kontekstu Kosova i Metohije. Mislim da i Srbi na Kosovu ali i u centralnoj Srbiji kada je reč o novoj Vladi nemaju čemu dobrom da se nadaju”, kazao je Vukadinović.

Politikolog Ljubomir Stanojković navodi da od nove Vlade ne očekuje previše, budući da, kako kaže, Ana Brnabić nije upućena u dijalog Beograda i Prištine.

“Razgovore koji su se odvijali u Briselu i Vašingtonu vodio je Aleksandar Vučić kao predsednik i osoba koje ono što dogovori to i realizuje. Međunarodna zajednica zna ko je pravi lider u Srbiji i onaj sa kim vredi da se dogovara. Od nove Vlade ne očekujem previše osim da obezbeđuje sve što je neophodno za rad Kancelarije za Kosovo i Metohiju u smislu obezbeđivanja tehničkih grupa koje učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine”, kazao je Stanojković.

Jučerašnju sednicu Skupštine Srbije obeležilo je i izlaganje poslanika Šaipa Kamberija iz stranke SDA Sandžaka koji je kazao da je "tužno za demokratiju" što među ukupno 250 poslanika opoziciju predstavlja samo šest poslanika manjinskih stranaka."Ovakav parlament nije mogao da proizvede ni Milošević, ali Vučić i Dačić jesu”

Međutim, Vukadinović smatra da “bez obzira koliko je Kemberi kritikovan on zapravo koristi aktuelnoj vlasti”.

“Svi su videli kako oni kritikuju i raspravljaju se sa optužbama predstavika Albanaca sa juga Srbije, a niko nije zapazio kako predsednica Vlade tretira Kosovo i Metohiju. Mislim da je to zapravo funkcija i smisao prostora koji će tek imati nekolicina poslanika u parlametnu, a to je da popunjavaju prostor nepostojeće opozicije i da služe kao predmet za popunjavanje patriotskog imidža”, smatra Đorđe Vukadinović.

 Ostale vesti

Studija za EP: Dezinformacije srušile Vladu Aljbina Kurtija
Dezinformacije su imale direktne političke implikacije na Kosovu, gde su dovele i do pada Vlade Aljbina Kurtija, navodi se u studiji o ulozi lažnih vesti na Zapadnom Balkanu, predstavljenoj u Evropskom parlamentu.
  • 05.12.2020
Odbornica Zdravković: Lekari doživeli linč, odgovornost medija
Odbornica SLS-a u SO Gračanica Milena Zdravković pružila je danas podršku svojim kolegama odbornicima Ratku Pereniću i Draganu Periću koji su na prošlom zasedanju govorili o lošoj situaciji u zdravstvu. Ona je kazala da su mediji „napravili spektakl“ zbog kojeg su dvojica lekara doživela linč. Budimir Ničić poručuje da novinari izveštavaju o onome što se dešava na sednici, a da je „na publici da proceni ko pravi spektakl“.
  • 04.12.2020
Skupština Kosova usvojila Zakon o ekonomskom oporavku

Poslanici Skupštine Kosova usvojili su danas Nacrt zakona o ekonomskom oporavku. Zakon je usvojen sa 72 glasa za i nijednim protiv.

  • 04.12.2020
SO Gračanica: Radikalno ili institucionalno rešavanje problema u Kišnici? Policija ćuti
Žučna rasprava o bezbednosnoj situaciji u Kišnici kod Gračanice obeležila je današnju sednicu lokalnog parlamenta. Odbornica Snežana Jovanović je kazala da „ukoliko se problem ne reši institucionalno, onda će se rešiti radikalno“. „Bilbord nikoga nije plašio“, navodi albanski odbornik Granit Gaši.
  • 04.12.2020
Stano: Pregovarači BG i PR u četvrtak u Briselu
Portparol EU Peter Stano, potvrdio je najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će se 10. decembra u Briselu nastaviti razgovori delegacija Beograda i Prištine na tehničkom nivou.
  • 04.12.2020
CIK objavio konačne rezultate izbora
Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) objavila je danas konačne rezultate vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica i Podujevo.
  • 03.12.2020