Vesti
Politika

Srbi nastavili da bojkotuju parlament

Srpski poslanici i dalje bojkotuju rad parlamenta jer nisu dobili odgovor da li će za manjinske zajednice i u novom mandatu biti rezervisanih mesta.
Srbi nastavili da bojkotuju parlament
Skupština Kosova (Foto arhiva KIM)

Poslanik Progresivne demokratske partije Goran Marinković kaže da bez dvotrećinske većine poslanici ne mogu da usvoje zakon o oružanim snagama Kosova.

“Bojkotovaćemo rad parlamenta do ispunjenja naših zahteva. Nadam se da će neko u narednom periodu imati više razumevanja i da će znati da srpska zajednica nije ona koja blokira rad parlamenta. Smatramo da smo svojim radom i učešćem pokazali da  smo partneri kosovskom društvu. Način na koji se šalje slika da su Srbi krivci za određene procese je veoma loš. Mi samo tražimo svoja prava”, kazao je Marinković.

Lider Socijaldemokratije Saša Đokić kaže da se Srbi u parlamentu osećaju nepoželjnim. Đokić zamera albanskim kolegama što na nezakonit način pokušavaju da usvoje zakon o oružanim snagama.

“Ne podržavamo ovakav način rada parlamenta, a pogotovo stav naših kolega Albanaca da sve ignorišu. Smatramo da smo mi nepoželjni u parlamentu, na osnovu svega ovoga što se dešava. Sada pokušavaju da izmene Ustav i da donesu zakon o vojsci bez dvotrećinskih glasova Srba, što je protiv ustava. Ja ne znam da li Albanci imaju nekog pravnika, da ih posavetuje da to ne može da prođe i da če ustavni sud to oboriti", zaključio je Đokić.

Kako stvari stoje, predstavnici srpske zajednice na Kosovu neće glasati ni za raspuštanje parlamenta na sednici najavljenoj za sutra, odnosno, neće joj prisustvovati.

Prištinski mediji navode da poziv na današnji sastanak sa predsednicom Jahjagom nije dobio niko iz "Samoopredeljenja" koje predvodi Aljbin Kurti, pa ni oni neće podržati raspuštanje parlamenta.Ostale vesti

Zeman: Nismo povukli priznanje, ali nikada nismo otvorili ambasadu
Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da je nastojao da njegova zemlja povuče priznanje Kosova, što nije uspelo, ali je podsetio da ni on, ni njegov prethodnik nisu dali saglasnost da Češka ima ambasadora u Prištini.
  • 30.01.2023
Novi „non-pejper“: Posledice po Beograd i Prištinu ako ne prihvate predlog EU
Kosovo je slobodno da ne osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom i može u potpunosti da se povuče iz Sporazuma iz 2013, ali tada mora da „snosi posledice poništavanja svih dosadašnjih dostignuća (slobodno kretanje, pozivni broj Kosova +383, integracija severnog dela, kontrola dva granična prelaza sa Srbijom i dr)“, stoji u poslednjem non-pejper dokumentu koji je ekskluzivno objavio Albanian Post.
  • 30.01.2023
Milanović: Mi i međunarodna zajednica smo „uzeli Kosovo od Srbije“, to je otimanje

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da su međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali Kosovo, „uzeli ga od Srbije“.

  • 30.01.2023
Demostat: Srbija u EU do 2030. godine ako prihvati evropski plan za kosovsko pitanje
Jasna perspektiva članstva Srbije u Evropskoj uniji, investicije u energetski sektor i oslobađanje zavisnosti od Rusije u toj oblasti, dolazak američkih i evropskih kompanija deo su onog što bi Srbija mogla da očekuje ukoliko pristane na predlog Zapada za rešavanje kosovskog pitanja, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.
  • 30.01.2023
Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom
Sjedinjene Američke Države i Evropska unija ponovo su stavile naglasak na integraciju Zapadnog Balkana u transatlantsku porodicu. Predsednik Bajden i kancelar Šolc su u februaru 2022. godine potvrdili spremnost i opredeljenost „da se posao integracije Zapadnog Balkana privede kraju... kako bi se konačno ostvarila Evropa koja je celovita, slobodna i u miru“.
  • 30.01.2023
Đurić: ZSO je uslov da bi se s Prištinom nastavili razgovori
Ambasador Srbije u SAD, Marko Đurić, izjavio je danas da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu "uslov svih uslova" da bi se s vlastima u Prištini nastavili razgovori i došlo do nekog konačnog rešenja.
  • 29.01.2023