Vesti
Politika

Srbi najavljuju napuštanje kosovskih institucija?

Predstavnici Srba sa Kosova napustiće prištinske institucije ako Priština jednostrano odluči da ne ispuni, pred EU potpisanu, obavezu o formiranju ZSO, najavljeno je posle sastanka predstavnika Srba sa Kosova sa direktorom vladine Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem.
Srbi najavljuju napuštanje kosovskih institucija?
Sa današnjeg sastanka (Foto Tanjug)

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao posle sastanka je da je odbijanje Prištine da razgovara o ZSO udar na vitalne interese srpskog naroda, i ugrožava kolektivna politička, ekonomska i socijalna prava Srba sa Kosova.

Petković je istakao da je formiranje ZSO strateški interes Srba na Kosovu i da će svako ignorisanje obaveze da ona bude formirana, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima, biti tretirano "kao otvoreni napad na stečena prava srpskog naroda".

Napominje da su Srbi pristali da učestvuju u prištinskim institucijama upravo zato što im je garantovano da će dobiti čvrste garancije poštovanja kolektivnih prava kroz ZSO, pa su zato i pristali na osnivanje lokalnih vlasti i drugih institucija po prištinskom sistemu.

"Ukoliko Priština jednostrano odluči da ne ispuni pred Evropskom unijom potpisane obaveze, prestaće i obaveze Srba proistekle iz briselskog dijaloga, i biće razmotrena mogućnost napuštanja svih centralnih institucija u Prištini i ukidanja svih prištinskih institucija u većinski srpskim sredinama na KiM", rekao je Petković.

Srbi sa Kosova zabrinuti za bezbednost

Srbi sa Kosova, uz pomoć institucija Srbije, zahtevaće svim kanalima od međunarodne zajednice da garantuje bezbednost u svim mestima u kojima Srbi žive, jer su zabrinuti zbog sve češćih napada na njih, njihovu imovinu i svetinje, a posebno na decu.

To je jedan od dogovora na sastanku političkih predstavnika Srba sa Kosova i direktora vladine Kancelarije za KiM, a posle niza napada na Srbe na Kosovu, piše Tanjug.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je istakao da je na sastanku izraženo i zajedničko nezadovoljstvo zbog odbijanja Prištine da sarađuje sa institucijama Beograda na rasvetljavanju ubistva Olivera Ivanovića i "opstrukcija kojima prišinski pravosudni organi pokušavaju da zaštite nalogodavce i počinioce tog zločina".

"Na sastanku su osuđeni svi pokušaji političke zloupotrebe ovog slučaja", istakao je Petković.

Takođe, preneo je da su Srbi sa Kosova zahvalni predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na doslednoj i odlučnoj pomoći i "nastaviće bezrezervno da podržavaju nastojanja Beograda da političkim i diplomatskim sredstvima zaštiti srpske interese na Kosovu".

"Srbi sa KiM imaju apsolutno poverenje u predsednika Vučića i njegovu nepokolebljivost u borbi za srpski narod u pokrajini, a naročitu zahvalnost duguju donedavnom direktoru Kancelarije Marku Đuriću, kao ključnom akteru te borbe, koju će nastaviti i sa pozicije ambasadora Srbije u SAD", rekao je Petković.

Dodao je da je posebna zahvalnost iskazana zbog najvećeg investicionog talasa u srpskim sredinama na Kosovu, u poslednjih nekoliko decenija, uz ocenu da je ekonomska samoodrživost srpskog naroda na Kosovu jedan od najvažnijih preduslova njegovog opstanka.Ostale vesti

Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020