Vesti
Politika

"Srbi na severu neće povlačiti jednostrane poteze"

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić poručio je da Srbi sa severa KiM, iako osećaju nelagodnost zbog neodgovornih izjava pojedinaca, neće povlačiti jednostrane poteze koji bi mogli biti povod za reakciju Prištine ili međunarodne zajednice.
Igor Simić (Foto N1)

Simić je u izjavi Tanjugu ukazao da je pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića donelo olakšanje za sve Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji, posebno na severu.

"Te poruke koje je predsednik izneo u pismu za nas su vrlo značajne, to da Srbija neće dozvoliti da se bilo šta loše desi Srbima i neće posmatrati da bilo ko koristi nasilje za sticanje političkih poena", naglasio je Simić.

Simić je rekao da su predstavnici Srba u stalnom kontaktu sa predstavnicima države Srbije i da može u ovom trenutku reći da Srpska lista, srpski narod na KiM, neće povlačiti nijedan potez koji bi Albancima, ali i međunarodnoj zajednici dao povod za nekakvu reakciju.

"Ono što sada možemo da vidimo na terenu je situacija koju su stvorili pojedinci svojim izjavama, manjinski predstavnici srpskog naroda i određeni crkveni predstavnici. Oni su svojim neodgovornim izjavama dali povod i alibi Albancima da juče zveckaju oklopnim vozilima na severu Kosova i Metohije. To je nešto što nije dobro i što potvrđuje još jednom koliko je potrebno da što pre pronađemo rešenje koje će uvažiti interese i Srbije i srpskog naroda u celini", objasnio je Simić.

Upitan za stanje oko Gazivoda i prisustva Kfor-a oko jezera i hidroelektrane, Simić je izrazio nadu da neće doći ni do kakve akcije.

"Kfor ima jasan mandat dat Rezolucijom 1244, a to je da očuva mir i bezbednost svih građana na prostoru KiM. Oni su u redovnom kontaktu sa predstavnicima Vojske Srbije, tako da se nadam da neće doći do nekakve akcije", naglasio je Simić.

Ponavlja da Srbi neće preduzeti akciju koja bi dala povod za bilo kakve intervencije Prištine i međunarodnih predstavnika.

"S druge strane, čak i ako do toga, ne daj Bože dođe, mi ćemo se ponašati mirno, civilizovano i dostojanstveno, kao što je predsednik Vučić zahtevao od nas", podvukao je.

Upitan za spekulacije o podeli KiM, Simić je poručio da su to spekulacije koje dolaze iz Prištine.

"Ne želim da ih komentarišem. Potrebno je doneti rešenje, postići kompromis.Kompromis nije da Beograd mora da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost. Kompromis znači uvažiti interes obe strane i da obe strane budu po malo zadovoljne i po malo nezadovoljne", ukazao je Simić.

Na pitanje da li će Priština ispuniti svoje obaveze u vezi sa Zajednicom srpskih opština, za šta ističe danas rok, kaže da realno ne očekuje ništa.

"Jedno je što govore u medijima, a drugo su aktivnosti na terenu. Da su hteli da ispune taj dogovor, imali su pet i po godina da to urade", uveren je Simić.

Igor Simić odbacuje i spekulacije da bi Srbi na severu mogli preduzeti jednostrane korake zbog nepoštovanja dogovora oko ZSO.

"Mi nećemo povući nijedan potez koji će dati povod Albancima i Prištini, međunarodnim predstavnicima da koriste nasilje protiv Srba na severu Kosova i Metohije. Mi ćemo biti u dosluhu sa svojom državom Srbijom. Nećemo uraditi bilo šta što bi se moglo protumačiti kao jednostran potez Srba na KiM", zaključio je Simić.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020