Vesti
Politika

Srbi još biraju potpredsednika

Na konstitutivnoj sednici kosovske skupštine 17. jula, osim prvog čoveka parlamenta, biraće se i pet potpredsednika, od kojih jedan mora biti Srbin.
Srbi još biraju potpredsednika
Skupština Kosova (Foto Kim)

Koga će da predloži na ovo mesto “Srpska lista” još nije odlučila, a za izbor njihovog kandidata biće potrebna prosta većina, odnosno 61 glas, što podrazumeva značajnu podršku albanskih poslanika.

Budući predstavnik “Srpske liste” u parlamentu Saša Milosavljević kaže da ne vidi razlog da Albanci ne prihvate kandidata koga ova lista bude istakla.

"To mesto je srpskoj zajednici svakako zagarantovano, kao što i ostalim manjinama pripada jedan potpredsednik, ali se oni na ovoj funkciji rotiraju na svakih šest meseci. O tome ko će biti naš kandidat još nismo razgovarali".

Srpski potpredsednik biće i član Predsedništva Skupštine, a ovo telo razmatra i priprema dnevni red sednica. U prethodnom sazivu taj posao je obavljao Petar Miletić (SLS).

Izbor prvog parlamentarca, prema navodima prištinskih medija mogao bi da se zakomplikuje, jer obe albanske političke opcije koje pretenduju na ovo mesto, najavljuju da će se obratiti Ustavnom sudu u slučaju da se ne sprovede ustavna procedura. A, to bi odložilo i izbor Vlade do septembra, jer je rok za odgovor suda 60 dana.Ostale vesti

Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020
Milan Radojević kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice
Prijava kandidata za vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice traje do sutra. Do danas je samo Srpska lista podnela zahtev za potvrdu kandidata za izbore koji će biti održani 29. novembra.
  • 29.10.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK ponovo bez podrške

Zbog nedostatka kvoruma, Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK opet nije dobio podršku poslanika kosovskog parlamenta.

  • 29.10.2020
“Srbi sa Kosova nemaju čemu da se nadaju od nove Vlade Srbije”

Iako je jedan od glavnih ciljeva nove Vlade „očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, Srbi koji ovde žive nemaju čemu da se nadaju, bar po mišljenju analitičara Đorđa Vukadinovića i Ljubomira Stanojkovića.

  • 29.10.2020