Vesti
Politika

Srbi iz Kosova Polja pozvali predsednika Vučića da ih poseti

“Ja vam govorim precizne brojke. Mi više nemamo u Kosovu Polju nikoga. Ostalo nam je da pevamo “Srpska se truba čuje”, ali nema nijednog Srbina u Kosovu Polju”, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući izveštaj o Kosovu pred poslanicima u srpskom parlamentu. Srbi iz ovog grada mu poručuju – “Ima nas predsedniče, dođite da nas posetite”.
Srbi iz Kosova Polja pozvali predsednika Vučića da ih poseti
Srbi iz Kosova Polja (Foto Kim)

“Trubite braćo, silnije bolje, opet je srpsko Kosovo Polje”, stihovi su pesme o kojoj je predsednik Aleksandar Vučić govorio u Skupštini Srbije. Kosovo Polje nije srpsko od ratnih sukoba, a većina srpskog stanovništva odselila se iz ovog grada tokom martovskog pogroma 2004. godine. Međutim, netačna je predsednikova izjava da u Kosovu Polju nema nijednog Srbina.

Ekipa RTV Kim posetila je danas Kosovo Polje i razgovarala sa tamošnjim Srbima.

Najbrojnije srpsko stanovništvo u ovom gradu živi u takozvanom “Mašinskom parku”. U tri zgrade živi 45 Srba, među kojima je nekoliko dece. U ovom naselju imaju svoj frizerski salon i kafanu. Sa komšijama Albancima ponekad imaju problema, ali ih muči i to što ih je, kako kažu, država Srbija otpisala.

„Velika je hrabrost danas živeti u Kosovu Polju. Mada naš gospodin predsednik tvrdi da nema Srba u Kosovu Polju, ali nas ima. Mnogo boli to što smo čuli, ja ne znam ko njemu daje te podatke ali realnost je sasvim drugačija. Ima nas i biće nas, nadam se“, kaže Mirjana Marković.

Slično odgovara i Mirjanin komšija Rajko Trandafilovski.

“Oni negiraju da u Kosovu Polju ima Srba. To nas najviše boli. Evo pitajte bilo kojeg Albanca u Kosovu Polju: Da li u Kosovu Polju ima Srba, on će da vas dovede do nas. Pitajte predsednika Srbije: Da li u Kosovu Polju ima Srba, on će da vam kaže da nema. To je sramota”, kaže Rajko Trandafilovski.

„Ova vest mi deluje deprimirajuće, kada vas predsednik otpisuje, šta onda da očekujemo od drugih. Osećamo se na taj način odbačeno, ali nisam samo ja tu, već i porodica, deca. Dakle, oni ne postoje, neko i njih briše“, govori Slaviša Delibašić za RTV Kim.

Postavlja se pitanje - Ko predsedniku šalje podatke o Srbima na Kosovu i kako? Da li je moguće da troje poslanika sa Kosova u Skupštini Srbije, ali i predstavnici Srpske liste, među kojima je bio i predsednik Privremenog organa opštine Kosovo Polje Ljubiša Ćirković, koji su na skupštinskom balkonu pratili Vučićevo izlaganje, ne znaju da u Kosovu Polju žive Srbi?

„Ne znam da li ne znaju ili neće da znaju da ima Srba u Kosovu Polju. Jednostavno prikrivaju taj podatak. Moja majka je živela pored samog Ministarstva za zajednice i povratak, nemoguće je da ne znaju“, kaže Mirjana.

Međutim, pojedini stanovnici Kosova Polja najviše zameraju lokalnim predstavnicima u institucijama države Srbije. Ističu da su nadležni u PO Kosovo Polje dužni da zvaničnike u Beogradu informišu o pravoj situaciji na terenu, te da ih se sete samo pred izbore.

„Kad je glasanje svi su tu da nas zovu da dođemo da glasamo, mi smo svi na biračkom spisku. Za glasanje smo svi tu i zovu nas, tada smo Srbi iz Kosova Polja. Dolaze na vrata i zovu nas da glasamo i normalno da smo glasali za predsednika. Tada znaju da postojimo“, kaže Radmila Lučić Papović.

Crveni krst: U Kosovu Polju živi do 95 Srba

Prema podacima Crvenog Krsta, U Kosovu Polju trenutno živi bližu sto Srba raštrkanih po čitavom gradu.

„Sa sigurnošću mogu da kažem, da kada smo pre dve godine radili evidenciju socijalnih karata u Kosovu Polju bilo je oko 130 Srba, posle dve godine, a prema našoj evidenciji ima 90 ili 95 Srba u Kosovu Polju“, ističe za RTV Kim sekretar Crvenog Krsta Jovica Mitrović.

Zato Srbi ali i njihove komšije drugih nacionalnosti iz kosovopoljskog naselja „Mašinski park“ imaju poruku za predsednika Srbije:

“Ovom prilikom pozdravljam našeg voljenog predsednika Vučića. Pošto kaže da u Kosovu Polju nema Srba, biće nam drag gost i neka izvoli neka dođe kod mene da gostuje i da ga upoznam sa Kosovim Poljem”, kaže Dragiša Mijatović.

„Ako predsednik nekad gleda ovaj video, neka dođe i nekog pita da li nas ima“, poziva Slaviša Delibašić.

„Doći će. I Tadić je bio kad je bio predsednik. Neka svrati, da vidi koliko nas ima, stvarno bi nam značilo“, poručuje komšinica Lenče Malinovska, inače, po nacionalnosti Makedonka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je i pre tri godine napravio grešku u proceni broja stanovništva u Kosovu Polju, ali u Čaglavici i Bresju. Ovoga puta se ispravio pa je kazao da u Bresju „ima nešto malo Srba“, ali i da „gubimo Ugljare i Čaglavicu“.Ostale vesti

Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022
Osmani: Lajčak i ja nemamo indentične stavove o ZSO

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla da se stav evropskih zvaničnika o formiranju ZSO u skladu sa postignutim dogovorima u Briselu razlikuje od njenih stavova jer ona kao predsednica štiti interese Kosova i njegovih građana.

  • 01.07.2022
Kurti: Nemam problem da pričam na srpskom
Premijer Kosova Aljbin Kurti obećao je da će novinari srpskih redakcija ubuduće dobijati saopštenja na srpskom jeziku. Tokom okruglog stola “Kosovo kao višejezično duštvo“, Kurti je kazao da je spreman da doprinese poboljšanju primene višejezičnosti na Kosovu. Poverenik za jezike u Vladi Kosova Slaviša Mladenović ističe da se Zakon o upotrevi jezika ne primenjuje u punoj meri.
  • 01.07.2022
Stano: Priština ima pravo da ukine КM tablice, ali postepeno

Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je Brisel ranije ove nedelje "bio obavešten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji Кosova, a o čemu je sinoć specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 01.07.2022