Vesti
Politika

"Sramota što niko ne reaguje na neispunjene obaveze Prištine"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je da je "sramota" što niko ne reaguje na poruke Prištine da će formirati Zajednicu srpskih opština, nakon što Srbija prizna nezavisnost Kosova, kao i da sedam i po godina nije ispunila jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma.
Aleksandar Vučić (Foto arhiva Kim)

Kako je Vučić, nakon promocije nove generacije mladih oficira Vojske Srbije, rekao kosovski premijer Avdulah Hoti "valjda misli da postoji neka sila koja će da izvrši pritisak na nas, "da će neko da me opije, otruje, pa da to prođe. Ako mu je draže da tako hrabri sebe i svoje ljude, u redu".

Vučić je kazao da očekuje da će ovih dana početi povezivanja zvaničnog Beograda i Prištine, što bi moglo da dovede do "promene svesti kod ljudi" i "miru u regionu".

On je rekao i da se Srbija sprema za 21. septembar, kada bi američka Kancelarija međunarodne korporacija za finansijski razvoj trebala da dođe u Beograd, i da će odmah početi razgovore sa njima o finansiranju infrastrukturnih projekata.

Vučić je dodao da će Vlada Srbije biti formirana do kraja meseca, u ustavnim rokovima, a da sam proces traje duže zato što formiranje vlade ne posmatra kao "zauzimanje feuda", već da pokušavaju da u kompleksnoj situaciji u svetu pronađu najbolje rešenje.Ostale vesti

Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo.
  • 27.09.2020
Vučić o dijalogu: Za tango je potrebno dvoje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija spremna za razgovore sa Prištinom, za teška rešenja, ali i dodao da je za "tango potrebno dvoje".
  • 26.09.2020
Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Grenel: Obe strane za jezero Tramp
Beograd i Priština saglasni su da se jezero Gazivode ubuduće zove po predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu, objavio je na Tviteru njegov specijalni izaslanik za pregovore Ričard Grenel.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020