Vesti
Politika

Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana

Kosovska policija (KP) je saopštila da je preduzela sve mere za upravljanje bezbednosnom situacijom pre, za vreme i posle obeležavanja Vidovdana.
Spreman operativni plan KP za obeležavanje Vidovdana
Gazimestan, Vidovdan 2020 (Foto arhiva Kim)

"Kao i prethodnih, i ove godine, kako bi ova manifestacija protekla nesmetano i bez incidenata, predviđene su neke strateške mere i ciljevi", navedeno je u objavi KP na Fejsbuku.

Biće pojačane patrole, garantovano slobodno kretanje svim okupljenima učesnicima u događaju, biće kontrole i upravljanja odvijanjem saobraćaja na svim regionalnim i lokalnim putevima.

"Angažovanje policijskih jedinica za preorijentaciju saobraćaja na onim putevima na kojima može doći do privremenih prekida saobraćaja ili, za vreme događaja, počev od Gračanice u prepodnevnim časovima, a zatim na Gazimestanu u podne do kraja događaja. Praćenje i obezbeđenje pratnje i specijalnih grupa prema planu puta", navedeno je objavi.

Iz KP su dodali da će građani o svemu biti obavešteni informativnim lecima na dva jezika i podsetili da je njihova obaveza "sprovođenje zakonskih ovlašćenja u različitim situacijama i preduzimanje mera protiv svih prekršilaca zakona, u skladu sa zakonima Republike Kosovo (RKS)".

"KP ostaje posvećena realizaciji svojih zakonskih obaveza i ovlašćenja, primeni Ustava RKS u funkciji obezbeđivanja mirnog i bezbednog okruženja za sve građane".

"Ujedno, KP traži razumevanje građana i učesnika u saobraćaju u slučaju privremenog prekida saobraćaja na putevima za vreme obeležavanja praznika Vidovdana, eventualno korišćenje alternativnih puteva ili lokacija za slobodno kretanje i kretanje u saobraćaju", zaključuje se u objavi.Ostale vesti

Čitaku: Ne širite strah i paniku, neće biti rata na Kosovu
Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku pozvala je da se u javnosti ne šire strah i panika, jer prema njenim rečima, rata na Kosovu neće biti.
  • 08.08.2022
Kurti za RSE: Situacija na severu mogla je da eskalira u oružani sukob
U opštinama na severu Kosovu je 31. jula postojao rizik da situacija preraste u oružani sukob "zbog straha koji je uneo Beograd i zbog planova rađenih u Raškoj i Beogradu". Ovo je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao premijer Kosova, Aljbin Kurti.
  • 08.08.2022
Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022