Vesti
Politika

’’Sprečiti Kosovo da uđe u Interpol’’

Ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i Nebojša Stefanović pričali su o nastavku napora za suprotstavljanje želji Kosova da uđe u Interpol.
’’Sprečiti Kosovo da uđe u Interpol’’
Ilustracija (Foto fairtrials.org)

Dačić i Stefanović su se dogovorili da se dodatno pojača saradnja dva ministarstva u tom cilju.

"Sagledane su dosadašnje aktivnosti i razmotrene mogućnosti daljeg delovanja po ovom pitanju (koje je) od posebne važnosti u kontekstu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta" Srbije i suprotstavljanja unilateralnim pokušajima Kosova da ostvari članstvo u međunarodnim organizacijama čime bi se prekršila Povelja UN i rezolucija Saveta bezbednosti 1244, piše u saopštenju.

Dačić i Stefanović su razgovarali i o operativno-tehničkoj saradnji svojih ministarstava i o postizanju sporazuma s pojedinim državama o ukidanju viza.

Koha: Teško u Interpol - rasprava u Pekingu, Rusija glavna

Generalna skupština Interpola, na kojoj će se raspravljati o članstvu Prištine biće veliki izazov, piše prištinska Koha.

Skupština će biti održana u Pekingu od 26. do 29. septembra ove godine. Kina nije priznals jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, a skupom će predsedavati Rusija.

Prištinska Koha piše da je odlazeći kosovski ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni predstavio kao "uspeh" to što će članstvo Kosova u Interpolu biti na agendi generalne skupštine o čemu ga je, kako je rekao, pismom obavestio generalni sekretar Interpola Jirgen Štok

Kosovu je za članstvo u Intrerpolu potrebno dve trećine glasova 190 država članica.

Pored Kosova, Palestina i Solomonova Ostrva prijavila su se za učlanjenje u Interpol.

Ipak, Palestinu priznaje 138 država, od kojih su 136 članice UN, a jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova 114 zemalja članica UN.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022