Vesti
Politika

Sporazum: Žurba između redova

„Poseta Ričarda Grenela bila je očekivana, zato što su SAD najavljivale da odmah nakon prvih izbornih rezultata očekuju obnovu dijaloga“, navela je novinarka Violeta Oroši u novom „Sporazumu“. Njen kolega Darko Dimitrijević smatra da “imenovanje Grenela  i sve što se dešavalo pokazuje žurbu američke administracije da se pronađe rešenje za Kosovo“.
Sporazum: Žurba između redova
Detalj iz emisije Sporazum (Foto Kim)

Poseta specijalnog izaslanika za odnose Beograda i Kosova Ričarda Grenela bila je očekivana, smatra novinarka Violeta Oroši.

“Grenel je došao razgovarao je sa Vučićem i Kurtijem, preneo je poruke, ne znamo tačno šta, ali moglo je da se pročita između redova, da se traži brza obnova dijaloga”, rekla je Orošijeva.

Novinar Darko Dimitrijević ističe da su pregovori kakve smo do sada videli „zašli u ćorsokak“.

„Ukoliko budemo imali sličan ili isti format, neće doneti ništa novo. I dalje ćemo se vrteti u krugu. Dijalog koji smo do sada imali je potpuno naopako postavljen, treba nešto korenito promeniti u samom tom dijalogu, u pristupu, pa onda tražiti neko konačno rešenje“, rekao je Dimitrijević.

Osim o poseti Ričarda Grenela Kosovu i Beogradu, gosti “Sporazuma” govorili su i o nedavno održanim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i njihovim rezultatima, kao i o deklaraciji potpisanoj u Novom Sadu (“Mini Šengenu”) o slobonom protoku robe, kaptala, usluga i ljudi između Albanije, Severene Makedonije i Beograda.

Novo izdanje emisije „Sporazum” na programu je večeras od 21 čas na kanalima TV Mir, TV Puls, TV Herc, TV Kim i TV Mitrovica.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020