Vesti
Politika

"Sporazum": Vašingtonski dokument pomerio dijalog sa mrtve tačke

Da Evropska unija pokušava da sakrije nezadovoljsto zbog potpisivanja Vašingtonskog sporazuma i delovanja američke administracije i Ričarda Grenela u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, izjavio je viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber gostujući u prvoj emisiji "Sporazum" u novoj sezoni.
Detalj iz emisije "Sporazum" (Foto Sporazum)

„To je neobavezući sporazum i predstavlja vrhunac jednogodišnjeg unilateralnog i potpuno nekoordinisanog delovanja Grenela i njegovih pomagača“, rekao je Veber gostujući u emisiji Sporazum.

Sa takvom konstatacijom se ne slaže izvršni direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj KIPRED Ljuljzim Peci.

“Sporazum u Vašingtonu nije bio loš za obe zemlje, nego je pogurao Prištinu i Beograd da se malo približe i da se dijalog pomeri sa mrtve tačke”, kazao je Peci, a kao interesantan presedan naveo da je to bio prvi ugovor koji je Srbija potpisala, a da je Kosovo predstavljeno bez asteriksa (zvezdice).

U novoj epizodi analizirano je kako je Vašingotonski sporazum, koji su potpisali Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti sa Donaldom Trampom, uticao na dosadašnje napore Evropske unije u normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

Za programskog direktora nevladine organizacije "Aktiv" Miodraga Marinkovića u vašingtonskom dokumentu ima elemenata gde se američki i interesi EU poklapaju i gde ne postoji, niti je, po njegovom mišljenju postojala namera da se ti interesi usaglašavaju. Za njega je to više izborni manifest Donalda Trampa u kampanji za predsedničke izbore u SAD.

“Dokument sadrži one tačke oko kojih ta administracija želi da gradi svoju izbornu strategiju, a to su ekonomski razvoj, smanjenje učešća Rusije i Kine u američkim interesnim zonama, kakav je i Balkan i dodvoravanje određenim ciljnim grupama među glasačima, kao što su homoseksualci, jevrejska populacija u SAD, itd”, ocenio je Marinković.

Emisija "Sporazum" ponovo se svake srede emituje na kanalima televizija Mir, Kim, Herc, Puls i Mitrovica, kao i na društvenim mrežama.

"Sporazum" je projekat Kosovske fondacije za otvoreno društvo, koji se realizuje u saradnji sa NVO "Aktiv", Forumom za razvoj i međuetničke odnose i TV Mrežom.Ostale vesti

Poslanici izglasali novu Vladu Srbije
Sa 227 glasova "za" i pet "protiv", poslanici Skupštine Srbije izglasali su novu vladu. Nije bilo uzdržanih, a odsutno je bilo 16 poslanika.
  • 28.10.2020
Ana Brnabić do kraja prvog mandata nije posetila Kosovo
Buduća premijerka Srbije Ana Brnabić danas je u svom ekspozeu navela da je jedan od glavnih ciljeva očuvanje vitalnih interesa Srba na Kosovu i Metohiji. O važnosti kosovskog pitanja govorila je i u prethodnom mandatu iako do kraja njegovog isteka nikada nije boravila na Kosovu.
  • 28.10.2020
“Sporazum”: Da li je Ustav Biblija
U novoj emisiji “Sporazum” bilo je rečio o tome da li je Ustav Biblija, da li se i kako može promeniti, Ima li političke volje za to u Prištini i Beogradu ako je cilj normalizacija odnosa i postizanje sveobuhvatnog sporazuma?
  • 28.10.2020
Delegacija Kosova otputovala u Brisel
Kosovska delegacija, predvođena koordinatorom za dijalog Skenderom Hisenijem, otputovala je danas u Brisel, gde će sutra biti održan sastanak sa delegacijom Srbije u okviru briselskih pregovora o normalizaciji odnosa.
  • 28.10.2020
Trajković: Bajden intervenisao u zaštiti Dečana
Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je da je kandidat demokrata za predsednika SAD Džozef Bajden zaista lično intervenisao da se zaštiti manastir Dečani, ali da je za bezbednost Srba i njihovih crkava potrebna dosledna primena i poštovanje zakona.
  • 28.10.2020
Brnabić: Šest ciljeva nove Vlade Srbije
Kandidatkinja za predsednicu Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je danas da će i nova Vlada Srbije biti Vlada kontinuiteta sa vladama iz 2014. i 2017. godine.
  • 28.10.2020