Vesti
Politika

"Sporazum": Vašingtonski dokument pomerio dijalog sa mrtve tačke

Da Evropska unija pokušava da sakrije nezadovoljsto zbog potpisivanja Vašingtonskog sporazuma i delovanja američke administracije i Ričarda Grenela u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, izjavio je viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber gostujući u prvoj emisiji "Sporazum" u novoj sezoni.
Detalj iz emisije "Sporazum" (Foto Sporazum)

„To je neobavezući sporazum i predstavlja vrhunac jednogodišnjeg unilateralnog i potpuno nekoordinisanog delovanja Grenela i njegovih pomagača“, rekao je Veber gostujući u emisiji Sporazum.

Sa takvom konstatacijom se ne slaže izvršni direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj KIPRED Ljuljzim Peci.

“Sporazum u Vašingtonu nije bio loš za obe zemlje, nego je pogurao Prištinu i Beograd da se malo približe i da se dijalog pomeri sa mrtve tačke”, kazao je Peci, a kao interesantan presedan naveo da je to bio prvi ugovor koji je Srbija potpisala, a da je Kosovo predstavljeno bez asteriksa (zvezdice).

U novoj epizodi analizirano je kako je Vašingotonski sporazum, koji su potpisali Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti sa Donaldom Trampom, uticao na dosadašnje napore Evropske unije u normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

Za programskog direktora nevladine organizacije "Aktiv" Miodraga Marinkovića u vašingtonskom dokumentu ima elemenata gde se američki i interesi EU poklapaju i gde ne postoji, niti je, po njegovom mišljenju postojala namera da se ti interesi usaglašavaju. Za njega je to više izborni manifest Donalda Trampa u kampanji za predsedničke izbore u SAD.

“Dokument sadrži one tačke oko kojih ta administracija želi da gradi svoju izbornu strategiju, a to su ekonomski razvoj, smanjenje učešća Rusije i Kine u američkim interesnim zonama, kakav je i Balkan i dodvoravanje određenim ciljnim grupama među glasačima, kao što su homoseksualci, jevrejska populacija u SAD, itd”, ocenio je Marinković.

Emisija "Sporazum" ponovo se svake srede emituje na kanalima televizija Mir, Kim, Herc, Puls i Mitrovica, kao i na društvenim mrežama.

"Sporazum" je projekat Kosovske fondacije za otvoreno društvo, koji se realizuje u saradnji sa NVO "Aktiv", Forumom za razvoj i međuetničke odnose i TV Mrežom.Ostale vesti

Odalović: Priština ima maksimalističke zahteve

Generalni sekretar Narodne Skupštine Srbije Veljko Odalović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, rekao da je izveštaj Evropske komsije lepa vest, s obzirom na prošlogodišnji izveštaj koji je bio drugačiji, dosta negativniji.

  • 21.10.2021
Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu
Prvi sastanak Radne grube delegacija Beograda i Prištine nakon postignutog dogovora o prekidu blokade na Jarinju i Brnjaku i registarskim tablicama biće održan danas u Briselu.
  • 21.10.2021
CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021