Vesti
Politika

"Sporazum": Vašingtonski dokument pomerio dijalog sa mrtve tačke

Da Evropska unija pokušava da sakrije nezadovoljsto zbog potpisivanja Vašingtonskog sporazuma i delovanja američke administracije i Ričarda Grenela u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, izjavio je viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber gostujući u prvoj emisiji "Sporazum" u novoj sezoni.
Detalj iz emisije "Sporazum" (Foto Sporazum)

„To je neobavezući sporazum i predstavlja vrhunac jednogodišnjeg unilateralnog i potpuno nekoordinisanog delovanja Grenela i njegovih pomagača“, rekao je Veber gostujući u emisiji Sporazum.

Sa takvom konstatacijom se ne slaže izvršni direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj KIPRED Ljuljzim Peci.

“Sporazum u Vašingtonu nije bio loš za obe zemlje, nego je pogurao Prištinu i Beograd da se malo približe i da se dijalog pomeri sa mrtve tačke”, kazao je Peci, a kao interesantan presedan naveo da je to bio prvi ugovor koji je Srbija potpisala, a da je Kosovo predstavljeno bez asteriksa (zvezdice).

U novoj epizodi analizirano je kako je Vašingotonski sporazum, koji su potpisali Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti sa Donaldom Trampom, uticao na dosadašnje napore Evropske unije u normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

Za programskog direktora nevladine organizacije "Aktiv" Miodraga Marinkovića u vašingtonskom dokumentu ima elemenata gde se američki i interesi EU poklapaju i gde ne postoji, niti je, po njegovom mišljenju postojala namera da se ti interesi usaglašavaju. Za njega je to više izborni manifest Donalda Trampa u kampanji za predsedničke izbore u SAD.

“Dokument sadrži one tačke oko kojih ta administracija želi da gradi svoju izbornu strategiju, a to su ekonomski razvoj, smanjenje učešća Rusije i Kine u američkim interesnim zonama, kakav je i Balkan i dodvoravanje određenim ciljnim grupama među glasačima, kao što su homoseksualci, jevrejska populacija u SAD, itd”, ocenio je Marinković.

Emisija "Sporazum" ponovo se svake srede emituje na kanalima televizija Mir, Kim, Herc, Puls i Mitrovica, kao i na društvenim mrežama.

"Sporazum" je projekat Kosovske fondacije za otvoreno društvo, koji se realizuje u saradnji sa NVO "Aktiv", Forumom za razvoj i međuetničke odnose i TV Mrežom.Ostale vesti

Nastavak dijaloga BG i PR u četvrtak u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen u četvrtak, 29. oktobra, sastankom na nivou eksperata, sazanje Tanjug u Briselu.
  • 27.10.2020
Smit: Tači ustavnim amandmanima pokušava da okonča rad suda
Glavni tužilac haškog suda za zločine OVK Džek Smit upozorio je da amandmani na Ustav Kosova, koje je predložio predsednik Kosova Hašim Tači, predstavljaju pokušaj da se "okonča, ili na drugi način obezvredi, delovanje" tog suda.
  • 27.10.2020
Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020