Vesti
Politika

’’Sporazum’’: U pogrešnom smeru?

Skupština Kosova je pre nekoliko nedelja usvojila Platformu za dijalog o konačnom pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Koliko je ona doprinos obnavljanju Briselskog dijaloga i sveobuhvatnom rešenju, a koliko tačka na kraju pregovaračkog procesa kakvog smo do sada imali, pokušali su da odgonetnu gosti emisije “Sporazum”.
’’Sporazum’’: U pogrešnom smeru?
Detalj iz emisije (Foto printskrin)

U emisiji su učestvovali Predrag Milidrag iz beogradskog Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Donika Emini iz Kosovskog centra za bezbednosne studije i politikolog iz Gnjilana Ljubomir Stanojković.

Konstatujući da se platforma za dijalog tiče Prištine i odnosa na kosovskoj političkoj sceni, Predrag Milidrag se zapitao zašto Beograd nema svoju platformu.

“Šta radi Kancelarija za Kosovo i Methohiju, šta radi Vlada? Zašto Skupština Srbije nije raspravljala o tome? Zašto je Beograd u reaktivnoj, a ne aktivnoj poziciji?”, zapitao se Milidrag.

Donika Emini kaže da je civilno društvo podržalo raspravu o principima razgovora sa Beogradom jer je bilo važno zašto Kosovo ulazi u dijalog sa Srbijom, koji je cilj, interes, ali i kakvu će korist doneti ovaj proces.

“Međutim, problem sa platformom i pregovaračkom ekipom je inkluzija. Tu, pod jedan, ne učestvuju albanske opozicione stranke, niti manjine. Činjenica da tu nisu LDK i Samoopredeljenje, koje su trenutno najveće stranke u skupštini i koje imaju veliki broj poslanika, postavlja znak pitanja nad činjenicom da li će ovaj sporazum, ako bude potpisan, čak i ako bude zasnovan na tačkama platforme, biti izglasan nakon toga u skupštini i da li će biti podržan od strane parlamentarnih stranaka”, rekla je Emini.

Politikolog Ljubomir Stanojković kaže da ova platforma ne izražava mišljenje i potrebe Srba sa Kosova, niti bi je iko, kao takvu, prihvatio. Priština i ovim potezom odražava stanje predizborne kampanje, bez jasnih poziva Srbima da se na Kosovu osećaju ravnopravno.

“Imamo li pravo da se nadamo nekoj boljoj budućnosti i dugoročno planiramo svoje živote”, zapitao se Stanojković i izrazio zabrinutost što povodom prištinske platforme nije bilo veće reakcije međunarodne zajednice.

Sagovornici su se složili oko toga da ne postoji iskrena i snažna volja ni Beograda, niti Prištine, pa čak ni međunarodne zajednice, posle šest godina pregovaranja, da se dijalog obnovi.

Polovina mladih u Srbiji smatra da neće biti priznanja nezavisnosti Kosova

U emisiji je objavljen i deo istraživanja beogradskog Instituta za evropske poslove. Na pitanje: “Da li smatrate da će ova vlada (misli se na vladu premijerke Ane Brnabić) priznati nezavisnost Kosova?”, više od polovine, ili preciznije 54 odsto ispitanika je reklo da se to neće dogoditi. Da ipak hoće, misli svaki četvrti građanin Srbije ili 27 odsto, dok je sa “ne znam” odgovorilo 19 procenata ispitanika.

Međutim, kada bi na isto pitanje odgovarali samo mladi u Srbiji od 18 do 29 godina rezultati bi bili sasvim drugačiji. Među mladim ispitanicima skoro polovina smatra da će Vlada Srbije ipak priznati nezavisnost Kosova – 42 odsto, dok trećina ili 32 odsto misli da do toga neće doći. Četvrtina ispitanika je odgovorila sa “ne znam”.

Sa druge strane, stariji građani Srbije, preko 60 godina, misle sasvim drugačije. Tri četvrtine ispitanih veruje da do priznanja Kosova od strane Srbije neće doći.Ostale vesti

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, izjavio je nakon sastanka s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, da njegova stranka procenjuje da nije vreme za nove izbore.
  • 01.04.2020
„Takse više štete nanele Kosovu nego Srbiji“
Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da nikada nije bilo potrebe ze uvođenjem takse na robu iz Srbije i BiH, „jer ni u ekonomskom, a ni u političkom smislu ništa nije postignuto time“.
  • 01.04.2020
Kurti: Treba ići na nove izbore
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je danas, da je kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju poručio tokom sasanka da mora odredi datum novih izbora.
  • 01.04.2020
Odluka o ukidanju takse pozitivna, reciprocitet nejasan
Odluka kosovske vlade da taksu na uvoz robe iz Srbije zameni recipročnim merama je pozitivna stvar slažu se profesor Ustavnog prava u Prištini Riza Smaka i politički analitičar Ramuš Tahiri. Međutim, reciprocitet ostaje nejasan, smatra Predsednik PDS-a Nenad Rašić.
  • 01.04.2020
Kurti sutra ipak ide na sastanak sa Tačijem
Lider Pokreta Samoopredjeljenje i premijer u ostavci Aljbin Kurti potvrdio je za KTV da će se sutra sastati sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.
  • 31.03.2020
Kurti: Ukidamo taksu, uspostavljamo reciprocitet
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti najavio je da će od ponoći taksa na srpske proizvode biti potpuno ukinuta i zamenjena reciprocitetom.
  • 31.03.2020