’’Sporazum u 2019, ni Kosovo ni Srbija se neće puno pitati’’

Potpredsednik Skupštine Kosova Džavit Haljiti izjavio da se o sporazumu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije ni Priština ni Beograd neće mnogo pitati.

Podeli ovaj članak sa:
 • Džavit Haljiti (Foto indexonline.net)

On je za KTV izjavio da će se pravno obavezujući sporazum postići tokom ove godine i to samo zahvaljujući velikom pritisku zapadne diplomatije.

"Imamo zvaničnu politiku SAD koja se izjasnila da bi želela i da će prihvatiti istorijski sporazum između Kosova i Srbije, ali da ne prihvataju bilo kakav sporazum. Balans znači da Srbija ima neke određene interese na Kosovu. Govorim na osnovu onoga što slušam po medijima Srbije, da bude postignut poseban status za crkve SPC na Kosovu", kazao je Haljiti.

On kaže da se u medijima govori o prisajedinjenju četiri opštine sa severa Kosova Srbiji, onako kako se na Kosovu govori o ujedinjenju Preševske doline Kosovu.

"Verujem da će biti izuzetno veliki pritisak da se postigne sporazum i o tome će se malo pitati Kosovo i Srbija", kazao je Haljiti koji je i visoki zvaničnik DPK.

On očekuje da će se sporazum okončati jednim zajedničkim sastankom sa koga će se izaći sa potpisima na sporazumu.

Reagujući na suprostavljanje opozicije predlogu da se što pre postigne sporazum, Haljiti kaže da se "samo budale mogu suprotstaviti SAD". On očekuje da će se i opozicija na kraju sa tim saglasiti, "kada budu postavljeni uz zid".

"Ne verujem da Amerika ima bilo kakvog interesa da zahteva nešto što nije u interesu Kosova. Sada cenu treba da plate obe strane, nešto treba da damo, sada ne znam šta je to tačno. Ne da će nam se tražiti, već će se to o tome odlučiti i mi ćemo to dobrovoljno potpisati", kazao je Haljiti.

Ostale vesti

 • Analitičari u Prištini: Parlamentarni izbori na jesen

  Analitičari u Prištini: Parlamentarni izbori na jesen

  Kosovska vlada, predvođena Ramušom Haradinajem uspela je da izgura godinu i po dana svog mandata, uprkos nedostatku stalne nadpolovične poslaničke većine u parlamentu, zahtevima opozicije za njeno rušenje, ali i nezadovoljstvu koalicionog partnera Demokratske partije Kosova, zbog uvođenja takse od 100 odsto na srpske proizvode, na čijem ukidanju insistiraju vodeće zapadne zemlje, a koja koči nastavak dijaloga sa Beogradom.

 • Dačić: Socijalisti nikada neće izdati Srbe na Kosovu

  Dačić: Socijalisti nikada neće izdati Srbe na Kosovu

  Predsednik SPS Ivica Dačić primio je, povodom 15 godina od pogroma Srba na Kosovu, predstavnike opštinskih i okružnih odbora SPS sa Kosova, sa kojima je razgovarao o pitanjima od značaja za njihov opstanak, o funkcionisanju lokalnih samouprava, zdravstva, prosvete i drugim pitanjima položaja Srba na Kosovu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane