Vesti
Politika

"Sporazum treba da donese osećaj pobede za sve"

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da sporazum Beograda i Prištine, čije konture još ne postoje, svim stranama treba da donese osećaj pobede ne samo Kosovu već i Srbiji i međunarodnoj zajednici.
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Hašim Tači je u intervjuu za prištinsku Epoku e re ponovio da je ključna tačka tog sporazuma priznanje kosovske nezavisnosti od Beograda i "stolica" za Prištinu u UN.

Dodao je da tim dokumentom treba da budu, kako kaže, definisana i sva druga "otvorena pitanja između dve zemlje".

"Sporazum bi trebalo da bude takav da se sve strane osećaju pobednički u ovom procesu, ne samo na Kosovu već i u Srbiji, kao i u međunarodnoj zajednici. Ja sam tražio da se u ovaj proces uključi Preševska dolina i da se Preševo, Medveđa i Bujanovac priključe Kosovu", naveo je Tači.

On, međutim, nije odgovorio na direktno pitanje da li će sporazumom sever Kosova dobiti neku vrstu autonomije ili će pripasti Srbiji.

"Cilj sporazuma je da bude konačan i Kosovu i regionu treba da donese trajni mir i stabilnost. Bilo koja druga formula koja krši državnost i stabilnost države Kosovo, kao što je zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, nije rešenje u interesu Kosova ili mira u regionu", naveo je Tači.

Prema njegovim rečima, najizazovnija tačka sporazuma da se "obe strane osećaju pobednički".

Ocenivši da će postizanje sporazuma s Beogradom biti jedno od naznačajnijih pitanja u ovoj godini, Tači kaže da je s tim u vezi vidljiv "novi zamah" i u međunarodnoj zajednici da se reše otvorena pitanja između "zemalja Balkana".

"Nema konture sporazuma"

Nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma između Atine i Skoplja, koji je nakon dve decenije doneo rešenje za spor oko imena Makedonije, u fokusu je sporazum između Beograda i Prištine.

Nakon što je, kako kaže, međunarodna zajednca postala jasnija u svojim porukama, Tači očekuje da će i opozicione stranke uskoro preuzeti ulogu koja im pripada u "ovom istorijskom procesu za Kosovo".

"Konture sporazuma nema", kaže Tači, koji je ponovo ocenio ohrabrujućim pismo američkog predsednika Donalda Trampa, koji je, podseća, rekao da bi sporazum trebalo potpisati do proleća.

"Štaviše, u pismu piše kako bi bilo tragično da propustimo ovu priliku, jer ko zna kada će nam se ukazati nova", naveo je Tači i dodao da smatra da stoga Trampovo pismo treba shvatiti ozbiljno i delovati u skladu s njim.

U slučaju nepostizanja sporazuma, kaže, evropska budućnost Beograda i Prištine bila bi dovedena u pitanje i nijedan investitor ne bi ulagao ni u Srbiji ni na Kosovu.Ostale vesti

Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020
Borelj: Beograd i Priština da se dogovore
Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko rešenja za normalizaciju odnosa, ali da pri tom ne mogu imati "odrešene ruke", jer postignuti sporazum mora biti prihvaljiv i za međunarodnu zajednicu, prenosi Tanjug.
  • 30.05.2020
Građani Prištine: Odluka u korist Tačija
Građani Prištine iskazuju nezadovoljstvo povodom presude Ustavnog suda kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija o novom mandataru vlade. Kako su za RTV Kim kazali, za njih je odluka neprihvatljiva.
  • 29.05.2020
Kurti ne prihvata odluku Ustavnog suda
Odlazeći kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da ne prihvata odluku Ustavnog suda o uredbi predsednika Hašima Tačija kojom je dao mandat Avdulahu Hotiju da formira novu vladu.
  • 29.05.2020
Šeholi: Nova  vlada pre ponedeljka

Za direktora Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmira Šeholija odluka Ustavnog suda bila je očekivana. Prema njegovom mišljenju, nova vlada će biti formirana do ponedeljka. 

  • 29.05.2020