Vesti
Politika

“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice

Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Detalj sa snimanja emisije (Foto Sporazum)

„Izgleda da je izvesnije ili da su pojašnjene pozicije Prištine, kako vlasti, tako i opozicije u vezi sa formiranjem Zajednice. Nakon potpisanih sporazuma 2013 i 2015.godine i mišljenja Ustavnog suda, očekuje se da Upravljačka komisija napiše statut i preda ga vladi, koja će ga, u formi zakona, predati Skupštini Kosova na usvajanje“, izjavio je Tahiri u emisiji "Sporazum". 

Tahiri, koji je bio i savetnik presednice Kosova Atifete Jahjage, smatra da bi Zajednica trebalo da bude deo javne administracije Kosova, sa ingerencijama nešto višim od opština koje je čine, a manjim od centralnih organa vlasti.

S druge strane, bivši šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović očekuje da će se pregovori u Briselu nastaviti veoma brzo, ne samo u vezi sa pitanjem Zajednice, nego i drugih stvari koje bi trebalo da budu deo sveobuhvatnog sporazuma koji se dugo najavljuje.

„Svima je jasno, i u Beogradu, a verujem i u Međunarodnoj zajednici, da sve ovo oko implementacije Briselskog sporazuma predugo traje. Ne postoji nikakvo opradvanje zašto Zajednica srpskih opština još nije formirana, a najmanje su validni izgovori ustavnog tipa, jer bi, isto tako, mnogo toga bilo problematično kada bi se preispitivalo iz pozicija Beograda“, rekao je Stefanović. 

ZSO kao „kosovski Jeti“

Za Srbe na Kosovu je dobro to što je poseta Lajčka ponovo pokrenula posao na formiranju Zajednice, smatra glavni i odgovorni urednik RTV Kim Goran Avramović.

„Međutim, u nekim kosovskim krugovima, to je prepoznato kao „kosovski Jeti“ – svi znaju da tako nešto postoji ili treba da postoji, ali niko ne zna kako to treba da izgleda. Sve što znamo o tome je da bi to (ZSO) možda moglo da jedan alat za ostvarivanje nekih sloboda koje nemamo i koje nam nedostaju“, kazao je Avramović i podsetio da Srbi, južno od Ibra, žive u izolavanim sredinama, van gradova u koje se može fizički ići, ali ti gradovi ne nude Srbima nikakve sadržaje. 

U emisiji je objavljena i anketa preko Fejsbuk stranice "Sporazuma". Na pitanje: „Da li će osnivanje Asocijacije/Zajednice srpskih opština poboljšati položaj Srba na Kosovu“ tri četvrtine ispitanika je odgovorilo pozitivno, dok 25 odsto smatra da neće.Ostale vesti

CIK: Novi gradonačelnik u Severnoj Mitrovici Milan Radojević
Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka je objavila da su, prema preliminarnim rezultatima na izborima za gradonačelnike Podujeva i Severne Mitrovice, pobedili Špetim Bulići u Podujevu i Milan Radojević u opštini Severna Mitrovica. 
  • 29.11.2020
Rakić: Radojević novi gradonačelnik Severne Mitrovice

Prema podacima Srpske liste, na današnjim vanrednim lokalnim izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice pobedio je kandidat ove stranke, Milan Radojević.

  • 29.11.2020
Zatvorena birališta u Severnoj Mitrovici
Biračka mesta u Severnoj Mitrovici zatvorena su večeras u 19h.
  • 29.11.2020
Građani Severne Mitrovice i Podujeva biraju gradonačelnike
Građani Severne Mitrovice i Podujeva danas biraju gradonačelnike.
  • 29.11.2020
Izborna tišina u Severnoj Mitrovici i Podujevu pred izbore
Izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice i Podujeva održaće se sutra.
  • 28.11.2020
Hotijeva kancelarija: Vest o sporazumu o posetama zvaničnika iz Srbije neistina
Kancelarija premijera Kosova Avdulaha Hotija odbacila je danas kao neistinite informacije o memorandumu o razumevanju Kosova i Srbije u vezi s posetama visokih zvaničnika iz Srbije.
  • 27.11.2020