Vesti
Politika

Sporazum: Sečemo sebi nos iz inata komšiji

Izvršna direktorka Birna Kosovo  Jeta Džara smatra da su ideje o nekoj vrsti podele Kosova prema etničkoj osnovi veoma loše i da je to liderima Srbije i Kosova jasno stavljeno do znanja na nedavno održanom Berlinskom samitu.
Sporazum: Sečemo sebi nos iz inata komšiji
Detalj iz emisije (Foto Sporazum)

“Međutim, ja sam i kao novinarka pitala mnogo ljudi i diplomata, nakon ovog sastanka, da li veruju da je ideja zaista sahranjena i najtačniji odgovor koji sam dobila bio je od jednog nemačkog diplomate koji je rekao: ,,Da, ali ja verujem i u zombije”. Dakle, ova ideja je možda umrla za sada, ali moramo da otvorimo četiri oka i nastavimo sa pritiskom. Moja organizacija je bila jedna od onih nevladinih organizacija koja je potpisala deklaraciju i dopis Mogerinijevoj da smo protiv podele Kosova i nastavićemo da vršimo pritisak kao društvo”.

Urednica portala Kossev Tatjana Lazarević osvrnula se na sve češće izjave predsednika Kosova Hašima Tačija koji govori o pripajanju Preševa, Bujanovca I Medveđe Kosovu.

“Nije normalno za predsednika Kosova da u deo svog političkog programa i narativa vrlo legitimno, kako on kaže, ističe secesiju Preševa, Bujanovca i Medveđe, dela druge suverene, kako on vidi, države. Dakle to nisu ohrabrujuće poruke ni za jednog građanina, bilo da je to građanin na severu, bilo na jugu, bez obzira na to da li je Srbin, Albanac ili je to Albanac i Srbin u Preševu, Medveđi i Bujanovcu. Dakle to su narativi devedesetih godina, a takvi narativi su uveli Balkan u rat”.

Komentarišući najave da bi gradonačelnici četiri opštine na Severu Kosova koji su izabrani na nedavnim vanrednim izborima mogli ponovo da podnesu ostavke na te funkcije, Jeta Džara je rekla da tako nešto najviše šteti samim građanima severa Kosova.

“Nije to odgovor Prištini, to je odgovor građanima jer gradonačelnik treba da obezbedi javne usluge, da se ukloni đubre, da obrati pažnju na obrazovanje u svom gradu… A šta smo videli? Mogla bih da, na primer, podelim iskustvo moje ekipe, BIRN-ovo ekipe, koja je došla da posmatra izbore i bila iznenađena. Ja u stvari zahvaljujem na izborima, jer smo imali priliku da vidimo u kakvom je stanju tehnička škola koja je bila jedno od biračkih mesta, gde su toaleti uništeni, gde nije imalo vode, gde vrata nisu funkcionisala… I to su one stvari kojima treba da se bavi gradonačelnik. A kakav je odgovor? Kako će da vrati Prištini iz inata kada bude dao ostavku, uzimajući u obzir pritom da su učenici u školama ostavljeni u uslovima u kakvim se nalaze. To je ništa drugo do preseći sebi nos samo iz inata komšiji i nema logike to što oni rade za svoje građane”.

Lazarevićeva smatra da su gradjani najveći gubitnici trenutnih odnosa Srpske liste i kako je kazala njihovih partnera u centralnim institucijama.

“U Vladi Ramuša Haradinaja, razvijen je fantastičan princip uzajamne kohabitacije samo za uska politička rukovodstva, odnosno za jedno političko rukovodstvo. Oni zaista deluju kao jedan dobro uigran tim. Zašto? Po potrebi... Odsustvom, recimo odsustvo i opstrukcija Srpske liste povremeno Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju je sjajan izgovor za sve ono što ne funkcioniše u Prištini. Sa druge strane retorika Hašima Tačija i postupci Ramuša Haradinaja su Srpskoj listi takođe sjajan izgovor prema srpskoj javnosti za sve ono, za svaki politički poen koji je njima potreban ili za svaki izgovor za sve ono što ne funkcioniše“.

Emisiju Sporazum zajednički realizuju Nevladina organizacija Aktiv iz Severne Mitrovice i Nezavisna TV Mreža uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo

 Ostale vesti

Petković: Kurtijeva najava tužbe neostvariva
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da najava Aljbina Kurtija da će Priština protiv Beograda podneti "tužbu za genocid" još jedan pokušaj skretanja pažnje javnosti sa činjenice da Priština nema odgovore na socijalna i ekonomska očekivanja građana.
  • 07.05.2021
Šefovi diplomatija EU o Zapadnom Balkanu 10. maja
Ministri spoljnih poslova EU održaće dugoočekivanu debatu o Zapadnom Balkanu na sastanku 10. maja, potvrđeno je u Evropskom Savetu.
  • 07.05.2021
Kurti izneo program Vlade i najavio pripremu
Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas da će njegova vlada sa Beogradom voditi principijelan dijalog, kao i da će pripremiti "tužbu za genocid".
  • 07.05.2021
Vučić: Primili smo poruku, Hrvatska hoće da unizi Srbiju
Srbija želi da ima dobre i korektne odnose sa svima u okruženju, a postupci i izjave iz Hrvatske nisu izraz poštovanja prema Republici Srbiji, poručio je predsednik Aleksandar Vučić povodom najava Hrvatske da će napraviti vojni kamp na Kosovu.
  • 07.05.2021
Gradonačelnik Atine: Grčka podržava liberalizaciju viza za Kosovo
Gradonačelnik Atine Kostas Bakoinis bovari u Prištini. On je danas bio gost premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra zdravlja Arbena Vitije.
  • 07.05.2021
KBS dobile 191 hektar zemlje u Mitrovici
Predstavnici opštine iz Južne Mitrovice i Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) potpisali su ugovor o korišćenju zemlje i budućoj nameni strelišta Crnuša koje se nalazi u blizini podeljenog grada.
  • 07.05.2021