Vesti
Politika

“Sporazum”: Osmani i Kurti mogu da budu zapamćeni kao heroji ako pronađu kompromis sa Srbijom

Posle plebiscitarne pobede na izborima Vjosa Osmani i Aljbin Kurti imaju idealnu šansu da ostanu zapamćeni kao heroji koji su našli istorijski kompromis sa Srbijom. Međutim, pitanje je da li će do toga i doći, posebno ako se ima u vidu da Kurtiju dijalog sa Beogradom nije bio među prioritetima u kampanji, ocenio je u emisiji "Sporazum" politički analitičar iz Prištine Beljuj Bećaj.
“Sporazum”: Osmani i Kurti mogu da budu zapamćeni kao heroji ako pronađu kompromis sa Srbijom
Detalj sa snimanja emisije

„Mislim da će se taj redosled vremenom promeniti sa pritiskom inostranog faktora, ali ne mislim da ćemo imati ono što žele svi građani – spokojnu budućnost, iako vlasti i u Prištini i u Beogradu sada imaju stabilnu većinu u parlamentima da pronađu kompromisno rešenje“, kaže Bećaj.

S druge strane, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra da ako se ostane pri principu da „ništa nije dogovoreno ako sve nije dogovoreno“, Evropskoj uniji i pregovaračima u Prištini i Beogradu trebaće tri – četiri mandata da dođu do sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

„To je samo jedan od pokazatelja da Evropska unija nije dobro shvatila čitavu priču. Lajčaku je već istekla cela godina na dužnosti, iako mu je prvi mandat produžen. Jednostavno se ne bave onim kontekstom što muči i političare, i narod Kosova i Srbije, niti unapređuju metodologiju, a pri tome insistiraju da se dijalog vodi u okviru normalizacije, u okviru Rezolucije Generalne skupštine i skladu sa obavezama Kosova i Srbije na putu ka Evropskoj uniji“, kaže Janjić.

Do sastanka pregovarača u Briselu doći će, ipak, vrlo brzo i pored prepreka poput izjave Vjose Osmani da ,,pravda neće biti dostignuta dok Srbija ne bude odgovarala za zločine” i činjenice da ni Beograd nije naročito zainteresovan da se razgovori ubrzaju, kaže Bećaj i u nastavku očekuje efikasniju ulogu EU.

„Evropska zajednica nije realno shvatila dubinu problema u našim odnosima. Mislila je da će preko noći rešiti probleme koji su nastali ne samo u poslednjem sukobu, problemi su dugoročnog i istorijskog karaktera“, upozorava Beljuj Bećaj.

Pitanje ratnih zločina je svakako nezabilazna tema i na stranama je da se dogovore kako će upravljati opterećujućom prošlošću u procesu normalizacije odnosa, upozorava Janjić.

„Nama predstoji suočavanje sa bolnim činjenicama, a to znači da je i u Srbiji potrebno da dođe do promene političke garniture, jer garniture koje su nastale u ratu i iz njega izvukle profite, čije su ideologije iz „devedesetih“, teško mogu iskreno da prihvate sporazum. Mogu neiskreno, mogu da potpišu“, ocenio je Janjić.

 

Stupajući na dužnost Vjosa Osmani obećala je da će biti predsednica svih građana Kosova. Tragom te izjave, na fejsbuk stranici emisije „SporaZoom“ sprovedena je anketa na pitanje „da li će Vjosa Osmani ravnopravno predstavljati sve građane Kosova, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku ili političku pripadnost“. Većina ispitanika ili preko 86 odsto odgovorila je negativno, dok samo 13,7 procenata veruje da hoće.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021