Vesti
Politika

"Sporazum": Obećano (ne)ispunjeno

Iako je Aljbin Kurti u svom prvom obraćanju za skupštiskom govornicom kao predsednik Vlade Kosova rekao da je će biti “premijer svih građana”, viši istraživač u nevladinoj organizaciji “Aktiv” Igor Marković, smatra da on zapravo ni u jednom trenutku u prethodnih 100 dana Vlade nije pokazao da je, kako je tada kazao, predsednik svih građana Kosova.  
Detalj iz emisije "Sporazum" (Foto Sporazum)

„On je najavljivao, ako se sećate pre početka izbora, odnosno tokom predizborne kampanje će zapravo započeti unutrašnji dijalog sa kosovskim Srbima koji će biti direktan dijalog odnosno neposredovan od strane Beograda. Jedini razgovor koji je on imao bio je tokom predizborne kampanje sa pojedinim predstavnicima političkih partija koji predstavljaju interese srpske zajednice. Dakle, on do sada ništa nije učinio tokom prethodnih 100 dana“, rekao je Igor Marković .

Politički anaitičar Nedžmedin Spahiu je kazao da Kurti nije u potpunosti ostao dosledan onome što je obećavao u predizborni kampanji.

„On je u predizbornoj kampanji rekao puno gluposti koje je dobro da izostavi, da ne ide tim putem. Neke stvari je dobro rekao, od nekih je odustao, a neke stvari radi. Ipak oseća se da Aljbin Kurti nije onaj mladi Aljbin Kurti koji je bio mlad i žestok i koji je pričao puno gluposti na početku svoje karijere, da je malo sazreo ali je ipak ostao dosledan svom karakteru“, rekao je Spahiu.

Novinarka Radio Beograda Tanja Vujisić smatra da Aljbinu Kurtiju u procesu dijaloga Srbi sa Kosova nisu važni.

„Zaista do sada nije pokazao ništa, da ga apsolutno negde čak i ne interesuje. I ja to ne mogu da razumem zato što sve ove prethodne vlade koje su se smenjivale u Prištini su na neki način pokušavale, sada da li su to kako se kaže njihovi Srbi ili... ali su razgovarali sa nekim Srbima, Aljbin Kurti prosto ne razgovara ni sa kim osim kad se dogovarao sa nekim predstavnicima političkih stranaka, ali mi ne možemo da uzmemo kao da je on zainteresovan za srpsku zajednicu“, rekla je Tanja Vujisić.

S druge strane, Nedžmedin Spahiu mišljenja je da Aljbin Kurti nema problem sa srpskom zajednicom na Kosovu već sa Srbijom.

„On nije u stanju da shvati da su kosovski Srbi ustvari bogatsvo za Kosovo, nisu njen minus nego njen plus. I to je velika razlika između onoga da ih smatraš kao smetnju za kosovsku državu i da ih smatraš kao, kako da kažem, jedan plus u tom smislu. Zapravo kosovski Srbi bi trebalo da budu jedan most povezivanja Kosova sa Srbijom što je jako važno za budućnost kosovske države – imati dobre odnose sa najvećim susedom. Jeste jedna velika povlastica za koju sada Kosovo nema, ali se mora izboriti da je u budućnosti ima. U tom smislu kosovki Srbi bi terebalo da budu most i važan faktor kako bi ostvarili taj uticaj a ne da budu kamen spoticanja o kome će Kosovo i Srbija lomiti koplje“, kaže Spahiu.

U emisiji su predstavljeni i rezultati ankete u kojoj je na pitanje da li ste zadovoljni radom Vlade Aljbina Kurtija u prvih 100 dana, 18,6 odsto onih koji su učestvovali u ovoj anketi odgovorilo da je zadovoljno dosadašnjim radom druge vlade Aljbina Kurtija, dok je 81,4 odsto odgovorilo da nije zadovoljno.Ostale vesti

Novi protest u Zvečanu, Kfor na raskrsnicama
Četvrti dan Kfor kontroliše zgrade 4 opštine na severu Kosova. Zaposleni u lokalnim samoupravama ne mogu u svoje kancelarije, a Srbi miran protest najavljuju i za danas.
  • 31.05.2023
Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023