Vesti
Politika

"Sporazum": Obećano (ne)ispunjeno

Iako je Aljbin Kurti u svom prvom obraćanju za skupštiskom govornicom kao predsednik Vlade Kosova rekao da je će biti “premijer svih građana”, viši istraživač u nevladinoj organizaciji “Aktiv” Igor Marković, smatra da on zapravo ni u jednom trenutku u prethodnih 100 dana Vlade nije pokazao da je, kako je tada kazao, predsednik svih građana Kosova.  
Detalj iz emisije "Sporazum" (Foto Sporazum)

„On je najavljivao, ako se sećate pre početka izbora, odnosno tokom predizborne kampanje će zapravo započeti unutrašnji dijalog sa kosovskim Srbima koji će biti direktan dijalog odnosno neposredovan od strane Beograda. Jedini razgovor koji je on imao bio je tokom predizborne kampanje sa pojedinim predstavnicima političkih partija koji predstavljaju interese srpske zajednice. Dakle, on do sada ništa nije učinio tokom prethodnih 100 dana“, rekao je Igor Marković .

Politički anaitičar Nedžmedin Spahiu je kazao da Kurti nije u potpunosti ostao dosledan onome što je obećavao u predizborni kampanji.

„On je u predizbornoj kampanji rekao puno gluposti koje je dobro da izostavi, da ne ide tim putem. Neke stvari je dobro rekao, od nekih je odustao, a neke stvari radi. Ipak oseća se da Aljbin Kurti nije onaj mladi Aljbin Kurti koji je bio mlad i žestok i koji je pričao puno gluposti na početku svoje karijere, da je malo sazreo ali je ipak ostao dosledan svom karakteru“, rekao je Spahiu.

Novinarka Radio Beograda Tanja Vujisić smatra da Aljbinu Kurtiju u procesu dijaloga Srbi sa Kosova nisu važni.

„Zaista do sada nije pokazao ništa, da ga apsolutno negde čak i ne interesuje. I ja to ne mogu da razumem zato što sve ove prethodne vlade koje su se smenjivale u Prištini su na neki način pokušavale, sada da li su to kako se kaže njihovi Srbi ili... ali su razgovarali sa nekim Srbima, Aljbin Kurti prosto ne razgovara ni sa kim osim kad se dogovarao sa nekim predstavnicima političkih stranaka, ali mi ne možemo da uzmemo kao da je on zainteresovan za srpsku zajednicu“, rekla je Tanja Vujisić.

S druge strane, Nedžmedin Spahiu mišljenja je da Aljbin Kurti nema problem sa srpskom zajednicom na Kosovu već sa Srbijom.

„On nije u stanju da shvati da su kosovski Srbi ustvari bogatsvo za Kosovo, nisu njen minus nego njen plus. I to je velika razlika između onoga da ih smatraš kao smetnju za kosovsku državu i da ih smatraš kao, kako da kažem, jedan plus u tom smislu. Zapravo kosovski Srbi bi trebalo da budu jedan most povezivanja Kosova sa Srbijom što je jako važno za budućnost kosovske države – imati dobre odnose sa najvećim susedom. Jeste jedna velika povlastica za koju sada Kosovo nema, ali se mora izboriti da je u budućnosti ima. U tom smislu kosovki Srbi bi terebalo da budu most i važan faktor kako bi ostvarili taj uticaj a ne da budu kamen spoticanja o kome će Kosovo i Srbija lomiti koplje“, kaže Spahiu.

U emisiji su predstavljeni i rezultati ankete u kojoj je na pitanje da li ste zadovoljni radom Vlade Aljbina Kurtija u prvih 100 dana, 18,6 odsto onih koji su učestvovali u ovoj anketi odgovorilo da je zadovoljno dosadašnjim radom druge vlade Aljbina Kurtija, dok je 81,4 odsto odgovorilo da nije zadovoljno.Ostale vesti

Pantović: Ne obećavam brda i doline i ne prodajem maglu
Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zvečana Slađana Pantović kazala je da se na kandidaturu odlučila zato što nije zadovoljna radom trenutne vlasti na severu Kosova.
  • 17.09.2021
Vasiljević: Protiv divlje gradnje i MHE u opštini  Štrpce

Kandidat za gradonačelnika Štrpca i nosilac liste ispred Građanske inicijative „Sloboda Štrpce“ Slaviša Vasiljević kazao je za RTV Kim da će listu za odbornike u ovoj lokalnoj samoupravi činiti šest kandidata na čelu sa njim.

  • 17.09.2021
Kosnet: Bila je velika čast
Američki ambasador Filip Kosnet oglasio se na društvenim mrežama pred odlazak sa Kosova.
  • 17.09.2021
Saša Mirković: Omogućiti građanima da sami odlučuju o svom životu
Kandidat za predsednika opštine Klokot ispred Građanske inicijative “Narodno jedinstvo” Saša Mirković kaže za RTV Kim da će, ukoliko ostvari pobedu na lokalnim izborima, učiniti sve da omogući bolji standard života građanima u ovoj sredini.
  • 17.09.2021
Cvetković ponovo u trci za gradonačelnika Parteša
Nekadašnji gradonačelnik Parteša Nenad Cvetković ponovo se kandidovao za tu poziciju. Ovoga puta ispred Građanske inicijative „Narodna sloga – Parteš, Budriga, Pasjane“.
  • 17.09.2021
Ostavka nakon vređanja predsednika i premijerke
Na društvenim mrežama juče je objavljen audio snimak na kojem se čuje kako Boban Stanković, predsednik Privremenog organa Kosovo Polje, nizom vulgarnosti i psovki vređa predsednika i premijerku Srbije. U međuvremenu Stanković je podneo ostavku. 
  • 17.09.2021