Vesti
Politika

"Sporazum o tablicama samo po principu reciprociteta"

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da će kosovska strana sesti za pregovarački sto u Briselu da se postigne konačni dogovor o registarskim tablicama samo na principu reciprociteta.
Ilustracija (Foto Kim)

"Krajnji rok, 21. april, krajnji je rok kada treba da se dve strane dogovore o registarskim tablicama, princip reciprociteta će biti tu kao srž svakog rešenja", rekao je Kurti tokom odavanja počasti bivšem komandantu OVK Zahiru Pajazitiju u Prištini.

Tog dana, 21. aprila, ističe privremeni sporazum o registarskim oznakama vozila između Kosova i Srbije.

Prema sporazumu, koji je imao rok važenja šest meseci, vozila na granici moraju da prekrivaju državne simbole samolepljivim papirom, kako pri ulasku na Kosovo, tako i u Srbiju.

Ovim sporazumom prekinuta je 12-dnevna blokada na prelazima Jarinje i Brnjak, koju su organizovali Srbi sa severa Kosova, nezadovoljni reciprocitetom koji je uspostavila Vlada Kosova.

Kurti je govorio i o napadima na policiju na severu Kosova

"Ministarstvo unutrašnjih poslova i Kosovska policija analiziraju uzroke i okolnosti ovih napada koje smo najoštrije osudili. Reč je o terorističkim napadima na policiju koja je na sreću za posledicu imala samo materijalnu štetu. Na agencijama za sprovođenje zakona je da istraže one koji su napadači, kako bi se videlo šta uraditi dalje u slučaju takvih napada.

Rekao je da Vlada Kosova nikada neće biti tolerantna na paralelne strukture Srbije na Kosovu.Ostale vesti

Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022
Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da povodom nastavka pregovora sa Prištinom "nema previše nade, već ima strah od budućih događaja".
  • 28.11.2022
Overene prijave kandidata za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova
Centralna izborna komisija overila je danas imena kandidata za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić.
  • 28.11.2022
Brnabić u Bukureštu: Srbija ceni principijelan stav Rumunije o Kosovu
Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Bukureštu s premijerom Rumunije Nikolaeom Ćukom o jačanju bilateralne saradnje na ekonomskom i političkom planu.
  • 28.11.2022
CIK danas verifikuje kandidate za gradonačelnike na severu

Centralna izborna komisija trebalo bi danas da verifikuje kandidate za gradonačelnike četiri opštine za vanredne izbore koji će se održati 18. decembra u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

  • 28.11.2022
Održana zajednička sednica albanske i kosovske skupštine u Tirani

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u Tirani da su međusobni odnosi Albanaca sa strancima danas bolji nego ikada.

  • 27.11.2022