Vesti
Politika

"Sporazum o tablicama samo po principu reciprociteta"

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da će kosovska strana sesti za pregovarački sto u Briselu da se postigne konačni dogovor o registarskim tablicama samo na principu reciprociteta.
Ilustracija (Foto Kim)

"Krajnji rok, 21. april, krajnji je rok kada treba da se dve strane dogovore o registarskim tablicama, princip reciprociteta će biti tu kao srž svakog rešenja", rekao je Kurti tokom odavanja počasti bivšem komandantu OVK Zahiru Pajazitiju u Prištini.

Tog dana, 21. aprila, ističe privremeni sporazum o registarskim oznakama vozila između Kosova i Srbije.

Prema sporazumu, koji je imao rok važenja šest meseci, vozila na granici moraju da prekrivaju državne simbole samolepljivim papirom, kako pri ulasku na Kosovo, tako i u Srbiju.

Ovim sporazumom prekinuta je 12-dnevna blokada na prelazima Jarinje i Brnjak, koju su organizovali Srbi sa severa Kosova, nezadovoljni reciprocitetom koji je uspostavila Vlada Kosova.

Kurti je govorio i o napadima na policiju na severu Kosova

"Ministarstvo unutrašnjih poslova i Kosovska policija analiziraju uzroke i okolnosti ovih napada koje smo najoštrije osudili. Reč je o terorističkim napadima na policiju koja je na sreću za posledicu imala samo materijalnu štetu. Na agencijama za sprovođenje zakona je da istraže one koji su napadači, kako bi se videlo šta uraditi dalje u slučaju takvih napada.

Rekao je da Vlada Kosova nikada neće biti tolerantna na paralelne strukture Srbije na Kosovu.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022