Vesti
Politika

"Sporazum o odnosima sa Prištinom uslov od 2014. godine"

Ambasador Nemačke u Beogradu Aksel Ditman izjavio je da Nemačka podržava evropske integracije Srbije, a da su od 2014. godine poznati uslovi za članstvo u EU, među kojima je pravno obavezujući Sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
Aksel Ditaman (Foto N1)

"Uslovi su poznati, mi podražvamo Srbiju na putu evropskih integracija na bazi uslova koji su saopšteni 2014 godine, u medjuvremenu su razradjenja pregovaračka poglavlja koja se otvaraju redom i u toku je dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", rekao je Ditman na pitanje novinara o tome kako procenjuje da li političari dovoljno informišu javnost u Srbiji o toku dijaloga sa Prištinom.

"Naglašavamo obavezu poštovanja vladavine prava, a posebno je važan dijalog Srbije i Kosova", rekao je Ditman.

Pravno obavezujući dokument o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ušao je u pregovarački okvir EU za Srbiju koji usvojen je 9. januara 2014, a predstavljen na prvoj međuvladinoj konferenciji 21. januara 2014.godine, kada je Srbija i zvanično počela pregovore sa EU.

Tu se navodi se da će "za Srbiju od posebne važnosti biti proces normalizacije odnosa sa Kosovom".

"Ovaj proces će obezbediti da obe strane mogu da nastave svojim evropskim putem, izbegavajući da jedna drugu blokiraju u ovim naporima, i treba postepeno, do kraja pristupnih pregovora sa Srbijom, da dovede do sveobuhvatne normalizacije odnosa izmedju Srbije i Kosova, u formi pravno obavezujućeg sporazuma u nameri da će obe strane biti u stanju da u potpunosti ostvaruju svoja prava i ispunjavaju svoje obaveze", navodi se u Članu 12.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tek je sredinom novembra rekao da Srbija neće moći da postane članica EU bez pravno obavezujećeg dokumenta sa Kosovom.

"Nije to pitanje priznanja nezavisnosti, niko to još ne govori na takav način, govori izmedju redova, ali ne na taj način, ali ovo je ono što ja već sada mogu da vam kažem", rekao je tada Vučić.

Pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije prvi put je javno pomenut u Srbiji pre više od pet godina, kada su poslanici vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije predstavili uslove na kojima će Berlin insistirati pri napredovanju Srbije ka EU, a ušao je i u pregovarački okvir EU za Srbiju usvojen u januaru 2014. godine pred formalni početak pregovora o članstvu.

Prilikom posete Beogradu 13. septembra 2012, poslanik CDU Andreas Šokenhof je pravno obavezujući Sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine naveo kao jedan od sedam uslova na čijem će ispunjenju insistirati njegova poslanička grupa u Bundestagu, u nameri da ih pretoče u zvaničan stav Nemačka.

On je tada razgovarao s tadašnjim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, tadašnjim ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem i sa tadašnjim predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem.Ostale vesti

Prištinski studenti protiv ZSO
Parlament studenata Prištinskog univerziteta "Hasan Priština" je najavio da će 15. februara održati protest protiv osnivanja Asocijacije (Zajednice srpskih opština).
  • 02.02.2023
Ljajić: Bolje da imamo i nove izbore, nego incidente u Skupštini
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDP), Rasim Ljajić, ocenio je da su incidenti na današnjoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, uz guranje i koškanje poslanika, "poraz i parlamentarizma i svake demokratske debate".
  • 02.02.2023
Skupština i u petak o Kosovu
Poslanici Skupštine Srbije nastaviće u petak u 11.00 vanrednu sednicu o Kosovu i Mwrohiji u okviru koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom.
  • 02.02.2023
Civilni sektor: Institucije u Srbiji da podrže sporazum o Kosovu
Grupa srpskih nevladinih organizacija (NVO) zatražila je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade i skupštine Srbije da prihvate predloge koji vode ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz ocenu da je takozvani francusko-nemački predlog za pitanje Kosova i Metohije "istorijska prilika da vlasti i građani Srbije prihvate realnost".
  • 02.02.2023
Dačić: SAD podržavaju momentalno formiranje ZSO
Savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Garbijel Eskobar bili su jasni u podršci principijelnom stavu Srbije da Zajednica srpskih opština mora biti formirana, pa da se dalje razgovara i potom pristupi implementaciji sporazuma, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
  • 02.02.2023
AP: Populistički predsednik neprijateljski dočekan od desničarske opozicije u parlamentu
Američka agencija Asošiejted pres (AP) je izvestila o posebnoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu, navodeći da je populistički predsednik države Aleksandar Vučić neprijateljski dočekan od desničarske opozicije koja ga je optužila za izdaju zemlje.
  • 02.02.2023