Vesti
Politika

Sporazum: Nova godina, novi izbori

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu zakazani su za 14. februar. Razlozi za njihovo raspisivanje su i suštinske, ali i formalne prirode, smatra politički analitičar Beljuj Bećaj.
Sporazum: Nova godina, novi izbori
Detalj iz emisije

„Ova vlada je bila nelegitimna vlada, ali smo posle odluke Ustavnog suda saznali da je ona bila i nelegalna“, kaže Bećaj.

Komentarišući činjenicu da su vanredni parlamentarni izbori na Kosovu češći od redovnih, politikolog iz Beograda Stefan Surlić ocenjuje da je društvenopolitička situacija na Kosovu kompleksna i da je karakterišu veliki rascepi, prvenstveno u okviru albanskog političkog tela.

„Ovi izbori neće doneti ništa posebno. Bez obzira na to ko bude došao na vlast, ostaju jaki politički rascepi i nedefinisan status koji, pre svega, zavisi od Beograda“, smatra Surlić i dodaje da se ciljevi postavljeni u predizbornoj kampanji ne mogu sprovesti bez dogovora sa predstavnicima Beograda.

Olako se daju obećanja, a da pri tome ne vidimo nikakvu spremnost za dijalog.

„Ne otopljavaju se odnosi. Ne šalju se racionalne političke poruke koje teže ka kompromisu“, upozorava Surlić.

Komentarišući nedavne iznenadne posete političara iz Prištine severu Kosova, direktor Aktiva Miodrag Milićević ističe da je indikativno kada su se one dogodile.

„Meni je značajnije da se to dešava pre zvaničnog početka predizborne kampanje, kao i to što svi birači, uključujući i albansko biračko, telo imaju minimalnu podršku tokom tzv. neizbornih godina“, kaže Milićević i ocenjuje da bi slične posete u budućnosti trebalo da budu koordinisane sa lokalnim legalnim vlastima u opštinama na severu Kosova, koje je i dalje veoma osetljivo političko područje.

Politički analitičar Beljuj Bećaj očekuje da je moguće da na ovim izborima bude rekordan broj izašlih na birališta, jer je kreiran milje koji oslikava potrebu za promenama.

„To je jako dobro, jer kod nas se često u politici kaže da su loše vlasti proizvod dobrih građana koji ne izlaze na izbore“, kazao je Bećaj.

U emisiji su predstavljeni i rezultati ankete među pratiocima na Fejsbuku. Na pitanje da li očekuju da će vanredni parlamentarni izbori na Kosovu proći fer i demokratski, zabeleženo je 27,6 odsto pozitivnih i 72,4 odsto negativnih odgovora.Ostale vesti

CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021
Varhelji: Dijalog BG i PR ključan za stabilnost regiona
Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji rekao je danas da do deesakalcije prilika između Beograda i Prištne mora doći ”malim koracima” koji se dešavaju ”na terenu”, a koji obezbeđuju sigurnost i bolji život za građane.
  • 19.10.2021