Vesti
Politika

„Sporazum“: Normalizacija na putu sa dva koloseka

Dijalog Beograda i Prištine previše traje, složili su se Ramuš Tahiri, Jelena Milić i Lazar Rakić gostujući u novom izdanju emisije „Sporazum“. Sagovornici, međutim, nisu saglasni u vezi sa putem koji bi dve strane mogao da dovede do rešenja, niti ulogama Vašingtona i Brisela u pregovorima*.
„Sporazum“: Normalizacija na putu sa dva koloseka
Detalj iz emisije (Foto printskrin Sporazum)

*Emisija je snimljena pre objavljivanja vesti da je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu 24. aprila 2020. podnelo na ispitivanje optužnicu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, lidera DPK Kadrija Veseljija i još nekoliko lica koja se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Politički analitičar Ramuš Tahiri ocenio je u emisiji „Sporazum“ da je ponovno pokretanja dijaloga Beograda i Prištine dobro, kao i to što proces nastavka počinje u Beloj kući, jer to prema njegovim rečima znači da se daje na značaju Kosovu i Srbiji.

„Ekonomska podrška je važna. Određenim sporazumima kao što je transport, vazdušni, železnički i drumski saobraćaj, ljudi se približavaju, donose se investicije i pomaže razvoju... Ovaj dijalog previše traje. Međutim, ipak smatram da je dobro da traje i da nijedna strana ne posustane dok se ne nađe adekvatno i prihvatljivo rešenje za dve zemlje“, rekao je Tahiri.

Programski rukovodilac Centra za medijaciju u Severnoj Mitrovici Lazar Rakić kazao je da ne veruje da će u Vašingtonu doći do finalnog sporazuma između Beograda i Prištine, već da će to biti ekonomski sporazum kojim bi se, kako kaže, stvorila ekonomska međuzavisnost između Kosova i Srbije.

„Što se Vašingtona tiče očekujem da, ukoliko tu dođe do nekog sporazuma, da taj sporazum neće podrazumevati međunarodno rešenje statusa, nego da će to prosto biti jedan ekonomski sporazum i tu će verovatno da se cilja na kreiranje nekih mehanizama koji bi stimulisali povezivanje dve privrede, povezali lance vrednosti u tim privredama, povezivanje infrastrukture i nekih uslova, kako bi se stvorila ekonomska međuzavisnost između Kosova i centralne Srbije. Cilj je stvaranje ekonomske međuzavisnosti kako bi se neki konflikti u budućnosti učinili neisplativim“, kazao je Rakić.

Direktorka Centra za evroatlantske studije u Beogradu Jelena Milić smatra da Brisleski sporazum slabo funkcioniše. Prema njenim rečima, potrebna je formalizacija odnosa Beograda i Prištine kao preduslov za normaizaciju.

„Normalizacija ne može da se desi bez formalizacije. Formalizacija podstiče obe strane i u jednu vrstu introspekcije za svoju odgovornost u prošlosti, izbija adute za kršenje tehničkih delova sporazuma i, po meni, tek onda daje ravni teren i za saradnju u oblasti ekonomije i bezbednosti u celom Zapadnom Balkanu“, kazala je Milić.

S druge strane, Lazar Rakić smatra da Srbi i Albanci i dalje nisu, kako kaže, sposobni da sagledaju i reše međusobne probleme.

„Možemo da se setimo nekih tehničkih sporazuma koji su postignuti u prošlosti, poput sporazuma o katastru ili sporazuma o matičnim knjigama. Kasnije, implemetacija tih tehničkih sporazuma je bila opstruisana zarad nekih političkih tokova koji su tekli, tako da nisam potpuno ubeđen da će ta impementacija biti i uspešna“, kazao je Rakić.

Jelena MIlić smatra da se pregovaračke strane i Prištine i Beograda stavljaju u nemoguću situaciju, a to je, prema njenim rečima, nametanje biranja između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

„Očito je da mi trenutno biramo između jedne administracije SAD-a i Nemačke. Rekla sam da ne bih bila u koži srpskog pregovaračkog tima. Ali, ako bi me neko pitao, ako bi Srbija bila prinuđena da bira, ja bih izabrala Sjedinjene Američke Države. Niko u Evropi nije ušao u Evropsku uniju bez pomoći i podrške Sjedinjenih Američkih Država“, podseća Milićeva.

Rakić ističe da politički status Kosova može da se reši jedino uz, kako kaže, nepopularno rešenje o kome se toliko govorilo, a to je razgraničenje uz eksteritorijalost srpske kulturne baštine.

„Ukoliko to nije na stolu, onda do rešenja političkog statusa neće doći, jer je jednostavno Vučić, ma koliko bio sposoban da sprovede stvari u Srbiji, a sada trenutno jeste jak, nijedan političar u Srbiji ne može politički da preživi priznanje Kosova u ovim granicama“, kazao je Rakić.

S druge strane, Jelena MIlić iz Centra za evroatlantske studije smatra da Srbija ne treba da prizna bilo šta i da ne treba da žuri.

“Vučić bi preživeo, ne bi preživela politika i kompromis o Kosovu i Evropska unija, pao bi ugao oko Evropske unije i evropskih integracija. Kada bi pala vlada i kad bi se sutradan raspisali novi izbori, reklo bi se - EU nije htela da nas sasluša, minirana je inicijativa SAD-a, sada smo na svu sreću vodili paralelno pametnu politiku jačanja odnosa sa Rusijom i Kinom”, zaključila je Milićeva.Ostale vesti

Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020
Vučić: O Kosovu pregovaramo sa Zapadom, ne sa Albancima
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd o Kosovu de fakto pregovara sa Zapadom, a ne sa Albancima, kao i da srpska strana u eventualom nastavku dijaloga sa Prištinom izlazi sa istom platformom kao i ranije, ali i da sada ne vidi nikakvo rešenje.
  • 02.07.2020
Biber: Vučić nije dobio šta je želeo
Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber smatra da je apsolutna pobeda predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na izborima "pružila dobar uvid u Srbiju kao nedemokratsku zemlju".
  • 02.07.2020
Hoti uzvraća posetu
Kosovski premijer Avdulah Hoti otputovao je u službenu posetu Tirani.
  • 02.07.2020
Lajčak i Palmer: EU i SAD nisu rivali
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručili su da SAD i EU nisu rivali i da imaju iste ciljeve i vizije za region Zapadnog Balkana.
  • 01.07.2020