Vesti
Politika

„Sporazum“: Normalizacija na putu sa dva koloseka

Dijalog Beograda i Prištine previše traje, složili su se Ramuš Tahiri, Jelena Milić i Lazar Rakić gostujući u novom izdanju emisije „Sporazum“. Sagovornici, međutim, nisu saglasni u vezi sa putem koji bi dve strane mogao da dovede do rešenja, niti ulogama Vašingtona i Brisela u pregovorima*.
„Sporazum“: Normalizacija na putu sa dva koloseka
Detalj iz emisije (Foto printskrin Sporazum)

*Emisija je snimljena pre objavljivanja vesti da je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu 24. aprila 2020. podnelo na ispitivanje optužnicu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, lidera DPK Kadrija Veseljija i još nekoliko lica koja se terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

Politički analitičar Ramuš Tahiri ocenio je u emisiji „Sporazum“ da je ponovno pokretanja dijaloga Beograda i Prištine dobro, kao i to što proces nastavka počinje u Beloj kući, jer to prema njegovim rečima znači da se daje na značaju Kosovu i Srbiji.

„Ekonomska podrška je važna. Određenim sporazumima kao što je transport, vazdušni, železnički i drumski saobraćaj, ljudi se približavaju, donose se investicije i pomaže razvoju... Ovaj dijalog previše traje. Međutim, ipak smatram da je dobro da traje i da nijedna strana ne posustane dok se ne nađe adekvatno i prihvatljivo rešenje za dve zemlje“, rekao je Tahiri.

Programski rukovodilac Centra za medijaciju u Severnoj Mitrovici Lazar Rakić kazao je da ne veruje da će u Vašingtonu doći do finalnog sporazuma između Beograda i Prištine, već da će to biti ekonomski sporazum kojim bi se, kako kaže, stvorila ekonomska međuzavisnost između Kosova i Srbije.

„Što se Vašingtona tiče očekujem da, ukoliko tu dođe do nekog sporazuma, da taj sporazum neće podrazumevati međunarodno rešenje statusa, nego da će to prosto biti jedan ekonomski sporazum i tu će verovatno da se cilja na kreiranje nekih mehanizama koji bi stimulisali povezivanje dve privrede, povezali lance vrednosti u tim privredama, povezivanje infrastrukture i nekih uslova, kako bi se stvorila ekonomska međuzavisnost između Kosova i centralne Srbije. Cilj je stvaranje ekonomske međuzavisnosti kako bi se neki konflikti u budućnosti učinili neisplativim“, kazao je Rakić.

Direktorka Centra za evroatlantske studije u Beogradu Jelena Milić smatra da Brisleski sporazum slabo funkcioniše. Prema njenim rečima, potrebna je formalizacija odnosa Beograda i Prištine kao preduslov za normaizaciju.

„Normalizacija ne može da se desi bez formalizacije. Formalizacija podstiče obe strane i u jednu vrstu introspekcije za svoju odgovornost u prošlosti, izbija adute za kršenje tehničkih delova sporazuma i, po meni, tek onda daje ravni teren i za saradnju u oblasti ekonomije i bezbednosti u celom Zapadnom Balkanu“, kazala je Milić.

S druge strane, Lazar Rakić smatra da Srbi i Albanci i dalje nisu, kako kaže, sposobni da sagledaju i reše međusobne probleme.

„Možemo da se setimo nekih tehničkih sporazuma koji su postignuti u prošlosti, poput sporazuma o katastru ili sporazuma o matičnim knjigama. Kasnije, implemetacija tih tehničkih sporazuma je bila opstruisana zarad nekih političkih tokova koji su tekli, tako da nisam potpuno ubeđen da će ta impementacija biti i uspešna“, kazao je Rakić.

Jelena MIlić smatra da se pregovaračke strane i Prištine i Beograda stavljaju u nemoguću situaciju, a to je, prema njenim rečima, nametanje biranja između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

„Očito je da mi trenutno biramo između jedne administracije SAD-a i Nemačke. Rekla sam da ne bih bila u koži srpskog pregovaračkog tima. Ali, ako bi me neko pitao, ako bi Srbija bila prinuđena da bira, ja bih izabrala Sjedinjene Američke Države. Niko u Evropi nije ušao u Evropsku uniju bez pomoći i podrške Sjedinjenih Američkih Država“, podseća Milićeva.

Rakić ističe da politički status Kosova može da se reši jedino uz, kako kaže, nepopularno rešenje o kome se toliko govorilo, a to je razgraničenje uz eksteritorijalost srpske kulturne baštine.

„Ukoliko to nije na stolu, onda do rešenja političkog statusa neće doći, jer je jednostavno Vučić, ma koliko bio sposoban da sprovede stvari u Srbiji, a sada trenutno jeste jak, nijedan političar u Srbiji ne može politički da preživi priznanje Kosova u ovim granicama“, kazao je Rakić.

S druge strane, Jelena MIlić iz Centra za evroatlantske studije smatra da Srbija ne treba da prizna bilo šta i da ne treba da žuri.

“Vučić bi preživeo, ne bi preživela politika i kompromis o Kosovu i Evropska unija, pao bi ugao oko Evropske unije i evropskih integracija. Kada bi pala vlada i kad bi se sutradan raspisali novi izbori, reklo bi se - EU nije htela da nas sasluša, minirana je inicijativa SAD-a, sada smo na svu sreću vodili paralelno pametnu politiku jačanja odnosa sa Rusijom i Kinom”, zaključila je Milićeva.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021