Vesti
Politika

“Sporazum”: Normalizacija na čekanju

Podizanje optužnice za ratne zločine protiv nekih od vođa bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i ostavka kosovskog predsednika Hašima Tačija pomerili su pitanje normalizacija odnosa Prištine i Beograda u drugi plan.
“Sporazum”: Normalizacija na čekanju
Detalj sa snimanja emisije (Foto Sporazum)

Politikolog iz Beograda Stefan Surlić izjavio je u emisiji Sporazum da će optužnice iz Haga baciti senku i na samu OVK, jer bi bilo nemoguće odvojiti organizaciju od njenih lidera. To će biti bolan proces i zahtevaće preispitivanje onoga što se zbilo u prošlosti, kako za albansku, tako i za srpsku stranu.

“Za albansko društvo da se konačno izađe iz okvira nepogrešivosti i potpune čistoće te borbe. Sa druge strane, u Srbiji se, nažalost, o albanskim zahtevima, o onome što se dešavalo Devedesetih godina, o nesumnjivoj represiji, o ratnim zločinima nad Albancima, uopšte ne govori, a ako se i govori odmah se traži neka vrsta protivteže i pominju zločini koji su počinjeni nad Srbima, kao da se mora napraviti balans – bili su zločini nad Albancima, ali bili su zločini i nad Srbima”, rekao je Surlić.

Direktorka platforme CiviKos Donika Emini napominje da su rat i suočavanje sa prošlošću veoma složeni procesi, a da jedino žrtve shvataju važnost.

“Borba OVK je dugo vremena na Kosovu bila glorifikovana, jer se usprotivila režimu, Miloševićevom režimu, koji je bio na lošem glasu, ne samo na Kosovu, nego i u čitavom regionu. Prve reakcije na hapšenje na Kosovu su pomešane. S jedne strane, sud je uhapsio četiri osobe koje su po hijerarhiji najvažnije u OVK, a sa druge strane, tu su građani koji su se u poslednjih 20 godina umorili od lošeg upravljanja i autoritativne vlasti, koju su ove osobe imale dok su bile na različitim političkim funkcijama. Znači, normalno da je bila emotivna reakcija na hapšenja zbog povezanosti sa OVK i zbog opisa koji stoji u optužnici, a to je “zajednički kriminalni poduhvat”, ali je istovremeno došlo i do zamora građana od ovakvog načina upravljanja i vlasti poslednjih 20 godina”, kazala je Emini.

Politikolog Ognjen Gogić iz nevladine organizacije Aktiv smatra da će i okakvoj situaciji, u kojoj se pominju i novi vanredni parlamentarni izbori na Kosovu, Evropska unija ima mehanizme da privoli i Prištinu, i Beograd, da nastave pregovore i ne skreću sa puta normalizacije odnosa.

“Evropksa unija ima mehanizme da privuče ne samo Prištinu, nego i Beograd za pregovarački sto i da daju ustupke jedno drugome, a taj mehanizam se zove – evropske integracije i proces pristupanja EU: vizna liberalizacija za Kosovo, odnosno otvaranje pregovaračkih poglavlja za Srbiju, a kasnije i članstvo, ali je iz nekih razloga taj mehanizam ukočen, a samim tim ukočen je i dijalog”, rekao je Gogić i dodao da sve ovo što gledamo u poslednje vreme je zapravo simulacija dijaloga.

 

 

U emisiji Sporazum je objavljena i anketa koja je sprovedena preko Fejsbuka. Na pitanje da li se očekuju novi parlamentarni izbori posle podizanja optužnica protiv nekih od vođa bivše OVK, više od 70 odsto građana odgovorilo je potvrdno, dok oko 30 odsto misli da to toga ipak neće doći u ovom trenutku.

 Ostale vesti

Ustavni sud počeo razmatranje ustavnosti izbora Hotijeve vlade
Ustavni sud u Prištini održao je javnu raspravu na zahtev pokreta Samoopredeljenje da se vlada premijera Avdulaha Hotija proglasi neustavnom zbog glasanja poslanika Etema Arifija, pravosnažno osuđenog za korupciju.
  • 02.12.2020
Odloženo iseljavanje stanara iz Paviljona „E“
Leposava Stojanović (87), koja uz još 14 porodica živi u Paviljonu ”E” preko puta univerzitetske biblioteke u Prištini, neće biti iseljena dok se ne nađe „adekvatno rešenje“, potvrdio je za RTV Kim kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.
  • 02.12.2020
Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, kazao je da sporazum između Beograda i Prištine treba tražiti u okvirima evropske perspektive.
  • 01.12.2020
EU: Sporazumi Beograda i Prištine moraju se poštovati i sprovoditi
"Kontinuirana strateška posvećenost Kosova evropskom putu i dijalogu sa Srbijom uz pomoć EU, glavne su pozitivne odluke procesa evrointegracija Kosova" navodi se u zajedničkoj izjavi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Kosova EU i predstavnika vlade Kosova. Takođe, učesnici sastanka saglasini su da se svi prethodni sporazumi Beograda i Prištine moraju poštovati i primeniti.
  • 30.11.2020
Komandant KFOR-a: Bez smanjenja broja vojnika u dogledno vreme
Trenutno nema plana za ograničavanje mandata i snage trupa KFOR-a. Sve trupe iz zemalja koje čine KFOR su posvećene da doprinesu osobljem i potpuno sposobnim jedinicama u skladu sa trenutnim brojevima, rekao je za RTV Kim novoimenovani komadant ove vojne misije na Kosovu general-major Franko Federići.
  • 30.11.2020
„Očekivana pobeda Milana Radojevića“
Za razliku od prethodnih izbornih kamapanja u Severnoj Mitrovici, na poslednjoj nije bilo vređanja, ni „teških reči“ upućenih protivkandidatima. Od jedne stvari se ipak nije odustalo, a to je kolektivno glasanje članova Srpske liste.
  • 30.11.2020