Vesti
Politika

Sporazum: Kosovo i EU za pet godina

U novoj emisiji Sporazum gostovali su dopisnica Radio televizije Kosova iz Brisela Đeraćina Tuhina i izvršni drektor nevladine organizacije Aktiv Modrag Milicević.
Sporazum: Kosovo i EU za pet godina
Detalj iz emisije Sporazum (Foto Kim)

Nerealno je očekivati da će u narednih pet godina doći do proširenja Evropske unije, smatra Đeraćina Tuhina, jer EU bi, pre svega, trebalo da posveti posebnu pažnju unutrašnjem uređenju i sopstvenoj budućnosti.

„Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je pokrenula konferenciju o budućnosti Evrope koja će trajati najmanje dve godine. Tamo će se samo raspravljati kako će izgledati ta nova Evrpopska unija i kakvi će biti njihovi unutrašnji procesi. U kalendarskom smislu, procesi se mogu odvijati paralelno i jedino je problem što francuskim insistiranjem Evopska unija gubi kredibilitet prema zapadnom Balaknu i gubi takozvanu šargarepu”, rekla je Tuhina.

Izvršni direktor nevladine organizacije Aktiv Miodrag Milićević smatra da je zajednički imenitelj i Kosova i Srbije, kad su evrontegracije u pitanju, reforma pravosudnog sistema.

„Ono što jeste prioritet nakon formiranja Vlade Kosova to je suštinska reforma kompletnog sistema, uključujući i otvorenuu borbu protiv korupcije. Ukoliko to jedna od prvih stavki buduće kosovske vlade to će biti dobar i pozitivan pomak, jer je to nešto što je u stvari bio osnovni preduslov EU kad je u pitanju vizna liberalizacija za Kosovo”, rekao je Miodrag Milićević.

Đeraćina Tuhina kazala je da se sve zemlje zapadnog Balkana zalažu za borbu protiv kriminala i korupcije samo zarad evropske perspektive.

“To nije bio rezultat volje političkih elita u ovim državama, to je bio uslov iz Brisela, a sada imamo jasnu preporuku Evropske komisije da je Kosovo ispunilo sve uslove”, rekla je Tuhina.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine i eventualnom postiozanju sveobuhvatnog sporazuma, Tuhina smatra da će nova evropska administracija najverovatnije pronaći novi model koji ne bi morao da podrazumeva konačno priznanje Kosova od strane Srbije.

„Ali će podrazumevati neki mirovan odnos, neko pomirenje i obavezu jedne ili druge strane u ovom slučaju Srbije, da neće više ometati Kosovo u tim procesima članstva, jer nemojmo zaboraviti Briselski sporazum iz 2013. godine ističe da Srbija neće smetati Kosovu na evropskom putu“, kazala je Đeraćina Tuhina.

Sagovornici u emisiji Sporazum govorili su i o inicijativi predsednika Srbije i premijera Severne Makedonije i Albanije o „Mini Šegenu“.

„Bilo kakva inicijativa za tu regionalnu saradnju jeste dobra. To, ne može nikako da bude alternativa procesu evropskih integracija, ali siguran sam isto tako da niko neće imati ništa protiv ekonomskog povezivanja, razmene, kapitala...“, rekao je Milićević.

„Inače ova inicijativa ne bi trebala i neće imati podršku Evropske unije dokle god je polovična u smislu članica i u smislu tretmana svake zajednice“, dodala je Tuhina.

U emisiji je predstavljen deo istraživanja javnog mnjenja koje svake godine radi nevladina organizacija Aktiv, “Analiza trendova”, po kojima Srbi sa Kosova Evropsku uniju ne vide kao rešenje koje bi bilo u njihovom interesu.

Na pitanje: kad čujete “Evropska unija” da li vam je prva asocijacija pozitivna i negativna, četiri puta manje ispitanika je izabralo pozitivnu ocenu: oko 11 odsto je dalo pozitivnu, a 41 odsto negativnu ocenu. Takav stav je izrazito prisutan kod mladih i ljudi srednje dobi do 45 godina, što odudara od trendova u regionu zapadnog Balkana.

 Ostale vesti

Grenel: Bajden politizuje dijalog Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena da politizuje pregovore između dve strane i time garantuje da neće biti postignut napredak po tom pitanju pre novembra, kada se održavaju predsednički izbori u SAD.
  • 11.07.2020
Posle povlačenja taksi stvorili su se nakon dužeg vremena uslovi za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine. U prošlosti je bilo mnogo rokova, ali je teško govoriti o dinamici i modalitetu rešenja, rekao je za RTS Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
  • 11.07.2020
Vučić: Mnogo je stranih faktora umešano u proteste
“Nasilnici nam nisu naneli veliku štetu. Građani ne treba da se sekiraju. Odgovaraće za sva zlodela koja su počinili, biće uhapšeni”, rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić, obraćajući se građanima iz Pariza preko TV Pink.
  • 11.07.2020
Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020