Vesti
Politika

“Sporazum”: Kako do nove Vlade, ko i s kim

Za Pokret Samoopredeljenje, koji je još uvek nezvanični, ali ubedljivi pobednik vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, nisu glasali samo članovi te stranke, nego i mnogi drugi građani koji su bili nezadovoljni radom prethodnih vlasti. U znak revolta dali su svoj glas Aljbinu Kurtiju, izjavio je u emisiji "Sporazum" novinar Idro Seferi i dodao da nema reči o nekakvom izbornom iznenađenju.
“Sporazum”: Kako do nove Vlade, ko i s kim
Detalj sa snimanja emisije (Foto Sporazum)

“Naravno da ne, zato što su druge stranke za većinu građana na Kosovu bile apsolutno nepodnošljive”, kaže Seferi.

Ako i ima nekakvog izneđanja, gledano iz Beograda, ono je u tome što Kurti nije dobio i apsulutnu većinu da bi mogao samostalno da formira vladu, smatra novinar Đorđe Vlajić.

“Svima je jasno da će sada situacija koja predstoji i Beogradu, i Prištini, biti nešto drugačija i da će Kurti nastupati sa različitih pozicija i sa drugačijom energijom nego prethodnici”, smatra Vlajić.

Iznenađenja nema ni među Srbima na Kosovu. Svi Kurtijevi prethodnici su govorili o zaslugama bez pokrića i obećanjima koja nisu ispunili, kaže Nenad Radosavljević.

“Kada se pojavio Aljbin Kurti sa glavnom izbornom parolom o borbi protiv korupcije, to je bio prelomni momenat i bio sam siguran da će Samoopredeljenje dobiti ovakav rezultat kakav je dobilo, s obzirom na veliko nezadovoljstvo zbog nezaposlenosti niskog ekonomskog razvoja, a pogotovo zbog kriminala i korupcije”, ističe Radosavljević.

Radosavljević , međutim, ne očekuje da će Srpska lista biti deo i nove vlade Kosova, ali da će nastaviti sa dosadašnjom politikom podrške Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci.

Međutim, pratioci Sporazuma na Fejsbuku imaju podeljeno mišljenje o tom pitanju. Polovina ispitanika veruje da će, ipak, Srpska lista napraviti koalicioni dogovor sa Pokretom Samoopredeljenje i da će postati deo novog Kurtijevog kabineta.

Kosovo uskoro očekuje još jedni izbori. Za predsednika Kosova ne glasaju građani na biralištima, nego poslanici u parlamentu. Za izbor je potrebna dvotrećinska većina, u prva dva kruga, a u trećem je, ako prethodni ne uspeju, dovoljna i prosta većina, s tim da se tom prilikom, u skupštinskoj sali, mora zateći najmanje 80 od 120 poslanika.

“Ako ni tada ne bude većine, Kosovo će ići ponovo na izbore u roku od 45 dana i svakako bih očekivao još veću pobedu Aljbina Kurtija”, smatra Seferi.

Po mišljenju Nenada Radosavljevića, izbori za predsednika mogu da budu uspešni samo ako dođe do transformacije Demokratskog saveza Kosova, te da je jedno krilo preuzme Vjosa Osmani i tako postane deo koalicije sa Samoopredeljenjem, uz podršku i nekoliko poslanika iz nesrpskih manjinskih zajednica.

Nesumnjivo je da na izborih novih vlasti na Kosovu veliki uticaj imaju i Vašington, i Brisel, jer imaju interes da se dijalog Prištine i Beograda nastavi i da se, u razumnom roku, dođe do sveobuhvatnog sporazuma, ocenio je Đorđe Vlajić, gostujući u emisiji "Sporazum".Ostale vesti

Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021
Kurti sa predstavnicima velike petorke i EU o kretanjima na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti susreo se sinoć sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU na Kosovu.
  • 03.12.2021
’’Pič je dobar čovek u loše vreme za Balkan’’
Trenutno se Srbija smatra glavnim problemom, zbog toga je dobro što je došao čovek koji poznaje Srbiju, ovdašnje vođstvo, koji će imati autoriteta da ih ubedi da malo promene politike i da se, Srbija opredeli hoće li da bude u NATO-u ili protiv, rekao je za RTV Kim direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u komentaru imenovanja Stjuarta Piča od strane britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Miodrag Marinković iz Centra za afirmativnu društvenu akciju (CASA), Pičovu novu poziciju sagledava kao potrebu Velike Britanije da posle izlaska iz EU očuva svoju aktivnu ulogu u regionu, ne samo zbog bezbednosnih pretnji, već i zbog rastućeg uticaja Rusije u Srbiji i Bosni.
  • 02.12.2021