Vesti
Politika

“Sporazum”: Kako do nove Vlade, ko i s kim

Za Pokret Samoopredeljenje, koji je još uvek nezvanični, ali ubedljivi pobednik vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, nisu glasali samo članovi te stranke, nego i mnogi drugi građani koji su bili nezadovoljni radom prethodnih vlasti. U znak revolta dali su svoj glas Aljbinu Kurtiju, izjavio je u emisiji "Sporazum" novinar Idro Seferi i dodao da nema reči o nekakvom izbornom iznenađenju.
“Sporazum”: Kako do nove Vlade, ko i s kim
Detalj sa snimanja emisije (Foto Sporazum)

“Naravno da ne, zato što su druge stranke za većinu građana na Kosovu bile apsolutno nepodnošljive”, kaže Seferi.

Ako i ima nekakvog izneđanja, gledano iz Beograda, ono je u tome što Kurti nije dobio i apsulutnu većinu da bi mogao samostalno da formira vladu, smatra novinar Đorđe Vlajić.

“Svima je jasno da će sada situacija koja predstoji i Beogradu, i Prištini, biti nešto drugačija i da će Kurti nastupati sa različitih pozicija i sa drugačijom energijom nego prethodnici”, smatra Vlajić.

Iznenađenja nema ni među Srbima na Kosovu. Svi Kurtijevi prethodnici su govorili o zaslugama bez pokrića i obećanjima koja nisu ispunili, kaže Nenad Radosavljević.

“Kada se pojavio Aljbin Kurti sa glavnom izbornom parolom o borbi protiv korupcije, to je bio prelomni momenat i bio sam siguran da će Samoopredeljenje dobiti ovakav rezultat kakav je dobilo, s obzirom na veliko nezadovoljstvo zbog nezaposlenosti niskog ekonomskog razvoja, a pogotovo zbog kriminala i korupcije”, ističe Radosavljević.

Radosavljević , međutim, ne očekuje da će Srpska lista biti deo i nove vlade Kosova, ali da će nastaviti sa dosadašnjom politikom podrške Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci.

Međutim, pratioci Sporazuma na Fejsbuku imaju podeljeno mišljenje o tom pitanju. Polovina ispitanika veruje da će, ipak, Srpska lista napraviti koalicioni dogovor sa Pokretom Samoopredeljenje i da će postati deo novog Kurtijevog kabineta.

Kosovo uskoro očekuje još jedni izbori. Za predsednika Kosova ne glasaju građani na biralištima, nego poslanici u parlamentu. Za izbor je potrebna dvotrećinska većina, u prva dva kruga, a u trećem je, ako prethodni ne uspeju, dovoljna i prosta većina, s tim da se tom prilikom, u skupštinskoj sali, mora zateći najmanje 80 od 120 poslanika.

“Ako ni tada ne bude većine, Kosovo će ići ponovo na izbore u roku od 45 dana i svakako bih očekivao još veću pobedu Aljbina Kurtija”, smatra Seferi.

Po mišljenju Nenada Radosavljevića, izbori za predsednika mogu da budu uspešni samo ako dođe do transformacije Demokratskog saveza Kosova, te da je jedno krilo preuzme Vjosa Osmani i tako postane deo koalicije sa Samoopredeljenjem, uz podršku i nekoliko poslanika iz nesrpskih manjinskih zajednica.

Nesumnjivo je da na izborih novih vlasti na Kosovu veliki uticaj imaju i Vašington, i Brisel, jer imaju interes da se dijalog Prištine i Beograda nastavi i da se, u razumnom roku, dođe do sveobuhvatnog sporazuma, ocenio je Đorđe Vlajić, gostujući u emisiji "Sporazum".Ostale vesti

Đurić: Briselski sporazum omogućio godine mira
Osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić ističe da je taj dokument omogućio godine mira i stabilnosti u kojima je Srbija izgradila brend države koja snažno zastupa interese srpskog naroda na Kosovu i zalaže se za postizanje pravednog kompromisnog rešenja koje neće podrazumevati gaženje svojih državnih i nacionalnih interesa.
  • 19.04.2021
Konjufca: Za pokretanje tužbe protiv Srbije za genocid potrebno je vreme

Predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca rekao je da sastavljanje tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu zahteva vreme, prenosi Reporteri.

  • 17.04.2021
Kosovske NVO protiv odluke Evropa Nostre o Dečanima
Četrdeset organizacija civilnog društva reagovalo je na uključivanje manastira Dečani na listu „7 najugroženijih spomenika u Evropi“ za 2021. godinu od strane panevropske federacije nevladinih organizacija aktivnih na polju kulturnog nasleđa poznate kao Europa Nostra.
  • 17.04.2021
Lavrov i Selaković: Opasni pokušaji odustajanja od Rezolucije 1244
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni, prenosi Tanjug.
  • 16.04.2021
Kosnet o razmeni teritorija: Nismo stajali iza ove ideje
Američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet, ideju o razmeni teritorija između Kosova i Srbije smatra prošlošću. Tvrdi da SAD nisu zainteresovane za razmenu teritorija, jasno stavljajući do znanja da ne stoje iza ove ideje.
  • 16.04.2021
Kurti zatražio od Grčke da prizna nezavisnost Kosova
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa šefom grčke Kancelarije za vezu u Prištini Krisuolom Aliferi i zatražio da se njena zemlja "pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo".
  • 15.04.2021