Vesti
Politika

“Sporazum”: Ima li mesta za Srpsku listu u novoj Vladi Kosova

Podrškom Srpskoj listi Beograd je želeo da pošalje poruku za potrebom interne homogenizacije unutar srpske zajednice na Kosovu. S druge strane je nemogućnost da se uspostavi autohtona snaga kosovskih Srba kao politička alternativa toj listi, ocenio je u emisiji “Sporazum” predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, komentarišući rezultate nedavno održanih vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.
“Sporazum”: Ima li mesta za Srpsku listu u novoj Vladi Kosova
Detalj iz emisije "Sporazum" (Foto Sporazum)

Iako je Kurti ranije govorio da ne želi Srpsku listu kao koalicionog partnera, teorijski je moguće da jedan njen predstavnik ipak dobije ministarsko mesto.

,,Mislim da će Kurtiju biti lagodnija pozicija ako pokuša da integriše Srpsku listu u sastav nove vlade, imajući u vidu mnogobrojne nužne saglasnosti nealbanskih zajednica za donošenje određenih zakona, promene ustava i sl. Postoji mnoštvo okolnosti gde bi mnogo značila podrška 10 poslanika iz Srpske liste, Bošnjaka i Goranaca... Dakle, bila bi lagodnija pozicija ako bi jedno ministarstvo pripalo Srpskoj listi i još jedno mesto u vladi srpskim političkim predstavnicima koji nisu iz te liste”, smatra Đukanović.

I glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević očekuje da će Srpska lista biti zastupljena u novoj Kurtijevoj vladi, ali i drugi srpski političari.

,,Srpska lista je dobila ogromnu većinu glasova i prirodno bi bilo da neko iz SL bude ministar, ali očekujem i da će buduća vlada sarađivati sa Nenadom Rašićem koji će dobiti neko mesto unutar nove vlasti, u kabinetu ili u nekom od ministarstava, što će se još videti”, kaže Dimitrijević i naglašava da ako se u novom kabinetu bude našao neki srpski predstavnik van SL, nova vlast bi sebi zatvorila vrata u postupku izbora predsednika Kosova koji se uskoro očekuje u parlamentu.

Ko god bude bio predstavnik nevećinskih zajednica u budućoj vladi, treba, po ustavu, da ima odobrenje Srpske liste, odnosno da bude prihvatljiv za SL, podseća urednik portala Demokracija Ardian Arifaj.

,,Zato, ne vidim drugo rešenje osim da neko iz Srpske liste postane ministar”, smatra Arifaj.
Ustavom Kosova predviđeno je da jedno ministarsko mesto pripadne srpskoj zajednici i još jedno mesto drugim nevećinskim zajednicama. Ako vlada bude imala više od 12 ministara, manjine će imati još jedno mesto, nakon konsultacija sa političkim subjektima.

Međutim, „ako se imenuju van članstva Skupštine Kosova, za ministre i zamenike ministara iz nevećinskih zajednica zahteva se službeno odobrenje većine poslanika Skupštine koji pripadaju strankama, koalicijama, građanskim inicijativama i nezavisnim kandidatima, koji su se izjasnili kao predstavnici relevantne zajednice“, piše u članu 96 Ustava Kosova.

U emisiji su objavljeni i rezulati ankete sprovedene na fejsbuk stranici emisije Sporazum. Na pitanje da li očekuju da će, ako postane i premijer, Aljbin Kurti uspeti da obezbedi stabilnu izvršnu vlast na duže vreme u odnosu na njegovu prvu vladu koja je trajala samo 52 dana, 62 odsto anketiranih je odgovorilo da hoće, dok 38 odsto da u tome neće uspeti.Ostale vesti

Kurti putuje u Brisel naredne nedelje, ne sastaje se sa Vučićem
Kosovski premijer Aljbin Kurti boraviće sledeće nedelje u Briselu, gde će se sastati sa predstavnicima EU, ali neće biti susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Kruezeiu.
  • 21.04.2021
Nakon formiranja novih kosovskih vlasti i odluke da će premijer Aljbin Kurti predvoditi kosovsku delegaciju u razgovorima sa Beogradom, postavlja se  pitanje kakva su očekivanja Međunarodne zajednice, a pre svega EU i SAD, od nastavka dijaloga u Briselu.
  • 21.04.2021
Demokracija: Kurti i Vučić sledeće nedelje u Briselu, a potom u Parizu
Pozivajući se na međunarodne izvore prištinski portal "Demokracia.com" objavio je da se sledeće nedelje očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti otputuje u Brisel kako bi se sastao sa visokim evropskim zvaničnicima.
  • 21.04.2021
Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021