Vesti
Politika

„Sporazum”: Evro-američki motori u dijalogu

Do sveobuhvatnog sporazuma između Prištine i Beograda u bliskoj budućnosti neće doći, saglasili su se gosti u emisiji „Sporazum“, politikolog iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative u Beogradu Milan Krstić, direktor portala Demokratija u Prištini Ardijan Arifaj i glavni i odgovorni urednik RTV Kim u Čaglavici Goran Avramović.

„Sporazum”: Evro-američki motori u dijalogu
Detalj iz emisije (Foto Sporazum)

Gostujući u emisiji „Sporazum“ direktor portala Demokratija Ardijan Arifaj kazao je da је nedavna zajednička poseta Miroslava Lajčaka i Metjua Palmera Prištini i Beogradu pokazatelj da postoji pritisak da se dijalog nastavi, ali i da se javnosti pokaže da SAD i EU sarađuju po pitanju dijaloga. Međutim prema njegovom mišljenju izostala je, vizija i ideja kako taj proces treba da se odvija i završi.

„Kao prvo važno je da su došli zajedno, i predstavnik Brisela i predstavnik Vašingtona što daje neki signal da postoji neka koordinacija između Vašingtona i Brisela, nešto što je nedostajalo neko vreme i to je valjda i glavna vest te posete, da vidimo da Brisel i Vašington sarađuju po pitanju dijalog između Kosova i Srbije. Inače nismo videli neke nove ideje, neku novu viziju o tome kako proces treba da ide i ono glavno, koji će biti finalni rezultat tog procesa“, rekao je Ardijan Arifaj.

Milan Krstić iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative nedavnu posetu zvaničnika Brisela i Vašingtona okarakterisao je kao uvod u ono što treba da se dogodi prilikom prvog susreta Vučića i Kurtija u Briselu.

„Mislim da je ovaj put, bez obzira što je fokus celokupne javnosti bio na ovu posetu, ipak naglasak više stavljen na to da li ovo znači da se Amerika ponovo uključuje u Briselski dijalog na jednakom nivou kao što je to bio slučaj tokom Obamine administracije - ne kao lider nego kao ozbiljna podrška Evropskoj uniji i zapravo, komplementarno pristupa dijalogu Beograda i Prištine. To su bile glavne teme koje su bile otvorene u vezi sa ovom posetom“, kazao je Milan Krstić.

Na pitanje da li je moguć sporazum između Prištine i Beograda i bez izričitog priznanja Srbije, glavni i odgovorni urednik RTV Kim u Čaglavici i Goran Avramović kaže:

„Ni u prethodno vreme, ni u današnje, a ni u dogledno buduće vreme garnitura na vlasti, bez obzira kojoj opciji u Beogradu ona pripadala, prosto politički ne može da preživi priznavanje Kosova. Moje mišljenje i moja očekivanja su takva da se to formalno neće desiti i mi sve vreme pričamo o kompromisu, međutim, kompromis se vrlo često predstavlja kao najbezbolnija varijanta za Srbiju po kojoj će ona priznati Kosovo. Dakle verujem da se slažemo da to nije definicija kompromisa“, kazao je Avramović.

Sagovornici su se složili da u bliskoj budućnosti neće doći do konačnog sporazuma između Beograda i Prištine.

„Uticaće izbori u Nemačkoj, ko će biti naslednik kancelarke Merkle.Francuska će takođe biti preopretećena izborima, zato ne vidim da će biti toliko fokusa, toliko energije odvojeno od strane Evropske unije i njenih članica da se postigne neki finalni sporazum između Kosova i Srbije“.

„Kosovo s jeseni očekuju lokalni izbori, izbori na više nivoa su relativno blizu i u Srbiji i bojim se da je u ovom trenutku previše optimistično postizanje bilo kakvog dogovora u nekoj bliskoj budućnosti“, kazao je Avramović.

U emisiji su predstavljeni i rezultati ankete u kojoj je na pitanje da li će se postići sporazum između Prištine i Beograda u 2021. godini, 91,1 odsto onih koji su učestvovali u ovoj anketi odgovorilo je da ne očekuje da će se to dogoditi dok 8,9 odsto ispitanika smatra da će se to dogoditi.Ostale vesti

Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021
Kurti sa predstavnicima velike petorke i EU o kretanjima na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti susreo se sinoć sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU na Kosovu.
  • 03.12.2021
’’Pič je dobar čovek u loše vreme za Balkan’’
Trenutno se Srbija smatra glavnim problemom, zbog toga je dobro što je došao čovek koji poznaje Srbiju, ovdašnje vođstvo, koji će imati autoriteta da ih ubedi da malo promene politike i da se, Srbija opredeli hoće li da bude u NATO-u ili protiv, rekao je za RTV Kim direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u komentaru imenovanja Stjuarta Piča od strane britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Miodrag Marinković iz Centra za afirmativnu društvenu akciju (CASA), Pičovu novu poziciju sagledava kao potrebu Velike Britanije da posle izlaska iz EU očuva svoju aktivnu ulogu u regionu, ne samo zbog bezbednosnih pretnji, već i zbog rastućeg uticaja Rusije u Srbiji i Bosni.
  • 02.12.2021