Vesti
Politika

„Sporazum”: Evro-američki motori u dijalogu

Do sveobuhvatnog sporazuma između Prištine i Beograda u bliskoj budućnosti neće doći, saglasili su se gosti u emisiji „Sporazum“, politikolog iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative u Beogradu Milan Krstić, direktor portala Demokratija u Prištini Ardijan Arifaj i glavni i odgovorni urednik RTV Kim u Čaglavici Goran Avramović.

„Sporazum”: Evro-američki motori u dijalogu
Detalj iz emisije (Foto Sporazum)

Gostujući u emisiji „Sporazum“ direktor portala Demokratija Ardijan Arifaj kazao je da је nedavna zajednička poseta Miroslava Lajčaka i Metjua Palmera Prištini i Beogradu pokazatelj da postoji pritisak da se dijalog nastavi, ali i da se javnosti pokaže da SAD i EU sarađuju po pitanju dijaloga. Međutim prema njegovom mišljenju izostala je, vizija i ideja kako taj proces treba da se odvija i završi.

„Kao prvo važno je da su došli zajedno, i predstavnik Brisela i predstavnik Vašingtona što daje neki signal da postoji neka koordinacija između Vašingtona i Brisela, nešto što je nedostajalo neko vreme i to je valjda i glavna vest te posete, da vidimo da Brisel i Vašington sarađuju po pitanju dijalog između Kosova i Srbije. Inače nismo videli neke nove ideje, neku novu viziju o tome kako proces treba da ide i ono glavno, koji će biti finalni rezultat tog procesa“, rekao je Ardijan Arifaj.

Milan Krstić iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative nedavnu posetu zvaničnika Brisela i Vašingtona okarakterisao je kao uvod u ono što treba da se dogodi prilikom prvog susreta Vučića i Kurtija u Briselu.

„Mislim da je ovaj put, bez obzira što je fokus celokupne javnosti bio na ovu posetu, ipak naglasak više stavljen na to da li ovo znači da se Amerika ponovo uključuje u Briselski dijalog na jednakom nivou kao što je to bio slučaj tokom Obamine administracije - ne kao lider nego kao ozbiljna podrška Evropskoj uniji i zapravo, komplementarno pristupa dijalogu Beograda i Prištine. To su bile glavne teme koje su bile otvorene u vezi sa ovom posetom“, kazao je Milan Krstić.

Na pitanje da li je moguć sporazum između Prištine i Beograda i bez izričitog priznanja Srbije, glavni i odgovorni urednik RTV Kim u Čaglavici i Goran Avramović kaže:

„Ni u prethodno vreme, ni u današnje, a ni u dogledno buduće vreme garnitura na vlasti, bez obzira kojoj opciji u Beogradu ona pripadala, prosto politički ne može da preživi priznavanje Kosova. Moje mišljenje i moja očekivanja su takva da se to formalno neće desiti i mi sve vreme pričamo o kompromisu, međutim, kompromis se vrlo često predstavlja kao najbezbolnija varijanta za Srbiju po kojoj će ona priznati Kosovo. Dakle verujem da se slažemo da to nije definicija kompromisa“, kazao je Avramović.

Sagovornici su se složili da u bliskoj budućnosti neće doći do konačnog sporazuma između Beograda i Prištine.

„Uticaće izbori u Nemačkoj, ko će biti naslednik kancelarke Merkle.Francuska će takođe biti preopretećena izborima, zato ne vidim da će biti toliko fokusa, toliko energije odvojeno od strane Evropske unije i njenih članica da se postigne neki finalni sporazum između Kosova i Srbije“.

„Kosovo s jeseni očekuju lokalni izbori, izbori na više nivoa su relativno blizu i u Srbiji i bojim se da je u ovom trenutku previše optimistično postizanje bilo kakvog dogovora u nekoj bliskoj budućnosti“, kazao je Avramović.

U emisiji su predstavljeni i rezultati ankete u kojoj je na pitanje da li će se postići sporazum između Prištine i Beograda u 2021. godini, 91,1 odsto onih koji su učestvovali u ovoj anketi odgovorilo je da ne očekuje da će se to dogoditi dok 8,9 odsto ispitanika smatra da će se to dogoditi.Ostale vesti

Hovenijer: Nepokolebljivi u odbrani suvereniteta Kosova

"Sjedinjene Države su bile najveći pristalica nezavisnosti Kosova i zato ostajemo nepokolebljivi u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova", rekao je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

  • 01.07.2022
Trajković zadržana i na Merdaru
Srpska političarka sa Kosova i univerzitetska profesorica, Rada Trajković, zadržana je danas od strane srpske policije na prelazu Merdare, saopštila je ona sama u objavi na Tviteru. U kratkoj izjavi za KoSSev kazala je samo da je zadržana iz istog razloga kao i nedavno na aerodromu Nikola Tesla, a radi se o novoj tužbi Milana Radoičića protiv nje.
  • 01.07.2022
Stupa na snagu sporazum o socijalnom osiguranju između Albanije i Kosova
Sporazum u oblasti socijalnog osiguranja između Albanije i Kosova danas stupa na snagu, prenosi RTK2 pisanje ATSH.
  • 01.07.2022
Osmani: Lajčak i ja nemamo indentične stavove o ZSO

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla da se stav evropskih zvaničnika o formiranju ZSO u skladu sa postignutim dogovorima u Briselu razlikuje od njenih stavova jer ona kao predsednica štiti interese Kosova i njegovih građana.

  • 01.07.2022
Kurti: Nemam problem da pričam na srpskom
Premijer Kosova Aljbin Kurti obećao je da će novinari srpskih redakcija ubuduće dobijati saopštenja na srpskom jeziku. Tokom okruglog stola “Kosovo kao višejezično duštvo“, Kurti je kazao da je spreman da doprinese poboljšanju primene višejezičnosti na Kosovu. Poverenik za jezike u Vladi Kosova Slaviša Mladenović ističe da se Zakon o upotrevi jezika ne primenjuje u punoj meri.
  • 01.07.2022
Stano: Priština ima pravo da ukine КM tablice, ali postepeno

Portparol EU Peter Stano kaže za Tanjug da je Brisel ranije ove nedelje "bio obavešten, ali ne i konsultovan" o planovima vlasti u Prištini koje se odnose na registarske tablice i slobodu kretanja na teritoriji Кosova, a o čemu je sinoć specijalni predstavnik Miroslav Lajčak razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 01.07.2022