Vesti
Politika

„Sporazum”: Evro-američki motori u dijalogu

Do sveobuhvatnog sporazuma između Prištine i Beograda u bliskoj budućnosti neće doći, saglasili su se gosti u emisiji „Sporazum“, politikolog iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative u Beogradu Milan Krstić, direktor portala Demokratija u Prištini Ardijan Arifaj i glavni i odgovorni urednik RTV Kim u Čaglavici Goran Avramović.

„Sporazum”: Evro-američki motori u dijalogu
Detalj iz emisije (Foto Sporazum)

Gostujući u emisiji „Sporazum“ direktor portala Demokratija Ardijan Arifaj kazao je da је nedavna zajednička poseta Miroslava Lajčaka i Metjua Palmera Prištini i Beogradu pokazatelj da postoji pritisak da se dijalog nastavi, ali i da se javnosti pokaže da SAD i EU sarađuju po pitanju dijaloga. Međutim prema njegovom mišljenju izostala je, vizija i ideja kako taj proces treba da se odvija i završi.

„Kao prvo važno je da su došli zajedno, i predstavnik Brisela i predstavnik Vašingtona što daje neki signal da postoji neka koordinacija između Vašingtona i Brisela, nešto što je nedostajalo neko vreme i to je valjda i glavna vest te posete, da vidimo da Brisel i Vašington sarađuju po pitanju dijalog između Kosova i Srbije. Inače nismo videli neke nove ideje, neku novu viziju o tome kako proces treba da ide i ono glavno, koji će biti finalni rezultat tog procesa“, rekao je Ardijan Arifaj.

Milan Krstić iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative nedavnu posetu zvaničnika Brisela i Vašingtona okarakterisao je kao uvod u ono što treba da se dogodi prilikom prvog susreta Vučića i Kurtija u Briselu.

„Mislim da je ovaj put, bez obzira što je fokus celokupne javnosti bio na ovu posetu, ipak naglasak više stavljen na to da li ovo znači da se Amerika ponovo uključuje u Briselski dijalog na jednakom nivou kao što je to bio slučaj tokom Obamine administracije - ne kao lider nego kao ozbiljna podrška Evropskoj uniji i zapravo, komplementarno pristupa dijalogu Beograda i Prištine. To su bile glavne teme koje su bile otvorene u vezi sa ovom posetom“, kazao je Milan Krstić.

Na pitanje da li je moguć sporazum između Prištine i Beograda i bez izričitog priznanja Srbije, glavni i odgovorni urednik RTV Kim u Čaglavici i Goran Avramović kaže:

„Ni u prethodno vreme, ni u današnje, a ni u dogledno buduće vreme garnitura na vlasti, bez obzira kojoj opciji u Beogradu ona pripadala, prosto politički ne može da preživi priznavanje Kosova. Moje mišljenje i moja očekivanja su takva da se to formalno neće desiti i mi sve vreme pričamo o kompromisu, međutim, kompromis se vrlo često predstavlja kao najbezbolnija varijanta za Srbiju po kojoj će ona priznati Kosovo. Dakle verujem da se slažemo da to nije definicija kompromisa“, kazao je Avramović.

Sagovornici su se složili da u bliskoj budućnosti neće doći do konačnog sporazuma između Beograda i Prištine.

„Uticaće izbori u Nemačkoj, ko će biti naslednik kancelarke Merkle.Francuska će takođe biti preopretećena izborima, zato ne vidim da će biti toliko fokusa, toliko energije odvojeno od strane Evropske unije i njenih članica da se postigne neki finalni sporazum između Kosova i Srbije“.

„Kosovo s jeseni očekuju lokalni izbori, izbori na više nivoa su relativno blizu i u Srbiji i bojim se da je u ovom trenutku previše optimistično postizanje bilo kakvog dogovora u nekoj bliskoj budućnosti“, kazao je Avramović.

U emisiji su predstavljeni i rezultati ankete u kojoj je na pitanje da li će se postići sporazum između Prištine i Beograda u 2021. godini, 91,1 odsto onih koji su učestvovali u ovoj anketi odgovorilo je da ne očekuje da će se to dogoditi dok 8,9 odsto ispitanika smatra da će se to dogoditi.Ostale vesti

Makron: Pozivamo Kosovo i Srbiju da postignu sporazum

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras u Parizu da će njegova zemlja nastaviti podršku Kosovu i istovremeno je pozvao Kosovo i Srbiju da pronađu rešenje i postignu sporazum.

  • 23.06.2021
SAD podnele izveštaj Beogradu i Prištini o Gazivodama

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini i u Beogradu podnele su danas izveštaj Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode vladi Srbije i Kosova čime je ispunjena jedna od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, saopštila je američka ambasada u Prištini na svom Tviter nalogu.

  • 23.06.2021
Obradović: Kao Srbin imam obavezu da razgovaram o Kosovu

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da "ništa ne podržava u radu predsednika države Aleksandra Vučića" i naglasio da rešenje za Kosovo mora biti u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

  • 23.06.2021
Navršava se 100 dana od kada je premijer Kosova Aljbin Kurti stupio na dužnost. Da li se pridržava onoga što je obećao u predizbornoj kampanji ili vlast menja stavove? 
  • 23.06.2021
Srbi iz Kosova Polja pozvali predsednika Vučića da ih poseti
“Ja vam govorim precizne brojke. Mi više nemamo u Kosovu Polju nikoga. Ostalo nam je da pevamo “Srpska se truba čuje”, ali nema nijednog Srbina u Kosovu Polju”, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavljajući izveštaj o Kosovu pred poslanicima u srpskom parlamentu. Srbi iz ovog grada mu poručuju – “Ima nas predsedniče, dođite da nas posetite”.
  • 23.06.2021
Kurti danas u Parizu sa Makronom
Aljbin Kurti će se danas sastati sa Emanuelom Makronom u Parizu, a tema o kojoj će razgovarati trebalo bi da bude dijalog Prištine i Beograda.
  • 23.06.2021