Vesti
Politika

’’Sporazum’’: Dijalog u svetlu izbora

Nakon što je roba iz Srbije počela da ulazi na Kosovo bez taksi, a spoljnotrgovinska razmena počela da se obnavlja, pitanje je kada će i kako doći do nastavka prekinutog dijaloga Prištine i Beograda.
’’Sporazum’’: Dijalog u svetlu izbora
Detalj sa snimanja emisije (Foto Sporazum)

S obzirom na to da je i Evropska unija imenovala svog specijalnog izaslanika za dijalog, Miroslava Lajčaka, u kom formatu će se dijalog nastaviti? Kako će na proces normalizacije odnosa uticati parlamentarni izbori u Srbiji zakazani za 21. jun i mogući izbori na Kosovu?

Za "Sporazum" govore: izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbije Milan Antonijević, direktor instituta Kipred u Prištini Ljuljzim Peci i glavni i odgovorni urednik Radio Televizije Kim u Čaglavici Goran Avramović.

"Sporazum" se emituje na televizijama Mir, Herc, Puls i Kim u sredu, 20.maja, od 21 čas.Ostale vesti

Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020
Hoti: Cilj nove vlade je jačanje države
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je program njegove vlade, navodeći da su proritetne potrebe zasnovane između ostalog na "očuvanja nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka" i preuzimanju odgovornosti za unapređenje dijaloga sa Beogrdaom.
  • 05.06.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže za RTS da će prvi veliki test za novu vladu u Prištini na čelu sa Avdulahom Hotijem biti odluka o ukidanju taksi i tzv. "mera reciprociteta".
  • 05.06.2020