Vesti
Politika

’’Sporazum’’: Dijalog u svetlu izbora

Nakon što je roba iz Srbije počela da ulazi na Kosovo bez taksi, a spoljnotrgovinska razmena počela da se obnavlja, pitanje je kada će i kako doći do nastavka prekinutog dijaloga Prištine i Beograda.
’’Sporazum’’: Dijalog u svetlu izbora
Detalj sa snimanja emisije (Foto Sporazum)

S obzirom na to da je i Evropska unija imenovala svog specijalnog izaslanika za dijalog, Miroslava Lajčaka, u kom formatu će se dijalog nastaviti? Kako će na proces normalizacije odnosa uticati parlamentarni izbori u Srbiji zakazani za 21. jun i mogući izbori na Kosovu?

Za "Sporazum" govore: izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbije Milan Antonijević, direktor instituta Kipred u Prištini Ljuljzim Peci i glavni i odgovorni urednik Radio Televizije Kim u Čaglavici Goran Avramović.

"Sporazum" se emituje na televizijama Mir, Herc, Puls i Kim u sredu, 20.maja, od 21 čas.Ostale vesti

Brnabić: Nadam se skorom ukidanju mera i nastavku dijaloga
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se nada da će nova prištinska vlada, na čelu sa Avdulahom Hotijem, "u što kraćem roku ukinuti takse i mere reciprociteta na robu iz centralne Srbije" da bi, kako je rekla, Beograd i Priština nastavili dijalog i trgovinsku saradnju.
  • 04.06.2020
Dačić demantuje da je Srbija obustavila kampanju protiv Kosova
Srbija je pristala da obustavi kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, potvrdili su novinarima diplomatski izvori u Briselu, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, demantovao je ovu informaciju, navodeći da je u pitanju "velika laž".
  • 04.06.2020
Sporazum: “Pravo ili politika”
Odluka Ustavnog suda Kosova da se nova Vlada može formirati bez raspuštanja skupštine i novih izbora, doneta je u skladu sa dnevno političkim zahtevima na Kosovu, odnosno pokušaj da se manevriše između prava i politike, a u srpskoj zajednici se ona tumači kao pobeda diplomatije SAD-a, istakli su gostujući u emisiji “Sporazum”, profesor Ustavnog prava iz Prištine Riza Smaka, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber  i programski direktor NVO “Aktiv” Miodrag Marinković.
  • 04.06.2020
Goran Rakić preuzeo dužnost ministra MALS-a
Nakon jučerašnjeg izglasavanja nove Vlade u Prištini, predsednik Srpske liste Goran Rakić preuzeo je dužnost ministra administracije i lokalne samouprave.
  • 04.06.2020
Vučić: Slede veliki pritisci
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje velike pritiske po pitanju rešavanja kosovskog problema i da je važno da Srbija, posle izbora, dobije snažnu vladu.
  • 04.06.2020
Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski

U Prištini je održana prva sednica Vlade Kosova kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

  • 04.06.2020