Vesti
Politika

“Sporazum”: Brisel čeka pregovarače

Političke volje za nastavak Briselskog dijaloga nema ni među pregovaračima, ali ni u skupo plaćenom posredničkom timu Evropske unije, ocenili su sagovornici emisije “Sporazum”.
“Sporazum”: Brisel čeka pregovarače
Sa snimanja (Foto Sporazum)

Kada god pomislimo da je period konflikta završen, pojavi se neko iz evropske desnice, ovog puta slovenački premijer Janez Janša, koji plasira novu ideju prekrajanja Zapadnog Balkana. Stav Amerike po pitanju ovog dela sveta, što podrazumeva i pregovore Prištine i Beograda, ostaje nepromenjen, uprkos promeni administracije u Vašingtonu, kaže profesor međunarodne politike na Džon Hopkins fakultetu u SAD Danijel Server.

„Nova administracija SAD je podržala Vašingtonski sporazum, ali ne vidim da se nešto puno radi na tom pitanju. Kovid–19 stvarno utiče na sprovođenje sporazuma o saobraćaju koji su deo dogovora iz Vašingtona, a to je kostur samog sporazuma. Mislim da Vašington treba da bude oprezan oko veoma vidljive uloge u dijalogu, zato što uvek kada digne glas i kaže da hoćemo da imamo jaču ulogu u dijalogu, odmah hoće i Rusi da se pridruže, a to ne bi bilo baš zdravo za dijalog“, kaže Server.

S druge strane, dopisnik Koha ditore i zagrebačkog Jutarnjeg lista iz Brisela Avgustin Paljokaj smatra da do ubrzanja dijaloga može doći samo ako se u proces aktivnije uključe SAD.

„Ali ne kao strana koja će podržati Evropsku uniju, nego kao neko ko će pokrenuti EU, posebno u sadašnjoj situaciji kada imamo veoma naglašenu proevropsku politiku Vašingtona“, smatra Paljokaj.

Za same građane na Kosovu, bolje bi bilo da u nastavku dijaloga Evropska unija, umesto posredničke, zauzme vodeću ulogu. Tako bar misli blizu 60 odsto ispitanika koju su učestvovali u anketi sprovedenoj na fejsbuk stranici emisije.

Kao najveću manjkavost procesa dijaloga, sagovornici Sporazuma vide u njegovoj otuđenosti od onih koji bi trebalo da od normalizacije imaju najviše koristi, a to su građani – i Srbi, i Albanci.

„Očigledna nespremnost političara i u Beogradu i u Prištini za dogovorom je u dramatičnom raskoraku sa onim što je interes naroda i na Kosovu i u Srbiji, a to je da se dođe do nekog rešenja. Političari žive od svoje uglavnom isprazne retorike i zato imamo potpuni nedostatak političke kreativnosti u tom trouglu“, ocenio je novinar iz Beograda Boško Jakšić.

Iako sve tri strane traže alibi da dijalog ostane u trenutnoj hibernaciji, do nastavka pregovora će sigurno doći uskoro, složili su se gosti Sporazuma i zaključili da je aktivnost svih aktera briselskog procesa trenutno ravna nuli. Upozoravaju na porast evroskepticizma što je još jedan faktor koji dodatno demotiviše normalizaciju odnosa.Ostale vesti

EU zahteva formiranje ZSO
Evropska unija čeka kosovske predloge za uspostavljanje Zajednice srpskih opština navodeći da je to obaveza Kosova iz sporazuma koji je potpisan 2013. godine. Nasuprot tome, vlada Aljbina Kurtija kaže da će rešenje za formiranje ZSO biti u skladu sa Ustavom i presudom Ustavnog suda, kao i da neće biti jednoetničko udruživanje opština, prenosi Reporteri.
  • 15.05.2021
Vučić: Srbija neće dozvoliti da joj neko otme Kosovo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je u prošle godine u Vašingtonu bilo ponuđeno obostrano priznanje Beograda i Prištine, ali je naveo da on na to nije pristao, kao i da Srbija podržava isključivo princip nepromenljivosti granica u skladu sa odlukom UN.
  • 15.05.2021
Nemačke poruke Prištini
Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode naglasio je da je za njegovu zemlju pitanje promena granica na Balkanu zatvoreno, a da bi podnošenje tužbe protiv Srbije za genocid bio veoma dug proces koji bi zaustavio mnoge stvari na Kosovu.
  • 14.05.2021
Dendias i Lajčak o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendias razgovarao je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

  • 14.05.2021
Pahor: Protiv sam promena granica na Balkanu

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je u Prištini da je protiv promene granica na Balkanu, kao i da snažno podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine. Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na zajedničkoj konferenciji izjavila da Kosovo neće odustati od tužbe za genocid protiv Srbije.

  • 13.05.2021
Brnabić: Bez kompromisnog rešenja za Kosovo nema stabilnosti ni investicija
Samo dijalogom i kompromisom može biti postignuto trajno rešenje za Kosovo i bez toga nema stabilnosti, ni investicija, ocenila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na Delfi ekonomskom forumu i istakla da je Prespanski sporazum primer za Beograd i Prištinu.
  • 13.05.2021