Vesti
Politika

“Sporazum”: Brisel čeka pregovarače

Političke volje za nastavak Briselskog dijaloga nema ni među pregovaračima, ali ni u skupo plaćenom posredničkom timu Evropske unije, ocenili su sagovornici emisije “Sporazum”.
“Sporazum”: Brisel čeka pregovarače
Sa snimanja (Foto Sporazum)

Kada god pomislimo da je period konflikta završen, pojavi se neko iz evropske desnice, ovog puta slovenački premijer Janez Janša, koji plasira novu ideju prekrajanja Zapadnog Balkana. Stav Amerike po pitanju ovog dela sveta, što podrazumeva i pregovore Prištine i Beograda, ostaje nepromenjen, uprkos promeni administracije u Vašingtonu, kaže profesor međunarodne politike na Džon Hopkins fakultetu u SAD Danijel Server.

„Nova administracija SAD je podržala Vašingtonski sporazum, ali ne vidim da se nešto puno radi na tom pitanju. Kovid–19 stvarno utiče na sprovođenje sporazuma o saobraćaju koji su deo dogovora iz Vašingtona, a to je kostur samog sporazuma. Mislim da Vašington treba da bude oprezan oko veoma vidljive uloge u dijalogu, zato što uvek kada digne glas i kaže da hoćemo da imamo jaču ulogu u dijalogu, odmah hoće i Rusi da se pridruže, a to ne bi bilo baš zdravo za dijalog“, kaže Server.

S druge strane, dopisnik Koha ditore i zagrebačkog Jutarnjeg lista iz Brisela Avgustin Paljokaj smatra da do ubrzanja dijaloga može doći samo ako se u proces aktivnije uključe SAD.

„Ali ne kao strana koja će podržati Evropsku uniju, nego kao neko ko će pokrenuti EU, posebno u sadašnjoj situaciji kada imamo veoma naglašenu proevropsku politiku Vašingtona“, smatra Paljokaj.

Za same građane na Kosovu, bolje bi bilo da u nastavku dijaloga Evropska unija, umesto posredničke, zauzme vodeću ulogu. Tako bar misli blizu 60 odsto ispitanika koju su učestvovali u anketi sprovedenoj na fejsbuk stranici emisije.

Kao najveću manjkavost procesa dijaloga, sagovornici Sporazuma vide u njegovoj otuđenosti od onih koji bi trebalo da od normalizacije imaju najviše koristi, a to su građani – i Srbi, i Albanci.

„Očigledna nespremnost političara i u Beogradu i u Prištini za dogovorom je u dramatičnom raskoraku sa onim što je interes naroda i na Kosovu i u Srbiji, a to je da se dođe do nekog rešenja. Političari žive od svoje uglavnom isprazne retorike i zato imamo potpuni nedostatak političke kreativnosti u tom trouglu“, ocenio je novinar iz Beograda Boško Jakšić.

Iako sve tri strane traže alibi da dijalog ostane u trenutnoj hibernaciji, do nastavka pregovora će sigurno doći uskoro, složili su se gosti Sporazuma i zaključili da je aktivnost svih aktera briselskog procesa trenutno ravna nuli. Upozoravaju na porast evroskepticizma što je još jedan faktor koji dodatno demotiviše normalizaciju odnosa.Ostale vesti

Bisljimi: Moguć sastanak Kurtija i Vučića u oktobru

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu s Beogradom Besnik Bisljimi rekao je da bi sastanak Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića mogao da bude održan u oktobru, ali da za to još uvek nema zvanične potvrde.

  • 05.10.2022
Šubarić: Pokrenut postupak za poništenje odluke o razmeni zemljišta
Predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić saopštila je večeras da je zajedno sa odbornicima Skupštine opštine i uz konsultacije sa predsedavajućim SO, a uvažavajući interese naroda,  pokrenula postupak za poništenje predloga Odluke o razmeni opštinske nepokretne imovine donete na sednici 28. septembra.
  • 05.10.2022
SE: Završen sastanak, nije otpočela procedura prijema Kosova

U Savetu Evrope završena je diskusija o zahtevu Kosova za prijem u ovu organizaciju bez zakljucka o preciznom datumu stavljanja na agendu SE o ponovnoj raspravi, rekla je za Tanjug šef misije Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Đurović .

  • 05.10.2022
Radojević: Na severu Kosova samo jedan zahtev za preregistraciju vozila
Na Kosovu je 1. septembra stupila na snagu odluka vlasti u Prištini o preregistraciji vozila na RKS tablice, a prema rečima gradonačelnika Severne Mitrovice Milana Radojevića, do sada sada je u tom gradu podnet samo jedan zahtev za preregistraciju.
  • 04.10.2022
Poslanica Manojlović traži poništenje odluke o razmeni zemljišta
Poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije Tatjana Manojlović pozvala je odbornike Skupštine opštine Gračanica i gradonačelnicu Ljiljanu Šubarić da ponište, kako je navela, vrlo štetnu odluku o razmeni nepokretne imovine između Opštine Gračanica i Redže Šošija.
  • 04.10.2022
Ambasada Ukrajine: Manipulacija Kremlja Kosovom
Smatramo neprihvatljivim narative diktatora iz Кremlja koji pokušava manipulativno da iskoristi "kosovski presedan" za pokušaje da legitimiše agresiju Rusije na nezavisnu i suverenu evropsku državu – Ukrajinu, saopštila je ambasada Ukrajine u Beogradu.
  • 04.10.2022