Vesti
Politika

“Sporazum”: Asocijacija kao kompromis

Asocijacija, odnosno Zajednica opština sa srpskim većinskim stanovništvom (A/Z) bila je deo Ahtisarijevog paketa koji je bio kompromis za uslovnu nezavisnost Kosova, koju je trebalo da prizna i Srbija, izjavio je u emisiji Sporazum direktor Kljan Kosova Adrijatik Keljmendi. Međutim, Srbija i dalje ne priznaje Kosovo i nastavlja da tretira Kosovo kao svoj deo.
“Sporazum”: Asocijacija kao kompromis
Detalj iz emisije (Foto Sporazum)

“Unutar tog dela Srbija teži da za određenu nacionalnost stvori zajednicu opština koja bi zatim kasnije mogla da bude i treći nivo vlasti. Mislim da bi redosled radnji trebalo da bude drugačiji. Prvo, Srbija treba da prizna da je Kosovo nezavisna država, a zatim da teži da uključi i svoje zahteve u pogledu boljeg života kosovskih Srba ili šta god to bilo”, smatra Keljmendi i naglašava da je A/Z trebalo da osigura nivo autonomije za srpske građane koji bi živeli unutar Kosova.

Iako je Ustavni sud doneo mišljenje po kojem je u Briselskom sporazumu, u delu u kojem se govori o Asocijaciji, odnosno Zajednici, prekršen Ustav Kosova, zbog čega je privremeno suspendovano njeno osnivanje, ipak je na kraju utrdio da je to međunarodna obaveza Kosova, kaže urednica portala Kossev Tatjana Lazarević.

“Nisam neko ko bi podržao bilo kakvu ucenu ili nametaanje, uprkos tome što sam svesna šta je “real politika”, ali ću uvek insistirati na zakonitosti, legalnosti i na legitimitetu. Ako je Kosovo zrelo i u stanju da poštuje svoje zakone i svoje institucije, formiraće Asocijaciju”, rekla je Lazarević i zaključila da ako međunarodni predstavnici ne uspeju da ubede pregovarače da nešto treba da ispune od onoga na šta su se obavezali, onda nema svrhe razgovati ni o zrelosti pregovarača, ni o moći međunarodne politike.

Novinar Milivoje MIhajlović smatra da bi i jedna i druga strana trebalo da se fokusiraju na to kako će dalje urediti sopstvene odnose.

“I sa Briselom i sa Vašingtonom, i bez Brisela i bez Vašingtona, ne smemo zaboraviti da je osnovni zahtev albanske zajednice nezavisnost Kosova i stolica u Ujedinjenim nacijama, koja ne zavisi od Beograda, nego od Saveta bezbednosti. MI ćemo biti primorani da ćemo morati da se dogovorimo oko toga kako ćemo živeti jedni pored drugih zajedno, ali da svoje odnose civilizacijski postavimo i izbegnemo neke eventualne sukobe u budućnosti, što nije lako i za šta je potreban kompromis”, smatra Mihajlović.

 

 

U emisiji Sporazum je objavjena i anketa objavljena preko fejsbuka. Na pitanje: “Da li je osnivanje Asocijacije odnosno Zajednice srpskih opština izvesnije nakon američkih predsedničkih izbora”, većina ispitanika ili 82,8 odsto odgovorila je negativno, dok 17,2 procenta smatra pozitivno.Ostale vesti

Skupština u Prištini nije usvojila rezoluciju o nestalima
Skupština u Prištini nije usvojila predlog Rezolucije o nestalima iz interpelacije premijera Avdulaha Hotija, na zahtev narodne poslanice Sarande Bogujevci.
  • 27.11.2020
Bivši sudija Euleksa će svedočiti pred Odborom kosovske skupštine
Bivši Euleksov sudija Malkolm Simons svedočiće na sopstveni zahtev o zloupotrebama u ovoj misiji vladavine prava u vreme dok je on bio njen deo, odlučio je Odbor kosovske skupštine za zakonodavstvo, mandate, imunitete, poslovnik i nadzor Agencije protiv korupcije, javlja Koha.
  • 27.11.2020
Hoti: Neću podneti ostavku
Posle objavljivanja pojedinih medija na albanskom jeziku da će kosovski premijer podneti ostavku, to je demantovao sam Avdulah Hoti na svom fejsbuk profilu.
  • 27.11.2020
Hoti se usprotivio odluci da se Vučiću zabrani ulazak na Kosovo
Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je da samo premijer može da iznosi zvanične stavove.
  • 26.11.2020
Lajčak upozorava Prištinu zbog zabrane poseta zvaničnika iz Beograda
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je prištinskim predstavnicima da su posete zvaničnika iz Beograda regulisane sporazumom o slobodi kretanja, ističući da svaka zabrana znači kršenje dogovorenog i da u krajnjem slučaju može da izazove eskalaciju tenzija na tarenu.
  • 26.11.2020
Kosnet: Podrška za brzo napredovanje u primeni Vašingtonskog sporazuma
Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je da ambasada i njeni partneri podržavaju ubrzano sprovođenje sporazuma postignutog u Vašingtonu.
  • 26.11.2020