Vesti
Politika

’’Spor oko Gazivoda ekonomske prirode’’

Spor sa Prištinom oko hidroelektrane Gazivode je čisto ekonomske prirode, jer sav novac od prodaje struje i vode ide u Prištinu, dok opština Zubin Potok ostaje bukvalno bez dinara, izjavio je direktor hidroelektrane Gazivode sistem JP Ibar Srđan Vulović.
’’Spor oko Gazivoda ekonomske prirode’’
Jezero Gazivode (Foto arhiva Helikim)

Vulović je izrazio očekivanje da će formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji promeniti tu situaciju ističući da Hidrosistem Ibar može mesečno da zarađuje oko dva miliona evra, što znači da ima godišnji budžet oko 25-26 miliona evra i da se sav taj novac od proizvodnje i prodaje električne energije i vode odlazi u Prištinu.

"Sav novac se sliva u Prištinu i oni ga upotrebljavaju ne znam u koje svrhe, a opština Zubin Potok je bukvalno bez jednog dinara. Kada bi taj novac ostao u toj opštini, predstavljao bi ogroman potencijal za razvoj čitavog regiona, čak i čitavog severnog Kosova", rekao je Vulović.

On se nada da će Zajednica srpskih opština to promeniti, pošto sistem trenutno funkcioniše tako što trenutno ide pet kubika vode u sekundi za potrebe termoelektrane Obilić i za navodnjavanje, dok sva ostala voda služi za proizvodnju električne energije.

Vulović kaže da sa Prištinom postoji neka saradnja ali, kako je rekao, to i nije neka saradnja.

"Saradnja je u tom smislu da oni imaju koristi, a mi radimo praktično ni za šta, bez ikakvog ekonomskog interesa. Nadamo se da će ZSO da reši taj problem, pre svega zato što, prema sporazumu, Zajednici pripada zdravstvo, školstvo, obrazovanje, regionalni razvoj i urbanizam. Nadamo se da ćemo formiranjem ZSO uspeti da rešimo i ovaj problem koji je čisto ekonomske prirode", kaže Vulović.

Jezero Gazivode ima oko 380.000 kubnih metara vode uvek na stanju. Čitavo severno Kosovo, Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Vučitrn i opština Srbica "piju" vodu sa ovog jezera, a takođe termoelektrana u Obiliću ne bi mogla da radi bez vode sa Gazivoda, kojom se hlade reaktori koji proizvode električnu enegiju.

U letnjim mesecima, kada su velike suše, voda sa Gazivoda se prepumpava u Gračaničko jezero, tako da i kad Priština nema dovoljno vode, dobijaju vodu sa tog jezera.

Devedeset odsto kapaciteta hidrosistema Ibar nalazi se na teritoriji opštine Zubin Potok, odnosno dve trećine jezera je na teritoriji Kosova, a trećina na užoj teritoriji Republike Srbije.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023