Vesti
Politika

Špend Ahmeti podneo ostavku na mesto predsednika SDP

Predsednik Socijaldemokratske partije Špend Ahmeti podneo je ostavku na ovu funkciju i na svom Fejsbuku napisao, "budući da je od izbora 6. oktobra prošlo više od dva meseca, mi smo kao Socijaldemokratska stranka imali vremena da procenimo izborni rezultat i dogovorili smo se da ne upiremo prstom ni u koga pojedinačno, jer smo svi bili odgovorni za odluke za koje verujemo da su razumne i pravične".
Špend Ahmeti podneo ostavku na mesto predsednika SDP
Špend Ahmeti (Foto arhiva Kim)

“Naravno, najveća odgovornost je na meni kao lidera stranke. Kako ne bih tražio odgovornost od bilo koga pojedinačno, kao predsednik zatražio sam sastanak Skupštine SDP-a kao najvišeg tela za donošenje odluka u stranci” napisao je Ahmeti.

Objasnio je da “budući da Statut SDP-a zahteva da se izbori održavaju nakon nacionalnih izbora za Skupštinu Kosova, danas sam zatražio od Skupštine SDP-a da održi vanredne izbore za sve stranačke strukture počevši od predsednika. To nam omogućava kolektivno promišljanje i preuzimanje odgovornosti kao stranke”.

Ovaj predlog je jednoglasno odobren i od danas će SDP imati novog predsednika i novi Odbor koji će glasati o novom rukovodstvu i drugim rukovodećim pozicijama u stranci.

"Takođe vas obaveštavam da sam odlučio da se ne kandidujem za nijedno mesto u stranci. Prvo kao preuzimanje odgovornosti za izborni rezultat, ali glavni razlog je moja glavna i jedina posvećenost Opštini Priština".

"Od sada pa do kraja mandata u Opštini Priština neću se dalje angažovati ni u jednoj drugoj instituciji koja će se u potpunosti fokusirati na ispunjenje obećanja datih u 2017. godini".

"Kosovu je potrebna istinska i snažna opozicija bez obzira ko je u vladi. Uveren sam da SDP ima dovoljno ljudi i stručnog osoblja koji će ih voditi u sledećim izazovima u rešavanju socijalnih problema, pružanju socijaldemokratskih rešenja i praćenju vlade. Želim vam uspeh u sledećim izazovima novom predsedniku I u novim upravnim telima. Za mene, socijaldemokratija ostaje jedini način rešavanja socijalnih problema” napisao je Ahmeti na kraju posta na Fejsbuku.

Dardan Molićaj novi predsednik SDP-a

Novi predsednik Socijaldemokratske partije od danas je Dardan Molićaj koji je izabran posle ostavke Špenda Ahmetija na tu funkciju.

Molićaj je, iza zatvorenih vrata izabran sa 83 posto glasova od 227 prisutnih delegata, i bio je jedan od pet kandidata, piše KTV, prenosi Klan Kosova. On je odbio da razgovara sa novinarima nakon izbora.Ostale vesti

Brnabić: Vjosa Osmani se pozvala na Briselski sporazum
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala u Antaliji (Turska) je na plenarnoj sednici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.
  • 17.06.2021
CIK: Počela prijava političkih subjekata za lokalne izbore
Centralna izborna komisija započela je pripreme za lokalne izbore koji će se održati 17. oktobra na Kosovu. Iz ove komisije su saopšteni datumi, kako su naveli, glavnih aktivnosti, a prijavljivanje političkih subjekata je i zvanično počelo danas i  trajaće do 16. avgusta.
  • 17.06.2021
Britanski vojnici na Kosovu najmanje do 2023.
Britanske trupe će nastaviti da doprinose NATO misiji na Kosovu (KFOR) najmanje do 2023. godine, navedeno je u saopštenju britanske vlade.
  • 17.06.2021
Odalović: Ostajem na čelu Komisije za nestale
Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da mu nije prijatno što je premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio njegovo povlačenje sa čela te komisije i nazvao ga "Gebelsom i Geringom". "To su teške kvalifikacije i teške reči", naveo je Odalović za N1 i za sebe rekao da je dokazani antifašista. Odalović je saopštio da se neće povući sa čela te komisije, niti sa funkcije u radnoj grupi koja deluje na Kosovu, jer ga kako kaže na njih nije postavio Kurti, već Vlada Srbije.
  • 17.06.2021
Davidou: Rumunija ostaje pri stavu da ne priznaje Kosovo

Ambasadorka Rumunije u Beogradu Silvija Davidou izjavila je da ta zemlja ostaje pri stavu da ne prizna "samoproglašenu državu Kosovo".

  • 17.06.2021
Pacoli: Nećemo glasati ni za jednu izjavu obeleženu fusnotom
Poslanica Pokreta Samooopredeljenje Fitore Pacoli pozvala je sve poslanike koji učestvuju u raznim međunarodnim forumima da ne potpišu nijednu izjavu u kojoj je Kosovo predstavljeno fusnotom.
  • 17.06.2021