Vesti
Politika

Specijalni sud nije na dnevnom redu

Zakon o Specijalnom sudu nije uvršten u dnevi red sednice Skupštine Kosova zakazane za sutra.
Specijalni sud nije na dnevnom redu
Skupština Kosova (Foto Kim)

Iako je premijer Kosova Isa Mustafa juče rekao da je pitanje dana kada će se pred Skupštinom Kosova naći nacrt zakona o Specijalnom sudu, na dnevnom redu sednice koja je zakazana za četvrtak nema najave da bi poslanici mogli da raspravljaju o ovom pitanju.

Kako je preneo RTV 21, Mustafa je rekao da je nacrt  dokumenta za Specijalni sud stigao iz EU u vladu Kosova, nimalo nije izmenjen u EU i kao takav biće procesurian u Skupštini Kosova.

Na dnevnom redu sutrašnje rasprave međutim nema tačke o Specijalnom sudu za zločine OVK.

Poslanici će umesto o Sudu raspravljati između ostalog o nacrtima zakona o upravnom postupku, Kosovskoj akademiji nauka i umetnosti, zakona o patentima, izveštajima Institucije narodnog advokata, Radio-televizije Kosova, Agencije za imovinu, a određeno je i vreme za poslanička pitanja.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022