Vesti
Politika

Specijalni sud nije na dnevnom redu

Zakon o Specijalnom sudu nije uvršten u dnevi red sednice Skupštine Kosova zakazane za sutra.
Specijalni sud nije na dnevnom redu
Skupština Kosova (Foto Kim)

Iako je premijer Kosova Isa Mustafa juče rekao da je pitanje dana kada će se pred Skupštinom Kosova naći nacrt zakona o Specijalnom sudu, na dnevnom redu sednice koja je zakazana za četvrtak nema najave da bi poslanici mogli da raspravljaju o ovom pitanju.

Kako je preneo RTV 21, Mustafa je rekao da je nacrt  dokumenta za Specijalni sud stigao iz EU u vladu Kosova, nimalo nije izmenjen u EU i kao takav biće procesurian u Skupštini Kosova.

Na dnevnom redu sutrašnje rasprave međutim nema tačke o Specijalnom sudu za zločine OVK.

Poslanici će umesto o Sudu raspravljati između ostalog o nacrtima zakona o upravnom postupku, Kosovskoj akademiji nauka i umetnosti, zakona o patentima, izveštajima Institucije narodnog advokata, Radio-televizije Kosova, Agencije za imovinu, a određeno je i vreme za poslanička pitanja.Ostale vesti

Usvojena Stevićeva ostavka
Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio je na današnjoj sednici ostavku koju je na funkciju poslanika Socijalističke partije Srbije podneo Zvonimir Stević.
  • 08.02.2023
Šta se sve ekspropriše na severu Kosova
Više od 138 hekatara je ukupna površina imovine na severu Kosova koja se ekspropriše. Kosovska vlada donela je prošle godine više odluka o eksproprijaciji, dok su dve donete početkom 2023. Nove odluke su naišle na protest građana u Leposaviću, podnošenje tužbi, ali i poziv Evropske unije da se poštuju imovinska prava i procedure o eksproprijaciji nakon čega je kosovska vlada odlučila da za 15. i 21. februar zakaže dve javne rasprave u Leposaviću, odnosno Zubinom Potoku.
  • 08.02.2023
Hil: SAD insistiraju da se formira ZSO

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da se SAD apsolutno zalažu za potpuno sprovođenje onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština(ZSO).

  • 08.02.2023
Lajčak sa Fon Kramon i evroparlamentarcima o dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak razgovarao je sa Violom fon Kramon i članovima Vili Brant grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu o dijalogu Beograda i Prištine i zahvalio im se na saradnji, odnosno podršci.
  • 07.02.2023
Ugljanin za prava Bošnjaka u Srbiji po modelu koji se traži za Srbe na Kosovu
Sulejman Ugljanin, predsednik SDA Sandžaka, uputio je pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je komentarisao evropski predlog (francusko-nemački) sporazuma o Kosovu i položaj Bošnjaka u Srbiji.
  • 07.02.2023
Antonijević: Kontraproduktivno da javnost zna detalje predloga sporazuma
Posle jučerašnje posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka Prištini, kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je da prihvata francusko-nemački predlog o sveobuhvatnom sporazumu. Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je - posle sinoćnjeg sastanka sa Lajčakom - samo napisao: Razgovor je bio otvoren i prijateljski. Ko je sada na potezu?
  • 07.02.2023