" />
Vesti
Politika

Specijalni sud nema podršku postizborne koalicije

Bar tri poslanika Inicijative za Kosovo i dva poslanika Alijanse za budućnost Kosova nije glasalo za osnivanje suda koji će se baviti navodnim ratnim zločinima pripadnika bivše OVK, piše danas "Tribuna".

Specijalni sud nema podršku postizborne koalicije
Priština (Foto arhiva Kim)

Izmena Ustava i zakona kako bi funkcionisao Specijalni sud nema sigurnu podršku ne samo dela poslanika Demokratske partije Kosova i poslanika Samoopredeljenja, već ni svih poslanika postizborne koalicije koja želi da preuzme rukovođenje zemljom u narednom četvorogodišnjem mandatu, navodi list.

Najmanje tri poslanika Inicijative za Kosovo i dva poslanika Alijanse za budućnost Kosova nije proletos glasalo za osnivanje ovog suda koji će da se bavi pretpostavljenim zločinima vojske OVK.

Reč je o Jakupu Krasnićiju, Fatmiru Ljimaju i Hadži Šalji iz Inicijative i Dautu Haradinaju i Timu Kadriajniu iz ABK.

Krasnići, koji je u to vreme bio predsednik kosovske skupštine, ostao je uzdržan, Ljimaj nije bio prisutan, a Šalja je glasao protiv.

Haradinaj i Kadriaj su otvoreno rekli "ne" nastavku mandata Euleksa i osnivanju Specijalnog suda.

Prošli saziv Skupštine Kosova usvojio je 23. aprila Nacrt zakona za ratifikaciju sporazuma između Kosova i EU, kojim se odobrava osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine koji bi procesuirao navode iz istrage o trgovini ljudskim organima iz izveštaja Dika Martija.

Nakon formiranja institucija, nova Vlada Kosova treba da finalizira sporazum sa Vladom Holandije za formiranje suda, koji treba ratifikovati u Skupštini Kosova.Ostale vesti

„Takse više štete nanele Kosovu nego Srbiji“
Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da nikada nije bilo potrebe ze uvođenjem takse na robu iz Srbije i BiH, „jer ni u ekonomskom, a ni u političkom smislu ništa nije postignuto time“.
  • 01.04.2020
Kurti: Treba ići na nove izbore
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti izjavio je danas, da je kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju poručio tokom sasanka da mora odredi datum novih izbora.
  • 01.04.2020
Odluka o ukidanju takse pozitivna, reciprocitet nejasan
Odluka kosovske vlade da taksu na uvoz robe iz Srbije zameni recipročnim merama je pozitivna stvar slažu se profesor Ustavnog prava u Prištini Riza Smaka i politički analitičar Ramuš Tahiri. Međutim, reciprocitet ostaje nejasan, smatra Predsednik PDS-a Nenad Rašić.
  • 01.04.2020
Kurti sutra ipak ide na sastanak sa Tačijem
Lider Pokreta Samoopredjeljenje i premijer u ostavci Aljbin Kurti potvrdio je za KTV da će se sutra sastati sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.
  • 31.03.2020
Kurti: Ukidamo taksu, uspostavljamo reciprocitet
Vršilac dužnosti kosovskog premijera Aljbin Kurti najavio je da će od ponoći taksa na srpske proizvode biti potpuno ukinuta i zamenjena reciprocitetom.
  • 31.03.2020
Protivustavna odluka o zabrani kretanja
Kosovski Ustavni sud ocenio je protivustavnom meru sada već odlazeće vlade Aljbina Kurtija da se na Kosovu svakodnevno ograniči kretanje gradjana i civilnih vozila kao vid zaštite od širenja kornavirusa.
  • 31.03.2020