" />

Specijalni sud nema podršku postizborne koalicije

Bar tri poslanika Inicijative za Kosovo i dva poslanika Alijanse za budućnost Kosova nije glasalo za osnivanje suda koji će se baviti navodnim ratnim zločinima pripadnika bivše OVK, piše danas "Tribuna".

Podeli ovaj članak sa:
  • Priština (Foto arhiva Kim)

Izmena Ustava i zakona kako bi funkcionisao Specijalni sud nema sigurnu podršku ne samo dela poslanika Demokratske partije Kosova i poslanika Samoopredeljenja, već ni svih poslanika postizborne koalicije koja želi da preuzme rukovođenje zemljom u narednom četvorogodišnjem mandatu, navodi list.

Najmanje tri poslanika Inicijative za Kosovo i dva poslanika Alijanse za budućnost Kosova nije proletos glasalo za osnivanje ovog suda koji će da se bavi pretpostavljenim zločinima vojske OVK.

Reč je o Jakupu Krasnićiju, Fatmiru Ljimaju i Hadži Šalji iz Inicijative i Dautu Haradinaju i Timu Kadriajniu iz ABK.

Krasnići, koji je u to vreme bio predsednik kosovske skupštine, ostao je uzdržan, Ljimaj nije bio prisutan, a Šalja je glasao protiv.

Haradinaj i Kadriaj su otvoreno rekli "ne" nastavku mandata Euleksa i osnivanju Specijalnog suda.

Prošli saziv Skupštine Kosova usvojio je 23. aprila Nacrt zakona za ratifikaciju sporazuma između Kosova i EU, kojim se odobrava osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine koji bi procesuirao navode iz istrage o trgovini ljudskim organima iz izveštaja Dika Martija.

Nakon formiranja institucija, nova Vlada Kosova treba da finalizira sporazum sa Vladom Holandije za formiranje suda, koji treba ratifikovati u Skupštini Kosova.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane