Vesti
Politika

Specijalni sud do 26. maja

Specijalni sud za ratne zločine koje je počinila OVK biće formiran tokom maja, najverovatnije pre 26. za kada je zakazana sednica Savet bezbednosti UN, izjavili su međunarodni izvori u Prištini za portal Gazeta Blic.
Specijalni sud do 26. maja
Priština (Foto arhiva Kim)

Prema tim izvorima o Specijalnom sudu će se glasati na sednicama Skupštine Kosova između 21. i 25 maja.

"Specijalni sud će biti formiran pre 26. maja, za kada je zakazana sednica SB UN. Liderima Kosova stavljeno je do znanja da odluku o osnivanju suda treba doneti pre tog datuma. Najverovatniji datumi glasanja su između 21. i 25 maja", rekao je izvor portala.

Specijalni sud će suditi za zločine bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, navedene u izveštaju Saveta Evrope iz
2011. godine.Ostale vesti

Novi premijer i stari problemi: Bez prevoda na srpski

U Prištini je održana prva sednica Vlade Kosova kojom je predsedavao novoizabrani premijer Avdulah Hoti.

  • 04.06.2020
Hoti preuzeo dužnost premijera

Uz počasnu gardu i intoniranje himne, Avdulah Hoti je i zvanično preuzeo dužnost premijera Kosova.

  • 04.06.2020
U koalicionom sporazumu DSK i Srpske liste nema ZSO
Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.
  • 03.06.2020
SL: Nova vlada će ukinuti takse i
Srpska lista je saopštila da je u cilju zaštite interesa srpskog naroda podržala formiranje vlade u Prištini i najavila da će nova vlada ukinuti takse i "recipročne mere".
  • 03.06.2020
U novoj emisiji "Sporazum" govorimo o odjecima odluke Ustavnog suda Kosova kojom je potvrđen dekret kosovskog predsednika Hašima Tačija da poveri mandat za sastav nove vlade Demokratskom savezu Kosova, partiji koja je bila drugoplasirana na vanrednim parlamentarnim izborima.
  • 03.06.2020
Reakcije:
Na Kosovu je danas izabrana nova vlada na čelu sa Avdulahom Hotijem. Za Miodraga Milićevića iz NVO „Aktiv“  formiranje nove vlade bio je očekivan potez, međutim, kazao je da to ne znači „nužnu stabilnost što se institucija tiče“. Nenad Rašić i Nedžmedin Spahiju smatraju da će vlada biti krhka i kratkoročna.
  • 03.06.2020