Vesti
Politika

Specijalni sud do 26. maja

Specijalni sud za ratne zločine koje je počinila OVK biće formiran tokom maja, najverovatnije pre 26. za kada je zakazana sednica Savet bezbednosti UN, izjavili su međunarodni izvori u Prištini za portal Gazeta Blic.
Specijalni sud do 26. maja
Priština (Foto arhiva Kim)

Prema tim izvorima o Specijalnom sudu će se glasati na sednicama Skupštine Kosova između 21. i 25 maja.

"Specijalni sud će biti formiran pre 26. maja, za kada je zakazana sednica SB UN. Liderima Kosova stavljeno je do znanja da odluku o osnivanju suda treba doneti pre tog datuma. Najverovatniji datumi glasanja su između 21. i 25 maja", rekao je izvor portala.

Specijalni sud će suditi za zločine bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, navedene u izveštaju Saveta Evrope iz
2011. godine.Ostale vesti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova i da jednostranim potezima "nigde ne možemo da dođemo".
  • 22.10.2020
Tanin: Sastanci u Briselu i Vašingtonu pokazuju potencijal za napredak
Šef Misije UN na Kosovu (Unmik) Zahir Tanin je na video sednici Saveta bezbednosti UN pohvalio Beograd i Prištinu za nastavak pregovaračkog procesa i pozvao ih da vode konstruktivan proces dijaloga, uprkos izazovima i različitim gledištima.
  • 21.10.2020
Izborna kampanja u Severnoj Mitrovici od 12. novembra
Centralna izborna komisija (CIK) odlučila je da će predizborna kampanja u Severnoj Mitrovici biti od 12. do 27. novembra, dok će se u četvrtak razgovarati o kampanji u Podujevu kako bi se odlučilo da li će se aktivnosti ponoviti još jednom.
  • 21.10.2020
Pretnje recipročnim merama iz Prištine i odgovor iz Beograda
Pred poslanicima u Skupštini Kosova Avdulah Hoti je kazao da neće biti konačnog sporazuma između Kosova i Srbije bez uzajamnog priznanja, ističući da će, ako se to ne dogodi, Kosovo vratiti mere reciprociteta. Šef Kancelarije za KiM Petar Petković ističe da je “reciprocitet” u suprotnosti sa duhom dijaloga.
  • 21.10.2020
“Sporazum”: ZSO, kamen zajedničkog spoticanja
Da će biti i konstruktivnih i nekonstruktivnih nejasnoća, znalo se od samog početka, od potpisivanja prvog briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda. Od tada, do danas, za jedne je to, kako piše u dokumentu, Asocijacija/Zajednica opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu, za druge - Zajednica srpskih opština.
  • 21.10.2020
Hoti: Nema ZSO sa izvršnim ovlašćenjima
Neće biti formirana Zajednica srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima, ponovio je na današnjoj konferenciji za medije premijer Kosova Avdulah Hoti.
  • 21.10.2020