Vesti
Politika

Spasić: Uhapsiti komandante nekadašnje OVK

U nastavku unutrašnjeg dijaloga o KiM Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM je zatražilo da se dijalog Beograda i Prištine u Briselu zamrzne dok, kako je rekao predsednik udruženja Simo Spasić, Albance u tom dijalogu predstavljaju zločinci.
Spasić: Uhapsiti komandante nekadašnje OVK
Fotografije u Spomen sobi (Foto sputniknews.com)

Na okrugom stolu u Palati Srbija, Simo Spasić je rekao da Udruženje traži od Specijalnog suda za zločine OVK da uhapsi komandante nekadašnje OVK, te da država Srbija raspiše referendum o KiM.

"Pitanje mora biti da li ste da Srbija ide u Evropu bez Kosova i Metohije. Da vidimo šta će građani da kažu", naveo je Spasić na okruglom stolu koji je počeo minutom ćutanja za sve kidnapovane i ubijene na KiM.

Naglasio je da Udruženje nije saglasno da Srbija bez KiM bude primljena u EU i dodao da podržava predsednika Aleksandra Vučića kome je, navodi, izuzetno teško zbog pritisaka oko KiM.

Snežana Marković Zdravković iz Udruženja kaže da je pitanje šta izabrati i čemu se dati –prošlosti ili budućnosti.

"Izmiriti prošlost, i budućnost neće imati problema. Izmirivanje prošlosti jeste proces ali ako se ne vidi kraj tog procesa onda je zamznuti konflikt", navela je Marković Zdravkovićeva na okruglom stolu.

Upitala je šta ako se zamrznuti konflikt "otopi", te izrazila nadu da će se iznaći rešenje koje neće značiti prolivanje krvi.

Navela je da se nad Srbima "vrše najmonstruozniji zločini od zločinaca koji bi da zatru sve srpsko, a zločinci su sigurni da ih ruka pravde nikada neće stići".

Prošle godine u martu je, kaže, u Prištini otvoren centar za nestala lica čiji su članovi porodice i albanskih i srpskih žrtava, te upitala pod čijim institucijama je registrovana ta nevladina organziacija, koliko Srba sa KiM poseduje dokumenta takozvane "države Kosova".

Navela je i da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nema zakon o civilnim žrtvama rata, te da treba tražiti izgradnju spomen obeležja dostojna srpskih žrtava na KiM.

"Zločinci nisu procesuirani već nagrađeni"

Potpredsednik Udruženja Dragan Piljević zahvalio je predsedniku Vučiću i pozivu za učešće u unutrašnjem dijalogu.

Naveo je da su otimice i ubistva bila sredstavo za zastrašivanje srpskog stanovništva i drugih nealbanaca.

"Zločinci nikada nisu bili procesuirani, hapšeni i nije došlo do pravde, štaviše posle svih ovih godina najviše boli što su isti zločinci nagrađeni od međunarodne zajednice sa visokim funkcijama u terorističkoj NATO državi na kojoj svu vlast drži i dalje Kfor", rekao je Piljević.

Naveo je da se sprovode dvostruki aršini kad je reč o otetim i ubijenim Srbima i dodao da se najveći broj otmica desio posle dolaska NATO u vidu Kfora i Unmika

Dodao je i podatak Vlade Srbije za koji je rekao da je iz 2004. i koji pokazuje da se sa KiM proterano i interno raseljeno 287.000 Srba i drugih nealbanaca.

Predsednik srpske koordinacije stradalih, ubijenih i kidnapovanih sa prostora bivše Jugoslavije Duško Čelić rekao je da je 28. maja delegaciju srpske kordinacije primio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Predočili smo mu šta je misija srpke koordinacije – da se suprotstavimo jednoj nepravednoj matrici da su Srbi krivi za sve na prostoru bivše Jugoslavije, da su oni okupatori i da su njihove žrtve žrtve drugog reda", rekao je Čelić.

Naveo je da se takva matrica da su Srbi krivi i poražena strana ponavlja i u dijalogu u Briselu, te da udružanj treba da "dignu gas" i internacionalizuju pitanje ljudskih prava Srba na KiM.

Dodao je da senzibilnost prema žrtavama i porodicama mora da bude mnogo veća, te najavio da će zvanično tražiti prijem kod Vučića.

Kao i drugi učesnici, negodovao je što na današnjem okruglom stolu ne prisustvuju najviši predstavnici države Srbije.

Pored zamenika direkotora Kancelarije za KiM Dušana Kozareva, skupu su prisustvovali i – direktor Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom Dragan Vladisavljević i direktor Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović.

Današnji okrugli sto organizovali su Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM i radna grupa Vlade Srbije.Ostale vesti

Tači neće na pregovore sa Lajčakom
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak, dodajući da ima potpuno poverenje u američko vođstvo.
  • 26.05.2020
Stručnjak za Balkan Bodo Veber ocenio je da okvir, koji su ministri spoljnih poslova Nemačke i Francuske izložili za obnovu pregovora o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine, predstavlja „značajan korak napred“.
  • 26.05.2020
Od četvrtka kretanje po 16 sati
Treća faza ublažavanja mera počeće ranije nego što je bilo najavljeno, kazao je danas ministar zdravlja Kosova.
  • 25.05.2020
Tači: Kurti uzurpirao premijersku funkciju
Predsednik Kosova Hašim Tači optužio je vršioca dužnosti premijera Aljbina Kurtija da je uzurpirao tu funkciju.
  • 25.05.2020
Grenel odlazi sa mesta ambasadora u Berlinu
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel potvrdio je da odlazi sa mesta ambasadora SAD u Nemačkoj. On je na svom Tviteru napisao "Istina", odgovarajući tako na navode nemačke agencije Dpa da odlazi sa funkcije ambasadora.
  • 24.05.2020
Drecun: Meka moć EU pala na ispitu
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je Nemačka vrlo energično protiv stava administracije Donalda Trampa da se ipak otvori mogućnost za postizanje nekog kompromisnog rešenja.
  • 24.05.2020