Vesti
Politika

Španija ukinula veto Kosovu

Španija je ukinula veto za učešće Kosova na međunarodnim susretima i konferencijama, koji je bio uspostavljen u vreme premijera Španije Marijana Rahoja 2018. godine, piše Koha.
Španija ukinula veto Kosovu
Ilustracija (Foto Anadolu)

Prema Evropa Presu, španski premijer Pedro Sančes učestvovaće na Samitu EU – Zapadni Balkan, koji će zbog pandemije Kovid-19 biti održan 6. maja putem video-konferencija, a očekuje se i učešće Kosova.

Španija ne priznaje Kosovo i diplomatski izvori u Vladi Španije rekli su da neće biti promena pozicije u odnosu na Zapadni Balkan. Šefica španske diplomatije Aranča Gonsales Laja je za Evropa Pres izjavila da je cilj Španije isti kao i EU, da se postigne konačan sporazum Prištine i Beograda. Stavila je do znanja da njena zemlja neće ostati samo posmatrač u regionu Zapadnog Balkana.

"Ako se osovina Evrope kreće prema istoku, Španija takođe treba da se usmeri tamo i da doprinese rešavanju tamošnjih sukoba", kazala je ona.Ostale vesti

Palmer: Želimo novu vladu, nemamo favorita
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da je Kosovu potrebna nova vlada, ističući da SAD nemaju favorita.
  • 28.05.2020

Nešto više od hiljadu pristalica pokreta Samoopredeljenje okupilo se na trgu oko zgrada kosovske skupštine i vlade, na probnom protestu, pred saopštavanje odluke ustavnog suda, kojom će biti odobren ili odbačen dekret Hašima Tačija da Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza može da bude mandatar i formira novu kosovsku vladu. Protest je završen a pristalice Kurtijeve partije se polako razilaze.

  • 28.05.2020
Tači tvrdi da se

Kosovski predsednik Hašim Tači optužio je odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i još nekolicinu ministara da se bave proizvodnjom droge i objavio snimak tvrdeći da se radi o njihovoj laoboratoriji za uzgoj narkotika u Prištini.

  • 28.05.2020
Dačić: Kosovo je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbednosni izazov. Dačić je to rekao budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj. Navodi da je opstanak i zaštita Srba na Kosovu važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom.
  • 28.05.2020
Uoči odluke Ustavnog suda: Biti ili ne biti
Sutra se očekuje odluka Ustavnog suda u vezi dekreta kosovskog predsednika Hašima Tačija za formiranje nove vlade. Profesor Ustavnog prava Riza Smaka smatra da će Ustavni sud zauzeti stav o raspisivanju izbora. S druge strene, politički analitičar Ramuš Tahiri očekuje da će doći do formiranja nove vlade, a sličnog mišljenja je i direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
  • 28.05.2020
SNS prepravio spot
Nakon brojnih reakcija javnosti i pisanja medija, Srpska napredna stranka je prepravila predizborni spot u kojem je prethodno izostavila slogan "Za našu decu" sa teritorije Kosova.
  • 28.05.2020