Vesti
Politika

Španija protiv članstva Kosova u Interpolu

Državna sekretarka u MUP-u Biljana Popović Ivković sastala se u Madridu sa generalnom direktorkom za međunarodne odnose MUP-a Španije Elenom Garson Otamendi.
Španija protiv članstva Kosova u Interpolu
Sa sastanka (Foto MUP Sbije)

Popović Ivkovićeva se zahvalila na principijelnom stavu te zemlje o nepriznavanju kosovske nezavisnosti, kao i na podršci glasanjem protiv članstva Kosova u Interpolu.

Popović Ivkovićeva je na sastanku u Madridu zahvalila i na kontinuiranoj podršci Španije našoj zemlji, saopštio je MUP Srbije.

Ona je sa Elenom Garson Otamendi razgovarala o unapređenju saradnje policija dve zemlje u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala.

Generalna direktorka MUP-a Španije istakla je da ta država poštuje teritorijalni suverenitet Srbije i da će i u narednom periodu nastaviti da pruža podršku argumentaciji Srbije protiv članstva Kosova u Interpolu.

Na sastanku je bilo reči i o borbi protiv organizovanog kriminala, a Popović Ivkovićeva i Garson Otamendijeva saglasile su se da je saradnja dva ministarstva na visokom nivou i da je u prethodnom periodu rezultirala nizom zajedničkih uspešnih akcija.

Popović Ivkovićeva je istakla odličnu saradnju srpske i španske policije na strateškom i operativnom nivou, posebno u oblasti borbe protiv trgovine narkoticima i najavila uskoro formiranje zajedničkih istražnih timova.

Ona je, takođe, ukazala da je Španija primer dobre prakse u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i da su iskustva policijskih službenika te zemlje u ovoj oblasti dragocena za MUP Srbije, koje je intenziviralo rad na unapređenju rezultata u ovoj oblasti.

Elena Garson Otamendi je ukazala da je saradnja policija dve zemlje odlična i izrazila uverenje da će ona u narednom periodu biti dodatno unapređena.

Biljana Popović Ivković i Elena Garson Otamendi razgovarale su i o sveukupnoj saradnji Srbije i Španije, a Popović Ivkovićeva je istakla da će nedavno uvedena direktna avionska linija od Beograda do Madrida učvrstiti i produbiti prijateljske odnose dve zemlje, ali i dati doprinos unapređenju privredne i ekonomske saradnje.

Tokom posete Španiji, Biljana Popović Ivković se sastala i sa generalnom direktorkom Generalne direkcije za rodno zasnovano nasilje grada Madrida Marijom Naredo.Ostale vesti

Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da su se napori Nemačke i Francuske da ponovo pokrenu pregovore između Beograda i Prištine već isplatili i da se nada postizanju sporazuma, mada nije mogao da kaže kada.
  • 10.07.2020
Makron i Merkel spremni da se dalje angažuju u vezi Kosova
Zbog činjenice da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine veoma važna za bezbednost i stabilnost u regionu, kao i od velikog značaja za njihovu evropsku perspektivu, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazili su spremnost da i dalje podržavaju dve strane i EU u pronalaženju rešenja.
  • 10.07.2020
Hoti: Ustav i integritet neprikosnoveni, stolica u UN
Kosovski premijer Avdulah Hoti predstavio je na video-samitu u Parizu tri glavna principa u kojima stoji da je teritorijalni integritet neprikosnoven i da ne može biti deo pregovora, te da se ne može uticati na ustavni poredak Kosova i da konačni dogovor sa Beogradom mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom.
  • 10.07.2020
Vučić: Sastanak u Briselu pomeren za četvrtak
Dijalog sa Prištinom u Briselu, planiran za nedelju, odložen je za četvrtak, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle video-samita u Parizu, koji je, kako je istakao, bio težak, jer je Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.
  • 10.07.2020
Protesti ogledalo nezdovoljstva naroda političkom situacijom
Više hiljada građana protestovalo je juče treći dan zaredom ispred Skupštine Srbije. Protesta je bilo i u Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Vranju, Čačku, Leskovcu, Vršcu, Boru, Zrenjaninu… Direktor RTV Mir Nenad Radosavljević i predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković smatraju da su ovi skupovi pokazatelj nezadovoljstva građana aktuelnom politikom i vlastima.
  • 10.07.2020
Danas video samit o odnosima Beograda i Prištine
Video samit o odnosima Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske biće održan danas.
  • 10.07.2020