Vesti
Politika

Španija: Ne menjamo svoj stav o nezavisnosti Kosova

Ministarstvo spoljnih poslova Španije saopštilo je da ta zemlja nema razloga da promeni stav po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova, prenosi Ljajmi.
Španija: Ne menjamo svoj stav o nezavisnosti Kosova
Ilustracija (Foto Sputnjik)

Nedavno su strani mediji izvestili da se Španija odrekla stava protiv nezavisnosti Kosova i da će ga priznati ako se postigne sporazum između Kosova i Srbije.

"Obaveštavamo vas da prema trenutnoj situaciji Španija nema razloga da menja svoj stav, što je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom", rečeno je iz MSP Španije za Ljajmi.

Takođe navode da njihov odnos prema kosovskoj nezavisnosti nije nepravedan, već naprotiv, da je u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom.

Na pitanje da li će sporazum između Kosova i Srbije španskim državnim vlastima otvoriti mogućnost da priznaju nezavisnost Kosova, iz MSP Španije kažu da podržavaju dijalog.

Kako se navodi, nisu dali definitivan odgovor o priznavanju ili nepriznavanju nezavisnosti Kosova u slučaju postizanja sporazuma, ali imaju opušteniji odnos prema ovoj temi.

"Nastavićemo da podržavamo dijalog Beograda i Prištine usmeren na postizanje sveobuhvatnog političkog sporazuma o konačnom statusu kosovske teritorije", navodi se u odgovoru MSP Španije.

Španija ne priznaje nezavisnost Kosova jer je smatra jednostranom i protivnom međunarodnom pravu. Još jedan snažan razlog da Španija ne prizna Kosovo je zato što ga vidi kao isti scenario kao Katalonija.

Prema izveštajima stranih medija i druge zemlje u Evropskoj uniji koje ne priznaju Kosovo, slediće primer Španije po pitanju priznavanja Kosova nakon postizanja sporazuma sa Srbijom, navodi Ljajmi.

S druge strane, nepriznavanje od ovih pet država članica Evropske unije ometalo je Kosovo u procesu integracije i u pokušajima članstva u stranim organizacijama, ali i po pitanju liberalizacije viznog režima.

Kako se navodi, pre izvesnog vremena takođe je objavljeno da je Grčka promenila svoj, do sada zabetoniran stav protiv nezavisnosti Kosova i preispitala mogućnost priznavanja nezavisnosti Kosova.

Grčka, Španija, Kipar, Rumunija i Slovačka pet su država članica Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova.Ostale vesti

Za gradonačelnika Severne Mitrovice prijavljena četiri kandidata
Kancelarija za registraciju političkih partija i potvrđivanje primila je četiri prijave za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za gradonačelnika opštine Severna Mitrovica, potvrdio je za Kontakt Plus član CIK-a Nenad Rikalo.
  • 30.10.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, nakon učešća na onlajn konferenciji o "malom Šengenu", da i dalje ostaje otvoren poziv za Prištinu, Podgoricu i Sarajevo da se priključe toj inicijativi, prenosi Tanjug.
  • 30.10.2020
Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020