Vesti
Politika

Spahiu: Ubistvom Ivanovića ubijena i demokratija

Analitčar Nedžmedin Spahiu ocenjuje da je pobeda kandidata Srpske liste na jučerašnjim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova bila očekivana. „Ubistvom Olivera Ivanovića na severu je ubijena i demokratija“, tvrdi Spahiu.
Spahiu: Ubistvom Ivanovića ubijena i demokratija
Nedžmedin Spahiu (Foto arhiva Kim)

U sve četiri opštine na severu Kosova pobedili su kandidati Srpske liste, a izlaznost je na ovim izborima bila nešto veća nego na lokalnim izborima 2017. godine.

Za analitičara iz Južne Mitrovice Nedžmedina Spahiua pobeda ove političke partije je bila očekivana, jer, kako kaže, nisu imali konkurenciju.

„Nije bilo izborne trke, niti bilo čega drugog. Očekivalo se da će biti izabrani oni koji su na tim pozicijam bili i pre. Učešće kandidata Samoopredeljenja i Demokratske partije Kosova bilo je formalna stvar. Oni nisu imali pretenzije niti teoretske šanse da pobede. Nakon ubistva Olivera Ivanovića na severu Kosova je ubijena demokratija i zbog toga je situacija kakva jeste“.

Srpska lista na ovim izborima nije imala protivkandidate iz redova srpske zajednice. Osim njih učešće na izborima uzeli su Pokret Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova.

Kao razlog za neprijavljivanje drugih političkih subjekata za učešće na vanrednim izborima za gradonačelnike iz redova srpske zaednice, Spahiju navodi da „se svako plaši da bude ubijen“.

„Svako se plaši da bude ubijen. Niko ne želi da bude ubijen. Od 2013. godine od kanidata u Severnoj Mitrovici jedino je Adrijana Hodžić živa. Dimitrije Janićijević je ubijen 2014. godine, a prošle godine i Oliver Ivanović. Naravno da se niko ne usuđuje da se kandiduje i reskira da bude ubijen“, tvrdi Spahiu.

Kandidati Srpske liste bili su Goran Rakić u Severnoj Mitrovici, Srđan Vulović u Zubinom Potoku, Vučina Janković u Zvečanu i Zoran Todić u Leposaviću.

 Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020