Spahiu: Ubistvom Ivanovića ubijena i demokratija

Analitčar Nedžmedin Spahiu ocenjuje da je pobeda kandidata Srpske liste na jučerašnjim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova bila očekivana. „Ubistvom Olivera Ivanovića na severu je ubijena i demokratija“, tvrdi Spahiu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Nedžmedin Spahiu (Foto arhiva Kim)

U sve četiri opštine na severu Kosova pobedili su kandidati Srpske liste, a izlaznost je na ovim izborima bila nešto veća nego na lokalnim izborima 2017. godine.

Za analitičara iz Južne Mitrovice Nedžmedina Spahiua pobeda ove političke partije je bila očekivana, jer, kako kaže, nisu imali konkurenciju.

„Nije bilo izborne trke, niti bilo čega drugog. Očekivalo se da će biti izabrani oni koji su na tim pozicijam bili i pre. Učešće kandidata Samoopredeljenja i Demokratske partije Kosova bilo je formalna stvar. Oni nisu imali pretenzije niti teoretske šanse da pobede. Nakon ubistva Olivera Ivanovića na severu Kosova je ubijena demokratija i zbog toga je situacija kakva jeste“.

Srpska lista na ovim izborima nije imala protivkandidate iz redova srpske zajednice. Osim njih učešće na izborima uzeli su Pokret Samoopredeljenje i Demokratska partija Kosova.

Kao razlog za neprijavljivanje drugih političkih subjekata za učešće na vanrednim izborima za gradonačelnike iz redova srpske zaednice, Spahiju navodi da „se svako plaši da bude ubijen“.

„Svako se plaši da bude ubijen. Niko ne želi da bude ubijen. Od 2013. godine od kanidata u Severnoj Mitrovici jedino je Adrijana Hodžić živa. Dimitrije Janićijević je ubijen 2014. godine, a prošle godine i Oliver Ivanović. Naravno da se niko ne usuđuje da se kandiduje i reskira da bude ubijen“, tvrdi Spahiu.

Kandidati Srpske liste bili su Goran Rakić u Severnoj Mitrovici, Srđan Vulović u Zubinom Potoku, Vučina Janković u Zvečanu i Zoran Todić u Leposaviću.

 

Ostale vesti

 • "Nova vlada u Prištini mora biti spremna da suspenduje takse"

  Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da sledeća kosovska vlada u Prištini mora da bude spremna da suspenduje tarife na srpske proizvode, koje su, kako je naveo, prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

 • Simić: Odluka Vrhovnog suda je protivzakonita

  Simić: Odluka Vrhovnog suda je protivzakonita

  Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kritikovao je odluku Vrhovnog suda Kosova kojom se potvrđuje ranije doneta odluka Centralne izborne komisije da je glasanje na predstojećim izborima moguće samo sa kosovskim ličnim dokumentima.

 • Ima li predstavnika Srba u CIK-u

  Ima li predstavnika Srba u CIK-u

  Srpski član CIK-a Stevan Veselinović obratio se medijima saopštenjem 10. septembra navodeći da je “napustio sednicu CIK-a ne želeći više da učestvuje u radu ove institicije dok se god donose nezakonite odluke”, nakon što je CIK odlučio da na predstojećim izborima birači neće moći da se identifikuju srpskim ličnim kartama. Istraživali smo imaju li Srbi još uvek svog predstavnika u ovom telu.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane