Vesti
Politika

Spahiu: „U martu ili dogovor ili rat“

Analitičar Nedžmedin Spahiu smatra da je krajnje vreme da se postigne dogovor između Beograda i Prištine. “U martu ćemo ili imati dogovor ili rat“, rekao je on za Radio Kim
Spahiu: „U martu ili dogovor ili rat“
Nedžmedin Spahiu (Foto arhiva Kim)

„Dogovor je skoro zacrtan, jedino se ne zna koje će biti kompetencije Zajednice opština sa srpskom većinom u kom obliku, mada i to je rečeno da ne može da bude po modelu Republike Srpske. Ima još uvek prostora da se zacrta nešto konkretno. Mislim da je gotova stvar, svršeni čin da Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti ili potpisu ili odbiju sporazum. Ukoliko Aljbin Kurti ne prihvati onda će biti promene vlasti u Prištini, ukoliko Aleksandar Vučić odbije onda će biti rat. Kada nema dogovora onda je lako upustiti se u rat prvo između Kosova i Srbije, a onda imeđu Nato-a i Srbije“, smatra Spahiu.

Francusko – nemački plan za rešavanje kosovskog pitanja prvi put je liderima u Beogradu i Prištini predstavljen u oktobru prošle godine. Iako je bilo više obećanja da će on biti prezentovani građanima to se još uvek nije dogodilo. Tekst sporazuma objavili su pojedini mediji u poslednjem koji je dospeo u javnost piše da Srbija i Kosovo polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu stranu u međunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime.

„Ne iznošenjem teksta sporazuma u javnost daje se prostor Vučiću i Kurtiju da oni okrenu javno mnjenje u svoju korist“, rekao je on.

Spahiu smatra da će do sporazuma doći u prvoj polovini ove godine.

„Do marta ili aprila je taj rok zacrtan. U martu ćemo ili imati dogovor ili rat. To je prosta stvar“, zaključio je on. 

Podsetimo, predstavnici EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije razgovarali su prošle nedelje sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o francusko – nemačkom predlogu za rešavanje kosovskog pitanja. Vučić je posle tog sastanka izjavio da je Srbija spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji predloženog sporazuma za kosovsko pitanje. Dok je kosovski premijer ovaj predlog ocenio kao „dobru osnovu“ za razgovore o normalizaciji odnosa.Ostale vesti

Brnabić se izvinila zbog ’’Republike Kosovo’’ na sajtu Vlade Srbije
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je u jednom od izveštaja objavljenom na sajtu Vlade Srbije bilo napisano "Republika Kosovo" i dodala da je reč o grešci u prevodu.
  • 06.02.2023
„Međunarodna zajednica da ne vrši pritisak na Prištinu kada je reč o ZSO“
Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je predstavnike međunarodne zajednice da ne vrše pritisak na Prištinu kada je reč o osnivanju Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom, jer prema njegovim rečima - ta tema povećava tenzije između Kosova i Srbije.
  • 06.02.2023
Aleksić: Sednica o Kosovu pokazala da je ’’car go’’
Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je skupštinska sednica o Kosovu pokazala da je "car go", jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, saopštila je ta partija.
  • 06.02.2023
Brnabić o poseti Lajčaka Beogradu i Prištini: Pritisak se pojačava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je, povodom današnje posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu, da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju, da se pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opštiina (ZSO).

  • 06.02.2023
Potvrđeno Lajčak i u Prištini i u Beogradu

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boraviće danas u Prištini i Beogradu.

  • 06.02.2023
U izveštaju na sajtu Vlade Srbije navedeno „Republika Kosovo“, pa ispravljeno
Deo opozicije ukazao je večeras da je na engleskoj verziji sajta vlade u izveštaju o sednici Skupštine Srbije na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić predstavio detalje nemačko-francuskog predloga Kosova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine u tački dva sporazuma koja se tiče formiranja ZSO napisano "Republika Kosovo".
  • 05.02.2023