Vesti
Politika

Spahiu: Politička situacija nije sređena, zato nemili događaji

"Sve se dešava zato što politički situacija nije sređena. Nemili događaji ukazuju na to da se dogovor Beograda i Prištine mora postići što je pre moguće", smatra profesor Nedžmedin Spahiu.

Spahiu: Politička situacija nije sređena, zato nemili događaji
Nedžmedin Spahiu (Foto arhiva Kim)

Iako naglašava da "nije baš upućen" u ono što se zbilo, Spahiu je čuo da je trebalo uhapsiti neke ljude koji su se bavili krijumačarenjem.

"Nakon toga se desila ova gužva koja je uvek nemili događaj", kazao je on.

"Na severu Kosova su se problemi nagomilavali godinama. Zbog političke situacije, krijumčarenja, i ostali problemi su više nagomilani. Zato postoji veća opasnost za policiju prilikom svakog sprovođenja operacija. Onda se to meša sa politikom i zbog toga nastaju ovakve stvari", mišljenje je profesora Spahiua.

On je naveo da građani nikada sami ne mogu da se organizuju.

"Uvek mora da postoji neka struktura da ih organizuje. Ali, postoji neka sprega između politike i krijumčarenja koja omogućava da uvek tako nešto može da se organizuje", tvrdi Spahiu i dodaje da mir na severu ne odgovara onima koji profitiraju od situacije koja je takva kakva jeste.

"Ko si ti akteri", kaže, "to je drugo pitanje".

Nedžemedin Spahiu smatra da bi policijska akcija trebalo da je redovna stvar i da nema veze sa predstojećim lokalnim izborima.

"Prethodno je bila jedna akcija na jugu Mitrovice zbog iste stvari. Kad se radi na jugu Mitrovice, onda je to narmalna policijska stvar. Kad se radi na severu, onda se to meša sa politikom. To je slučaj", zaključio je on.

Podsetimo, Kosovska policija je saopštila da je danas širom Kosova sprovodila akcije suzbijanja šverca. Akcija je započela u ranim jutarnjim satima u više regiona na Kosovu: Prištini, Peći, Južnoj i Severnoj Mitrovici.

U severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečanu došlo je do sukoba građana koji su negodovali sa specijalnim jedinicama policije, koje su pristigle kao pojačanje.Ostale vesti

Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu
Prvi sastanak Radne grube delegacija Beograda i Prištine nakon postignutog dogovora o prekidu blokade na Jarinju i Brnjaku i registarskim tablicama biće održan danas u Briselu.
  • 21.10.2021
CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021
Eljezi: Završavamo prebrojavanje svih glasova u toku nedelje
Prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora održanih 17. oktobra očekuje se da bude završeno ove nedelje. 
  • 19.10.2021